ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Σα να βρίσκεσαι σε μια μικρή, ξεχασμένη πόλη της Ελλάδας»: Ελληνικό εστιατόριο Αδελφός στο Παρίσι

O Théodoros Gennitsakis δημιούργησε ένα βεριτάμπλ restaurant traditionnel grec στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού. Έμπνευσή του τα φαγητά της γιαγιάς του στις Σέρρες.

«Σα να βρίσκεσαι σε μια μικρή, ξεχασμένη πόλη της Ελλάδας»: Ελληνικό εστιατόριο Αδελφός στο Παρίσι

Το Παρίσι μπορεί να συμπεριλάβει πολλά μονοδιάστατα και αντιφατικά μεταξύ τους κλισέ μέσα στις περιγραφές και τις αναμνήσεις ή τις προσδοκίες που γεννάει, η πόλη του φωτός, η πόλη των ερωτευμένων, της διανόησης, των κίτρινων γιλέκων, η πόλη των κρουασάν και της βουτυρένιας σούπας, της υψηλής μόδας, των γκέτο, του Μίσους του Ματιέ Κασοβίτς και της Αμελί του Ζαν-Πιερ Ζενέ, του Rex Club και του La Station. Σίγουρα τα γιουβαρλάκια και η μελιτζανοσαλάτα δεν βρίσκονται μέσα στη λίστα. Το ελληνικό εστιατόριο, Αδελφός, τα έβαλε στο παιγνίδι.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παρίσι» λέει ο Théodoros Gennitsakis, «Πήγαινα Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, για δύο μήνες, μέχρι που άρχισα να δουλεύω και να έχω την οικονομική δυνατότητα και να πηγαίνω πιο συχνά» συνεχίζει φανερώνοντας την λατρεία του για τις ρίζες του.

«Σα να βρίσκεσαι σε μια μικρή, ξεχασμένη πόλη της Ελλάδας»: Ελληνικό εστιατόριο Αδελφός στο Παρίσι
«Την ιδέα αυτή την είχα από πολύ μικρός όταν άρχισα να φέρνω φίλους στο σπίτι για φαγητό».

«Είμαι θαυμαστής της κουλτούρας μου. Όχι επειδή είμαι Έλληνας, αγαπάω ολόκληρη τη Μεσόγειο, το vibe της περιοχής. Χαίρομαι που έχουμε ακόμα αυτό το οικογενειακό κλίμα, είμαστε ανοιχτοί, ανθρώπινοι, φιλότιμοι. Έρχομαι στην Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορώ, δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Συνήθως πηγαίνω μια φορά να δω τους παππούδες στις Σέρρες, μία στην Αθήνα να δω τους φίλους και το καλοκαίρι στα νησιά» εξηγεί.

-Και κάπως έτσι o Theo από creative director της εταιρίας ρούχων Pressure έφτασε στον Αδελφό. «Την ιδέα αυτή την είχα από πολύ μικρός όταν άρχισα να φέρνω φίλους στο σπίτι για φαγητό. Μου άρεσε πολύ να μοιράζω την κουλτούρα μου με φίλους. Τα άτομα με τα οποία μοιράζομαι τη ζωή μου τα θεωρώ αδέρφια. Οπότε, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ανοίξω ένα ελληνικό εστιατόριο που να λέγεται Αδελφός»

-Πώς έγινε, όμως, πράξη η ιδέα; Πόσο χρόνο σου πήρε;

«Η ιδέα ήταν πάντα εδώ, όπως σου είπα, αλλά ο χρόνος και οι άλλες δουλειές μου με έκαναν να μην προχωράω, μέχρι που ο ξάδερφός μου που είναι μάγειρας (Έλληνας κι αυτός), βρήκε έναν χώρο. Έτσι ξεκινήσαμε και όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μέσα σε έναν μήνα είχαμε ανοίξει. Προσωπικά από μαγειρική δεν είχα ιδέα αν και είμαι Greek food lover, έχοντας δοκιμάσει αρκετά πιάτα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το άλλο κομμάτι της ιδέας, όμως, το story και το pr, “το έχω” γιατί η δουλειά μου είναι αυτή ακριβώς, εδώ και δεκαπέντε χρόνια με την εταιρία μου, Pressure, δουλεύοντας εντατικά στον τομέα των πολυτελών brands, της μόδας και της τέχνης».

