ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

MasterChef στην κουζίνα σου: Η συνταγή της μαρέγκας βατόμουρο που δυσκόλεψε τη Μαργαρίτα

Το επιδόρπιο του κορυφαίου Βρετανού σεφ Jason Atherton μπορεί να γίνει η πιο απολαυστική πρόκληση για να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου στη ζαχαροπλαστική.

MasterChef στην κουζίνα σου: Η συνταγή της μαρέγκας βατόμουρο που δυσκόλεψε τη Μαργαρίτα

Η μεγαλύτερη δοκιμασία του τελικού του MasterChef 5 ήταν η Μαργαρίτα Νικολαΐδη και ο Διονύσης Σαρακίνης να αντιγράψουν τρία πιάτα του κορυφαίου Βρετανού σεφ που έδωσε το «παρών» στο παιχνίδι, Jason Atherton.

Τι περιλάμβανε το «μενού;». Χτένια σέβιτσε, συμπυκνωμένο αγγούρι και γρανίτα χαλαπένιο για πρώτο πιάτο, ψητή σέλα κουνελιού, parma ζαμπόν, με μορχέλες, κολοκύθι και τρούφα, συνοδεία χειροποίητων ζυμαρικών με λιαστή ντομάτα για κυρίως πιάτο και μαρέγκα βατόμουρο για επιδόρπιο.

Πόσο τολμηροί -και ικανοί στη ζαχαροπλαστική- νιώθουμε; Αν η απάντηση είναι «αρκετά», μπορούμε να αφιερώσουμε ένα απόγευμα στην πιο απολαυστική πρόκληση, να φτιάξουμε τη γλυκιά πρόταση του Atherton στην κουζίνα μας. Ακολουθεί η συνταγή.

Μαρέγκα βατόμουρο του Jason Atherton

Για τις κούπες μαρέγκας

166 γρ. παστεριωμένο ασπράδι

6 γρ. χυμό λεμόνι

166 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

166 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90ο C.
-Κόβουμε τα φύλλα κιθάρας σε λωρίδες 4cmX26,51cm.
-Ψεκάζουμε με βούτυρο τις λωρίδες και το σιλπαντ και με λίγο χαρτί αφαιρούμε το περιττό βούτυρο.
-Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τοποθετούμε τα ασπράδια, τον χυμό και το κρεμόριο, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα (6) και ρίχνουμε τη ζάχαρη σε δόσεις.
-Χτυπάμε για 15΄ ακόμα μέχρι να πάρουμε μία λεία γυαλιστερή υφή που να σχηματίζονται κορφές.
-Με τη βοήθεια μιας σπαστής παλέτας και στρογγυλού τσερκιού απλώνεις τη μαρέγκα ισόποσα σε 10cm διάμετρο και 3mm πάχος.
Τοποθετούμε τις λωρίδες σε μία επιφάνεια και απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω σ΄αυτές.
-Σηκώνουμε τις λωρίδες κιθάρας και καθαρίζουμε τη περιττή μαρέγκα με το δάκτυλό μας.
-Τοποθετούμε τις λωρίδες μαρέγκας στο εσωτερικό του τσερκιού.
-Βάζουμε τα δακτυλίδια μαρέγκας πάνω στους δίσκους μαρέγκας, κολλώντας τις άκρες.
-Με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, γεμίζουμε τα κενά μεταξύ δίσκου και λωρίδων.
-Ψήνουμε στον αφυγραντήρα για 3 h στους 75ο C μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
-Με προσοχή αφαιρούμε τις κούπες μαρέγκας από το τσέρκι και αφαιρούμε και την κιθάρα.
-Πασπαλίζουμε με τριμμένο μαύρο μούρο.

Για τη μους λευκής σοκολάτας

140 γρ. κρόκοι αυγών

140 γρ. ζάχαρη

50 γρ. νερό

250 γρ. μασκαρπόνε

250 γρ. τυρί κρέμα

300 γρ. λευκή σοκολάτα

2 γρ. φύλλα ζελατίνης

800 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

-Μουλιάζουμε τη ζελατίνη.
-Κάνουμε τη ζάχαρη με το νερό σιρόπι, φέρνοντάς το στους 117ο C.
-Τέλος, το προσθέτουμε με τη μέθοδο pate a bomb, το σιρόπι στους κρόκους.
-Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε τη σοκολάτα, προσθέτουμε τις μουλιασμένες ζελατίνες και σε ένα άλλο σκεύος φέρνουμε τα τυριά στους 40ο .
-Ανακατεύουμε τη σοκολάτα με τα τυριά.
-Χτυπάμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος.
-Αναδιπλώνουμε το μείγμα τυριών – σοκολάτας μέσα στο pate a bomb.
-Τέλος, αναδιπλώνουμε την κρέμα γάλακτος.
-Τοποθετούμε το μείγμα μέσα σε στρογγυλά τσέρκια περίπου 25 γρ. στη μερίδα ή τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί και μόλις κρυώσει και δέσει, μεριδοποιούμε με ένα κουπάτ.

