Είναι Παρασκευή βράδυ και το κρύο σηκώνει γρήγορο περπάτημα από το Σύνταγμα προς την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Η Αθήνα αναμφίβολα ζει το δικό της γαστρονομικό κρεσέντο τελευταία και εγώ σε λίγο φτάνω στο ολοκαίνουργιο Stories Urban Bistronomy – ευτυχώς, από ότι αποδεικνύεται στη συνέχεια, αρκετά νηστικός. Το εστιατόριο λειτουργεί στη συμβολή των οδών Βορέου και Καρόρη, στο rooftop του ξενοδοχείου The Editor Athens Hotel, εδώ και ενάμισι περίπου μήνα. Αν λοιπόν δεν το ξέρεις, πρέπει σίγουρα να το μάθεις.
Ένα ασανσέρ και μια σύντομη κουβέντα με το άτομο στην υποδοχή του ξενοδοχείου, και βρίσκομαι ήδη στην ταράτσα. Η Αθήνα από πάνω. Ψηλά είναι πάντα πιο όμορφα. Το Stories συνδυάζει fine και casual dining. Σαν να παντρεύεις τα καλύτερα στοιχεία από δύο, κατά τα άλλα, αταίριαστα σενάρια. Όταν τη δεκαετία του '90 στην Γαλλία η υψηλή γαστρονομία συνάντησε το casual dining για πρώτη φορά, τότε μιλήσαμε για το απόλυτο match που μεταφράστηκε σε τάση και ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο με τον όρο bistronomy. Στο Stories Urban Bistronomy μπορείς να απολαύσεις gourmet τεχνικές μαγειρικής και επιλεγμένες ελληνικές πρώτες ύλες, σε μια χαλαρή, ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.
Επικεφαλής στην κουζίνα ο ταλαντούχος chef Γιάννης Λιόκας που θεωρεί και δηλώνει ότι «η γαστρονομία είναι για όλους», και με αυτό τον τρόπο μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ένα γαστρονομικό concept βασισμένο στην ελληνικότητα. Ο ίδιος, έχοντας διανύσει μια επιτυχημένη και πολύχρονη πορεία στην Ελληνική γαστρονομική σκηνή, με ρίζες από την Ήπειρο, πειραματίζεται με γεύσεις και υλικά της Ελλάδας και της Μεσογείου, δίνοντας έμφαση στη βιωματική κουζίνα.
Το καλύτερο φυσικά κομμάτι αρχίζει όταν πλέον τα πιάτα φτάνουν στο τραπέζι σου και εκεί θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάτι διαφορετικό και αναπάντεχα γευστικό. Το προσωπικό του εστιατορίου αποτελεί μια ακόμη έκπληξη και φυσικά θα σου δώσει το ρεζουμέ κάθε πιάτου με μία πρόταση, ακριβώς πριν δοκιμάσεις. Αρκετές τελευταίες λεπτομέρειες ή πινελιές προστίθενται μπροστά στα μάτια σου, ενώ το πιάτο σου βρίσκεται στο τραπέζι σου.
Θα σου πρότεινα να επιλέξεις, μεταξύ άλλων, πιάτα όπως: η πρασοτυρόπιτα, η σελινόριζα με κανθαρέλλες και χόρτα φρικασέ, τα χτένια με κρέμα φασολάδας, η πειραγμένη αλλά πάντα αστική Αθηναϊκή με αυγοτάραχο, η βοδινή γλώσσα με μαγιονέζα τόνου Αλοννήσου, οι λαχανοντολμάδες στα κάρβουνα, οι πατάτες στη θράκα με μαύρη τρούφα και μοσχαρίσιες στηθοπλευρές σε στάχτη (μην το χάσεις!), το λαυράκι σε νεκρή ζύμη με κρέμα αγκινάρας, τα μοσχαρίσια μάγουλα με γλυκό τραχανά και Ελληνικό καφέ, το μαύρο χοίρο αλλά και αρνάκι ρεβιθάδα με κάπαρη γιαχνί.
Σε κάθε πιάτο πρωταγωνιστούν άριστες ύλες και επιλεγμένες βάσει της εποχής. Είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι από το άρωμα και τη γεύση. Φυσικά όλα μέσα από το πρίσμα του bistronomy, που δεν αφήνει τίποτα στην παλιά λογική. Όλα νέα, όλα αλλιώς. Η ανοιχτή κουζίνα κατά μήκος του εστιατορίου σε κάνει μέρος του παιχνιδιού. Η ομάδα του Γιάννη αδιαμφισβήτητα ακολουθεί το ρυθμό του και κατά κάποιο τρόπο ένα είδος συνομιλίας αναπτύσσεται όσο εσύ είσαι εκεί και περιμένεις με ανυπομονησία να δοκιμάσεις.
Και φυσικά επειδή το κλείσιμο οφείλει πάντα να είναι γλυκό, στη λίστα με τα κλασικά μεν πειραγμένα δε desserts, φιγουράρει το ρυζόγαλο με παγωτό από ανθόγαλα και καρύδια, το γαλακτομπούρεκο με σιρόπι από μπαχαρικά, ο μπακλαβάς με παγωτό κανέλα και το τσουρέκι με πικρή σοκολάτα και κάρδαμο, το οποίο και διάλεξα.
Ωράριο λειτουργίας:
• Δευτέρα βράδυ κλειστό
• Τρίτη & Πέμπτη 19.00 – 23.30
• Παρασκευή & Σάββατο 19.00 – 24.00
• Κυριακή 12.30 – 17.30
Για κρατήσεις:
Κιν: +30 6987 88 12 96
https://www.storiesbistronomy.gr/