ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα πέντε στέκια του Παγκρατίου που αγαπάνε όλοι- Ακόμη και οι Παγκρατιώτες

Χωρισμένο σε 3 πλατείες- πιάτσες και μερικούς ακόμη δρόμους, το Παγκράτι είναι ο top προορισμός για καφέ, φαγητό ή ποτό που αγαπάνε όλοι. Ακόμη και οι Παγκρατιώτες.

Τα πέντε στέκια του Παγκρατίου που αγαπάνε όλοι- Ακόμη και οι Παγκρατιώτες

Το Παγκράτι μπορείς να το εξετάσεις και να το καταλάβεις bC και aC. Όχι before Christ και after Christ κατά το σύνηθες, αλλά before Chelsea Hotel και after Chelsea Hotel. Πριν ανοίξει το δημοφιλέστατο μπαρ στην γωνία Αρχιμήδους και Πρόκλου, η νυχτερινή ζωή του Παγκρατίου περιοριζόταν σε λίγα στέκια για αυστηρή κατανάλωση από τους ντόπιους. Δύσκολα κάποιος «εξωμερίτης» θα έφευγε από την περιοχή του για να βγει στο Παγκράτι. Παρότι είχε μερικές όμορφες πλατείες με όλα αυτά τα οικεία στοιχεία της «γειτονιάς» και με την ανάλογη χαλαρή ατμόσφαιρα, ποτέ δεν είχαν δημιουργηθεί πιάτσες με updated διαφορετικές επιλογές για καφέ, φαγητό ή ποτό.

Μέχρι που το μπαρ Chelsea Hotel ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 7 χρόνια και το Παγκράτι προσέλκυσε ψαγμένο κόσμο αλλά και φιλόδοξους επιχειρηματίες που εκτίμησαν την αυθεντικότητα αυτής της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Και το γεγονός ότι απέχει μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Πολλά αφιερώματα στην «πιο in περιοχή της Αθήνας» και ακόμη περισσότερα hashtag #pangrati αργότερα, η γειτονιά βούλιαξε με ψαγμένα μπαρ, hipster friendly καφέ και πολυσυλλεκτικά εστιατόρια. Κουζίνες από όλο τον κόσμο στριμώχνονται δίπλα σε παραδοσιακά καφενεία και ινσταγκραμικά καφέ φλερτάρουν με το urban μπαράκι. Και όλα αυτά σε ένα μονάχα δρόμο (ναι στην οδό Αρχελάου αναφέρομαι).

Μπορεί στην κλίμακα της μαζικής -και εν μέρει βιαστικής -ανάπτυξης της περιοχής να απογειώθηκε, ωστόσο το Παγκράτι δεν παύει να διατηρεί τον παλαιάς κοπής χαρακτήρα του καθιστώντας το ως την γειτονιά που οι κάτοικοί της λατρεύουν. Ακόμη και αν δεν βρίσκουν να παρκάρουν λόγω της αυξημένης του κίνησης. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά από πιο λατρεμένα καφέ-μπαρ του Παγκρατίου και τους λόγους για τους οποίους τα αγαπάνε όλοι αλλά και γιατί τα προτιμάνε οι πιο απαιτητικοί θαμώνες εκεί έξω… οι ίδιοι οι Παγκρατιώτες.

The Rabbit Punch

Γιατί όλοι το αγαπούν : Ένα ακόμη από τα νέα στέκια του Παγκρατίου το The Rabbit Punch έχει χτίσει την ταυτότητα του στο δίπυλο Wes Anderson-ικό του περιβάλλον και στην αδυναμία του στον καλό καφέ. Ο χώρος μπλέκει έξυπνα ρετρό αναφορές από τα 70’s με ολίγο από σκανδιναβικό χιπστερισμό και αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πολλά posts στο Instagram. Το δυνατό του χαρτί είναι το brunch που σερβίρεται τα σαββατοκύριακα, όπου αν καταφέρετε να βρείτε τραπέζι θα απολαύσετε σίγουρα τις εξαιρετικές εκδοχές των αυγών benedict ή αφράτα - όπως Αμερική – pancakles. Στο The Rabbit Punch ευνοείται η ένωση του καφέ και του αλκοόλ, οπότε αν είστε αρκετά τολμηροί υπάρχει ολόκληρη κατηγορία από coffee cocktails, όπως το coffee negroni και espesso mar tiki.

