ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το πιο απολαυστικό προφιτερόλ στην Αθήνα φτιάχνεται σε ένα νέο ζαχαροπλαστείο στην Ερμού

Στο Choureal, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, το παραγγέλνεις στις γεύσεις που θέλεις και σου το ετοιμάζουν επιτόπου.

Το πιο απολαυστικό προφιτερόλ στην Αθήνα φτιάχνεται σε ένα νέο ζαχαροπλαστείο στην Ερμού

Μια φορά κι έναν καιρό, γύρω στο 1530, ένας Ιταλός ζαχαροπλάστης ονόματι Panterelli, που ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, έφτασε στη Γαλλία ακολουθώντας τη βασίλισσά του. Μετά από επτά χρόνια στο μαγειρείο της γαλλικής αυλής επινόησε τη «ζύμη εν θερμώ», pâté a Panterelli, που χρησιμοποιήθηκε σε πλήθος παρασκευασμάτων.

Τη «ζύμη εν θερμώ» παρέλαβε κατά τα μέσα του 18ου αιώνα ο Chef de Patisserie Avice, τελειοποιώντας την και δημιουργώντας τα σου στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, οπότε και η ζύμη μετονομάστηκε σε pâte à choux από το χαρακτηριστικό σχήμα που έχει το σουδάκι το οποίο θυμίζει λαχανάκι (chou στα γαλλικά). Αργότερα ο Γάλλος σεφ Marie - Antoine Carême είχε την εξαιρετική ιδέα να γεμίσει τα σου με σαντιγί και κρέμα πατισερί. Και γεννήθηκε το προφιτερόλ, το οποίο πήρε το όνομά του από την αγγλική λέξη profiterole: δάνειο από τα γαλλικά, που αρχικά σήμαινε ένα είδος μικρής ανταμοιβής (profit), δηλαδή το γλυκό που προσφέρεται ως επιβράβευση.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και προσωπικές αναμνήσεις. Στην Ελλάδα, είναι η ασπρόμαυρη εικόνα του Γιώργου Κωνσταντίνου, να προσπαθεί να περιγράψει με λαχτάρα το προφιτερόλ στη θρυλική σκηνή της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Είναι και οι εικόνες από την παιδική ηλικία μας, όταν οι γονείς μας, γυρίζοντας σπίτι από τη δουλειά, έφερναν προφιτερόλ από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς, γλυκαίνοντας τα γκρίζα χειμωνιάτικα απογεύματά μας. Μεγαλώνοντας προσθέσαμε και άλλα γλυκά στο ρεπερτόριο των αγαπημένων μας, όμως το προφιτερόλ κράτησε την πιο εκλεκτή θέση στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει με τις πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Οι νέες συνθήκες ωστόσο το ώθησαν να εξελιχθεί, μαζί με εμάς. Να μπει σε μια κούρσα ανταγωνισμού όπου σήμερα κερδίζει το πιο νόστιμο, το πιο φρέσκο, αλλά και το πιο πρωτότυπο.

Το πιο απολαυστικό προφιτερόλ στην Αθήνα φτιάχνεται σε ένα νέο ζαχαροπλαστείο στην Ερμού
Το προφιτερόλ πήρε το όνομά του από την αγγλική λέξη profiterole: δάνειο από τα γαλλικά, που αρχικά σήμαινε ένα είδος μικρής ανταμοιβής (profit), δηλαδή το γλυκό που προσφέρεται ως επιβράβευση.

Φαβορί αυτής της κούρσας αναδεικνύεται σήμερα, αναμφίβολα, το προφιτερόλ του Choureal. Του ζαχαροπλαστείου που ξεκίνησε το 2014 από τη Θεσσαλονίκη, για να κατακτήσει πρόσφατα και την πρωτεύουσα. Δεν είναι απλά πρωτότυπο: είναι tailor-made. Φτιάχνεται τη στιγμή που το παραγγέλνουμε, μπροστά στα μάτια μας, στις γεύσεις που επιλέγουμε. Τα ευωδιαστά σουδάκια, πάντα φρεσκοψημένα, καθώς βγαίνουν από τον φούρνο του Choureal κάθε μία ώρα γεμίζουν είτε με βελούδινη κρέμα πατισερί με βανίλια Μαδαγασκάρης είτε με φρέσκο χειροποίητο παγωτό. Η τελετουργία συνεχίζεται με την επιλογή της σοκολάτας -γάλακτος, μπίτερ, λευκής, πραλίνας...- και ολοκληρώνεται με τη γαρνιτούρα που θέλουμε.