«Μου άρεσε πολύ να μοιράζω την κουλτούρα μου με φίλους. Τα άτομα με τα οποία μοιράζω τη ζωή μου τα θεωρώ αδέρφια».

-Πώς έχει υποδεχτεί η παριζιάνικη κοινωνία το εστιατόριο; Είναι εξοικειωμένη με την ελληνική κουζίνα;

«Τους είναι γνωστή ναι, αλλά όχι συγκεκριμένα αυτή η κουζίνα που έχουμε στον Αδελφό. Γνωρίζουν τα πιάτα που τρώνε στα τουριστικά μέρη της Ελλάδας ή στο εξωτερικό. Σουβλάκια, μουσακά, ταραμά. Εμείς προτείνουμε πιο αυθεντικά πιάτα, όπως γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια, λεμονάτες πατάτες και τηγανιά. Σε γενικές γραμμές, η ανταπόκριση που έχουμε είναι πάρα πολύ θετική».

«Όλο το μενού είναι ένα copy paste του μενού της γιαγιάς μου. Όλα τα φαγητά είναι αυτά που έτρωγα σπίτι. Όλα έγιναν κατόπιν οικογενειακής έγκρισης».

«Οπότε, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ανοίξω ένα ελληνικό εστιατόριο που να λέγεται Αδελφός».

-Τι σχόλια ακούτε από τους πελάτες;

«Ότι το φαγητό είναι πολύ καλό και φτηνό, αλλά πιο πολύ μιλάνε για την ενέργεια που έχει το μαγαζί, το στήσιμο και την γλυκιά μελαγχολία που βγάζει. Νιώθουν ότι είναι στην Ελλάδα, σε μια μικρή, ξεχαμένη πόλη. Αυτό ήθελα. Όλη η έμπνευση έρχεται από μαγαζιά που έφαγα στις Σέρρες και σε κάποια προάστια της Αθήνας. Ένα “χωμένο” μαγαζί της γειτονιάς που πηγαίνουν οικογένειες».

-Ποιο πιάτο κάνει θραύση.

«Προς μεγάλη μου έκπληξη είναι η φέτα-σαγανάκι και η μελιτζανοσαλάτα».

-Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το μενού σας; Ποια η έμπνευσή σας;

«Όλο το μενού είναι ένα copy paste του μενού της γιαγιάς μου. Όλα τα φαγητά είναι αυτά που έτρωγα σπίτι. Όλα έγιναν κατόπιν οικογενειακής έγκρισης».

«Όλη η έμπνευση έρχεται από μαγαζιά που έφαγα στις Σέρρες και σε κάποια προάστια της Αθήνας. Ένα “χωμένο” μαγαζί της γειτονιάς που πηγαίνουν οικογένειες».

-Οι πελάτες σας είναι περισσότερο Γάλλοι, Έλληνες οι άλλοι;

«Ένας συνδυασμός. Έχουμε πολλούς Έλληνες, Γάλλους, αλλά και πολλούς ξένους που με γνωρίζουν από την εταιρία μου με τα ρούχα Pressure».

-Ποια είναι τα υπέρ του να ζει ένας Έλληνας στο Παρίσι και ποια τα κατά;

«Στα υπέρ είναι η επαγγελματική εμπειρία. Το Παρίσι είναι μία από τις πέντε μητροπόλεις του κόσμου. Οπότε επαγγελματικά χτίζεις ένα ιντερνάσιοναλ προφίλ, υψηλού επιπέδου, που μπορεί να σταθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Σου δίνει το κλειδί να δουλέψεις, χωρίς δυσκολία, σε όλες τις χώρες. Επίσης, το Παρίσι είναι πολυπολιτισμικό σε μεγάλο βαθμό. Γνωρίζεις κόσμο απ΄ όλο τον κόσμο, όλη την ώρα. Στα κατά είναι το άγχος και το κρύο. Ο κόσμος είναι αγχωμένος επειδή όλα τα ακριβά, όλα κινούνται σε τρελούς ρυθμούς, ο ανταγωνισμός είναι έντονος σε όλα τα πεδία δημιουργικότητας και παραγωγής. Εγώ προσωπικά, δεν επηρεάζομαι αρνητικά από την πίεση, αλλά πολύς κόσμος νιώθει να ασφυκτιά σε αυτούς τους ρυθμούς, αφήνει το Παρίσι για άλλες πόλεις».