Γιατί οι Παγκρατιώτες το αγαπούν : Σαν ένα άτυπο after office στέκι θα πάτε μια καθημερινή νωρίς το απόγευμα για να πιείτε αυτό το απαραίτητο ποτήρι κρασί (έχει λίγες αλλά εξαιρετικές ετικέτες) και να δοκιμάσετε την καλοφτιαγμένη και πληθωρική πίτσα. Αυτή με την τρούφα.

The Rabbit Punch, Ευφράνορος 40, Αθήνα 116 35, Τηλ 21 0756 7840

Frater and Soror

Γιατί όλοι το αγαπούν : Παρότι ξεκίνησε με λίγο υπεροπτικές και posh διαθέσεις πριν έναν χρόνο, ο «ναός του τζιν» δεν άργησε να καταλάβει ότι το Παγκράτι αγαπάει και αποδέχεται μόνο όσους προσγειώνονται στη χαλαρή του διάθεση. Και έτσι αρκετά σύντομα, το Frater and Soror ξεχώρισε για το εμβληματικό comfort φαγητό του σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και τις περίπου 50 εκλεκτές ετικέτες τζιν που περιλαμβάνει η ασυναγώνιστη κάβα του. Αξίζει να δοκιμάσετε το δημιουργικό dry martini «μαγειρεμένο» με ελιές, αμύγδαλα και λάδι βασιλικού ενώ σημείο αναφοράς όσων λατρεύουν τις comfort γεύσεις είναι τα ιδιαίτερα Pancake με nuggets κοτόπουλο, μαϊντανό και καπνιστή slaw. Ο τσιμεντένιος χώρος με τα αυστηρά ξύλινα έπιπλα και τις βερολινέζικες αναφορές κάνει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με την πιο «χύμα» λογική της γειτονιάς που θέλετε να ανακαλύψετε.

Γιατί οι Παγκρατιώτες το αγαπούν : Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που – τους αρέσει να - δουλεύουν σε καφέ, ο λιγότερο δημοφιλής πάνω όροφος του Frater and Soror προσφέρει ηρεμία, εξαιρετικό καφέ και απρόσκοπτη θέα στην πράσινη πλατεία Προσκόπων που είναι απέναντι. Ίσως το συγκεκριμένο κείμενο να έχει γραφτεί σε κάποιο από τα τραπέζια του.


Το Κρυφτό

Γιατί όλοι το αγαπούν : Το Κρυφτό σε αντίθεση με το όνομά του δεν ενδεικνύεται για όσους θέλουν να να παραμείνουν εκτός του ραντάρ της γετονιάς. Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς και όμορφους πεζοδρόμους του Παγκρατίου, στην Εμπεδοκλέους βρίσκεται το cozy καφέ με την eclectic μεταποικιακή διακόσμηση. Ιδανικό όχι για να κρυφτείτε, αλλά για να κάτσετε αναπαυτικά είτε στον εσωτερικό χώρο ή στα έξω τραπεζάκια της «περαντζάδας» και να δοκιμάσετε ένα τσάι από την πλούσια συλλογή, ή ακόμη κάποιο δροσιστικό κοκτέιλ. Κρατώντας σταθερή τη θαλπωρή της σάλας το Κρυφτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία της αυθεντικής χαλαρής ατμόσφαιρας που ενισχύεται από το ύφος του πεζόδρομου..