Το προφιτερόλ του Choureal δεν είναι απλά πρωτότυπο: είναι tailor-made. Φτιάχνεται τη στιγμή που το παραγγέλνουμε, μπροστά στα μάτια μας, στις γεύσεις που επιλέγουμε.

Στο ίδιο ζαχαροπλαστείο βρίσκουμε και «συγγενείς» του προφιτερόλ, όπως εκλέρ σε ποικιλία γεύσεων (π.χ. φιστίκι, μόκα και λεμόνι πέρα από τις κλασικές γεύσεις), ατομικά σου, παρί μπρεστ με βελούδινη κρέμα πατισερί ή σοκολάτα, και χειροποίητο παγωτό.

«Το προφιτερόλ είναι το αγαπημένο μου γλυκό. Καθώς η ζαχαροπλαστική κατευθύνεται προς το ποιοτικό, το φρέσκο και την εξειδίκευση, θεώρησα ότι θα μπορούσε να αναγεννηθεί στο παραπάνω πλαίσιο» λέει ο Μάιλς Αναστάσιος Σκλήρης, ένας από τους δημιουργούς του Choureal. Ο ίδιος θυμάται χαρακτηριστικά ένα μοβ κουτί με έτοιμα προφιτερόλ που αγόραζαν σε εκείνον και τα αδέρφια του οι γονείς τους όταν ήταν μικροί. «Μας εντυπωσίαζε ως παιδιά η ιδέα πως ανοίγοντας αυτό το κουτί έβρισκες μέσα μπάλες με σοκολάτα» λέει.

Στο Choureal βρίσκουμε προφιτερόλ αλλά και «συγγενείς» του, όπως εκλέρ σε ποικιλία γεύσεων, ατομικά σου, παρί μπρεστ και χειροποίητο παγωτό.

Το Choureal έκανε λοιπόν έμβλημα και επίκεντρό του το προφιτερόλ. «Ο πελάτης συμμετέχει στη δημιουργία του και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι της υψηλότερης ποιότητας. Τα πάντα είναι χειροποίητα, τα εκλέρ και τα σου πάντοτε ημέρας. Έτσι, το προφιτερόλ που απολαμβάνει κάποιος εδώ είναι ολόφρεσκο και έχει τον δικό του γευστικό χαρακτήρα» λέει ο κ. Σκλήρης.

Όπως θα ήταν φυσικό, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Θεσσαλονίκη, οι Αθηναίοι που το επισκέφτηκαν άρχισαν να ρωτούν τους ανθρώπους του πότε θα άνοιγαν ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο, στην πρωτεύουσα. Έτσι εγκαινιάστηκε πρόσφατα το δεύτερο Choureal στην Ελλάδα, στο Σύνταγμα, και έχει ήδη ξεκινήσει η μύηση του αθηναϊκού κοινού στα σουεραλιστικά, tailor-made προφιτερόλ του.

Ο Μάιλς Αναστάσιος Σκλήρης, ένας από τους δημιουργούς του Choureal, θυμάται ένα μοβ κουτί με έτοιμα προφιτερόλ που αγόραζαν σε εκείνον και τα αδέρφια του οι γονείς τους όταν ήταν μικροί. «Μας εντυπωσίαζε ως παιδιά η ιδέα πως ανοίγοντάς το έβρισκες μέσα μπάλες με σοκολάτα» λέει.

«Οι περισσότεροι επισκέπτες την πρώτη φορά επιλέγουν μια από τις κλασικές γεύσεις, γάλακτος ή μπίτερ. Μετά τούς αρέσει να πειραματίζονται με συνδυασμούς, άλλοι με πιο πικρές και άλλοι με πιο γλυκές γεύσεις. Επίσης υπάρχουν και γεύσεις για εκείνους που δεν θέλουν σοκολάτα, όπως τα ατομικά σου ή τα παρί μπρεστ» εξηγεί ο κ. Σκλήρης. Το βέβαιο είναι ότι όλοι φεύγουν από το Choureal με μια λιχουδιά που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις τους. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουμε γλυκά μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και να φτιάξουμε νέες όμορφες αναμνήσεις από κρέμα πατισερί και σοκολάτα.

Info

Choureal, Θεσσαλονίκη: Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, τηλ. 231 0252766. Αθήνα: Ερμού 18 & Διομείας 2, Σύνταγμα, τηλ. 210 3317883. www.choureal.gr

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Choureal.

Read Next

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.