*Adelfos. 31 Rue la Bruyère, 75009 Paris

Facebook Adelfos

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

13 Δεκ 2025

Τα μπαζάρ που παίζουν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας

Με μια επίσκεψη μπορείτε να βρείτε από βιβλία και χειροποίητα γλυκά ως κοσμήματα και ημερολόγια.

12 Δεκ 2025

Το City Hotel δείχνει το νέο του πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη

Το διαχρονικά αγαπημένο ξενοδοχείο του TOR Hotel Group, με ιστορία πενήντα χρόνων, περνά σε μια καινούργια εποχή, υποδεχόμενο τους επισκέπτες με ανανεωμένη αισθητική και την ίδια ζεστή φιλοξενία που το καθιέρωσε.

Περισσότερα από

Life

12 Δεκ 2025

7 "έξυπνοι" συνδυασμοί βραδινού για ήρεμη πέψη σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Ελαφριά πρωτεΐνη, λαχανικά και "καθαρές" βάσεις: 10 ιδέες για δείπνο που σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει.

12 Δεκ 2025

To ΗΒΟ κυκλοφορεί teaser με σκηνές από τα καινούργια Euphoria και House of the Dragon

Η streaming πλατφόρμα μας δίνει μία πρώτη γεύση από όσα έχουμε να περιμένουμε το 2026.

12 Δεκ 2025

5 κοινές τροφές που βοηθούν να χτίσεις μύες φυσικά - (χωρίς σκόνες)

Αν γυμνάζεσαι και δεν θέλεις να σκέφτεσαι μόνο συμπληρώματα, αυτά τα 5 τρόφιμα από την κουζίνα σου είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα.

12 Δεκ 2025

Σιμιγδαλόκρεμα μελομακάρονο - Έτοιμη σε 5 λεπτά και μόνο με 170 θερμίδες!

Βελούδινη, αρωματική και απόλυτα γιορτινή κρέμα με γεύση μελομακάρονου, έτοιμη σε χρόνο μηδέν.

12 Δεκ 2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

12 Δεκ 2025

6 ροφήματα που δεν πρέπει να πίνεις με άδειο στομάχι

Κάποια ροφήματα μπορεί να τα απολαμβάνεις καθημερινά, αλλά με άδειο στομάχι γίνονται πιο επιβαρυντικά απ’ όσο νομίζεις.

12 Δεκ 2025

Γιατί η Τέιλορ Σουίφτ ξεσπά σε κλάματα στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ της

Το End of an Era μόλις έκανε πρεμιέρα και η ατμόσφαιρα έγινε γρήγορα δύσκολη για την καλλιτέχνη.

12 Δεκ 2025

Χριστουγεννιάτικες γιορτές στις γειτονιές του Πειραιά με τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Χαρούμενες δραστηριότητες και δώρα, μικρές χειροτεχνίες και facepainting θα προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες έως την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

12 Δεκ 2025

6 κωμωδίες που δεν πρέπει να χάσετε

Από τον κλασικό Μολιέρο ως το ελληνικό θέατρο του 21ου αι., αυτές οι κωμωδίες δεν προσφέρουν μόνο ανάλαφρες στιγμές αλλά και την απόδειξη πως το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθούν τα πιο σοβαρά πράγματα.

12 Δεκ 2025

Light σουβλάκια: Πώς να μειώσεις τις θερμίδες από 770 σε 370 με έναν απλό τρόπο

Μικρή αλλαγή στην παραγγελία σου, μεγάλη διαφορά στην υγεία σου.