Γιατί οι Παγκρατιώτες το αγαπούν: Κάθε παρασκευή μεσημέρι μετά τη λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κατά μήκος της Αρχιμήδους, το σημείο συνάντησης όλων είναι στο πολύ κοντινό Κρυφτό. Καθόλου τυχαία πως σε όλα τα γεμάτα τραπέζια βλέπετε δίπλα αφημένες πλαστικές σακούλες με φρούτα και λαχανικά.

Το Κρυφτό, Εμπεδοκλέους 9-13, Αθήνα 116 35, Τηλ: 21 5545 0410

Flamingo

Γιατί όλοι το αγαπούν : Πριν το flamingo γίνει μόδα- μάστιγα εκείνο το καλοκαίρι του 2018, στην οδό Ευφράνορος προσγειώθηκε το εξωτικό πουλί για να πλημμυρίσει με θετική ενέργεια το Παγκράτι. Σε έναν γκρι industrial χώρο ένα μεγάλο ροζ flamingo φιλοτεχνημένο από την ζωγράφο Φαίη Χρονοπούλου δίνει χρώμα ενώ λίγα ακόμη εξωτικά vibes προσθέτουν οι διάσπαρτοι ανανάδες στα τραπέζια. Εδώ ο καφές δεν είναι μια απλή υπόθεση και αυτό το μαρτυρούν οι διαφορετικές ποικιλίες καφέ που αλλάζουν κατά καιρούς. Για το brunch του γίνεται σφαγή αν και όσοι είναι του αλμυρού δύσκολα αλλάζουν το mac n cheese με cheddar και κοτόπουλο. Υπάρχει και happy hour με πληθωρικά κοκτέιλ και δελεαστικές τιμές για όσους ξεκινάνε να πίνουν από νωρίς.

Γιατί οι Παγκρατιώτες το αγαπούν: Προ αυστηροποίησης του αντικαπνιστικού νόμου, το Flamingo ήταν από τα ελάχιστα μαγαζιά που τον τηρούσε ευλαβικά οπότε και ήταν κοινό μυστικό ανάμεσα στους γονείς που ήθελαν να απολαύσουν τον καφέ τους μαζί με τα παιδιά τους, σε ένα smoke free περιβάλλον.

Flamingo, Ευφράνορος 22 και Κρησίλα, Παγκράτι. Τηλ: 211410 4639.

Hippy 3

Γιατί όλοι το αγαπούν : Νομίζω δεν θυμάμαι άλλο μπαρ στην Αθήνα όπου ΚΑΘΕ σαββατοκύριακο γεμίζει τόσο, ώστε οι θαμώνες κλείνουν κυριολεκτικά το δρόμο και ακουμπούν τα ποτά τους πάνω στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Μια κατηγορία από μόνο του, το Hippy 3 είναι αυτό το «μαγαζί γωνία» με το φανταστικό φως, το πολύ πράσινo από την διπλανή μικρή πλατεία και τα nordic στοιχεία του χώρου με την υπογραφή της Μυρτούς Αγγελοπούλου. Ακολουθώντας το πετυχημένο πάντρεμα γευστικής απόλαυσης με τα ευφάνταστα κοκτέιλ και τις σωστές «μπαρίστικες» μουσικές, πολλοί άνθρωποι αγανακτούν προκείμενου να βρουν πάρκινγκ εκεί κοντά ώστε να πιουν ένα ποτό στο Hippy 3.

Γιατί οι Παγκρατιώτες το αγαπούν: Αν δεν είναι ελεύθερο κάποιο από τα τραπεζάκια πάνω στην πλατεία, ένα τέλειο spot είναι στην μπάρα απέναντι από το σωσίβιο που γράφει Παναγιά. Έχει ενδιαφέρον να μάθετε την ιστορία του, πως το απομεινάρι ενός ναυαγίου έφτασε να στολίζει ένα από τα πιο hot μπαρ του Παγκρατίου.

Hippy 3, Σπύρου Μερκούρη 22Α & Στράβωνος Αθήνα, τηλ: 21 0725 1154




Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.