Για το τζελ κόκκινου βατόμουρου

1 κ. πουρέ βατόμουρου

100 γρ. ζάχαρη

15 γρ. αγάρ αγάρ

Εκτέλεση

-Ενώνουμε τη ζάχαρη με το αγάρ.
-Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τον πουρέ με το μείγμα ζάχαρης-αγάρ.
-Φέρνουμε σε βρασμό και το αφήνουμε να βράσει για 30΄΄ ανακατεύοντας συνεχώς.
-Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δίσκο σε κρύο μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
-Τέλος, το χτυπάμε στο θερμαινόμενο μίξερ και περνάμε από σινουά.

Για το Chantilly cream

600 γρ. κρέμα γάλακτος

2 στικς βανίλιας

100 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. γάλα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε ελαφριά σαντιγύ την κρέμα γάλακτος, τα σπόρια της βανίλιας και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε γάλα και χτυπάμε ξανά.

Για το σορμπέ raspberry

615 ml νερό

25 γρ. γλυκόζη

248 γρ. ζάχαρη

90 γρ. δεξτρόζη

9 γρ. stab2000

1 κλ. πουρές raspberry

Εκτέλεση

-Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη γλυκόζη και μόλις φθάσει στους 40ο C προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη δεξτρόζη και τον σταθεροποιητή και ζεσταίνουμε να φθάσει στους 80ο C.
-Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
-Αφού κρυώσει λίγο, αναμειγνύουμε με τον πουρέ και περνάμε από σίτα.
-Αδειάζουμε σε μεταλλικά δοχεία και αποθηκεύουμε με το καπάκι μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για το τελείωμα

Φρέσκιες φράουλες
Ράσμπερι

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Σεπ 2025

Σίτες σαν καινούριες: 3 απλά βήματα για τέλειο καθάρισμα

Συχνά τις ξεχνάς, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιεινή του σπιτιού.

17 Σεπ 2025

Πώς θα διατηρήσεις το χρυσαφένιο μαύρισμά σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Απολέπιση, ενυδάτωση, self-tan και μυστικά μακιγιάζ που θα κρατήσουν τη χρυσαφένια σου λάμψη και μετά το καλοκαίρι.

Περισσότερα από

Life

17 Σεπ 2025

Πολιτική, χρώμα και ιστορίες στους τοίχους: Τι γίνεται με τα γκράφιτι στην Αθήνα;

Πού τελειώνει η τέχνη και πού ξεκινά η αυθαίρετη παρέμβαση στον δημόσιο χώρο; Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα γκράφιτι, μιλήσαμε με καλλιτέχνες που δίνουν 'φωνή' στους τοίχους της πρωτεύουσας.

17 Σεπ 2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι;

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

16 Σεπ 2025

Αποτοξινωτικό smoothie με 3 υλικά - ιδανικό μετά το καλοκαίρι

Ένα smoothie τριών υλικών για αποτοξίνωση, ενυδάτωση και ελαφρύ ξεκίνημα μετά το καλοκαίρι.

16 Σεπ 2025

Μια νέα, pan-Asian ταράτσα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το μαγικό rooftop του Ace Hotel στην Γλυφάδα, Sora, κάνει ντεμπούτο με special guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

16 Σεπ 2025

Αγγουράκι τουρσί: Μην πετάς το ζουμί του - Φτιάξτε αυτό το κρεμώδες ντιπ με ακόμα 1 υλικό!

Πώς το ζουμί από τα αγγουράκια τουρσί μπορεί να μετατραπεί σε ένα υγιεινό, νόστιμο και απόλυτα εύκολο ντιπ για τα λαχανικά σου.

16 Σεπ 2025

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη 18/09

Όλα όσα καταφθάνουν προσεχώς στις μαρκίζες των open air και μη κινηματογράφων.

16 Σεπ 2025

Όλα όσα θα δούμε στο Σταυρό του Νότου τη νέα σεζόν

Σκιαδαρέσες, Κότσιρας, Πασχαλίδης, Ίκαρη, Ευρυδίκη και πολλοί ακόμη αγαπημένοι καλλιτέχνες επιστρέφουν αυτή τη σεζόν, προσφέροντας μοναδικές μουσικές βραδιές.

16 Σεπ 2025

Οι 4 ασκήσεις που θα σε κρατήσουν νέα – "Kλειδί" για υγεία και δύναμη από τα 30+

Ένας φυσιοθεραπευτής εξηγεί ποιες κινήσεις προστατεύουν το σώμα σου από τη φθορά του χρόνου.

16 Σεπ 2025

Η πρώτη ολοκληρωμένη σειρά περιποίησης μαλλιών από τη Zara είναι γεγονός!

Zara Hair Care: σαμπουάν, conditioners και μάσκες που προσφέρουν εξατομικευμένη φροντίδα σε κάθε τύπο μαλλιών – από τα πιο λεπτά μέχρι τα πιο πυκνά και σγουρά μαλλιά.

16 Σεπ 2025

Το πιο εύκολο κέικ καρότου: Υγιεινό, γρήγορο και με έγκριση διατροφολόγου

Ένα πεντανόστιμο κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά που θα λατρέψεις αν θες γλυκό χωρίς τύψεις.