ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή

Η πίτσα που έγινε γνωστή από τον Κορυδαλλό, πριν έξι χρόνια, μόλις προσγειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή

Κάπου ανάμεσα στην προσφιλή βόλτα στο κέντρο, στο ψάρεμα στιλιστικών θησαυρών στα βιντατζάδικα, στη στάση για μια βουτιά στον κόσμο των λέξεων στο βιβλιοπωλείο και στο nano-shopping που στηρίζεται στην έμπνευση της στιγμής, ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να αλλάξει την πορεία του προγράμματος. Πίτσα στο χέρι ή πίστα σαν stop off. Σίγουρα μία καλή ιδέα. «Κάτι παίζει με τη ζύμη του LaPizzetta» μου λέει ο μικρός, γυρολόγος, γευσιγνώστης, ο οποίος ξέρει κάθε καινούργια γωνιά της Αθήνας, κάθε στιλάτο προορισμό και κάθε τι νέο -για τα 30 χρόνια του, το νέο ισοδυναμεί αυτόματα με ενδιαφέρον. «Πρέπει να τη δοκιμάσεις» συνεχίζει. Τον ακούω σοβαρά.

«Όταν ευχαριστιέσαι το φαγητό δεν παχαίνεις» λέει μία άλλη φίλη που υποστηρίζει ότι όσα κομμάτια πίτσα κι αν φας δε θα τσιμπήσεις κιλά.

Η Αιόλου πήρε το όνομα της από τον Αίολο, τον μυθολογικό θεό των ανέμων. Είναι μονόδρομος και αρχικά είχε φορά προς τα νότια, αλλά από το κλείσιμο της οδού Αθηνάς, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η φορά έγινε βόρεια. Η Αιόλου μετά από την επέλαση των νεωτερισμών φανέλας και του λευκού tang top πέρασε μία ήσυχη περίοδο με μαγαζιά ειδών προικός και ζαρντινιέρες στα πλακάκια για να αναγεννηθεί ως γευστικός προορισμός και σημείο ζύμωσης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια τέτοια ζύμη είναι και αυτή του LaPizzetta. Η μετάβαση από το «πίτσα στο χέρι» στο «πίτσα στο πόδι» συντελέσθει.

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή
«Δημιουργούμε ένα υπέροχο γευστικό μωσαϊκό στην βιτρίνα της LaPizzetta και πραγματικά είναι απίθανο να αντισταθεί κανείς και να μην δοκιμάσει».

«Η ιδέα είναι ένα ποιοτικό και ταυτόχρονα οικονομικό, ιταλικό street food. Η πίτσα με το κομμάτι είναι πολύ διαδεδομένη στην Ιταλία και στην Αθήνα η LaPizzetta είναι σίγουρα από τις καλύτερες εκδοχές της ιταλικής πίτσα στο δρόμο. Ξεκινήσαμε πριν από 6 χρόνια στον Κορυδαλλό στην πλατεία Ελευθερίας, όπου γνωρίσαμε μεγάλη επιτυχία, τα χρόνια πέρασαν, η οικογένεια μεγάλωσε και το πρώτο αδερφάκι είναι το κατάστημα στο κέντρο στην οδό Αιόλου, στον αριθμό 56» λέει ο ιδιοκτήτης, Μιχάλης Κοτζαμπαλτίρης.

Το μενού περιλαμβάνει κυρίως πίτσα με διαφορετικές ζύμες, (λεπτή, τραγανή, ολικής πολύσπορη, focaccia), πέννες φούρνου, σάντουιτς με ψωμάκι από το δικό μας ζυμάρι, σαλάτες, peinirli, focacco-πιτες, calzone, φλογέρες. «Όλα με το δικό μας ζυμάρι» συμπληρώνει ο Μιχάλης. Επίσης, αρκετές επιλογές σε νηστίσιμα και vegan προϊόντα ενώ στις άμεσες προσθήκες θα είναι τα φρέσκα ζυμαρικά.

«Όλα με το δικό μας ζυμάρι» συμπληρώνει ο Μιχάλης.
Το μενού περιλαμβάνει κυρίως πίτσα με διαφορετικές ζύμες, (λεπτή, τραγανή, ολικής πολύσπορη, focaccia).

«Ποια είναι η δική σου ιστορία, Μιχάλη;» ρωτάω. «Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα δεν είχαν σχέση με την εστίαση. Ακολουθώντας και συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση ασχολήθηκα με τον χώρο της μόδας και πιο συγκεκριμένα με το χονδρικό εμπόριο ανδρικών αξεσουάρ (κάλτσες, εσώρουχα). Η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα και προμηθεύει τα καλύτερα καταστήματα στην ελληνική αγορά. Στις αρχές της δεκαετίας θέλησα να δοκιμάσω να εμπλακώ στον χώρο της εστίασης και το έκανα με το ιταλικό bistro, Saltin Bocca, στην Γλυφάδα. Η δοκιμή μάλλον με έπεισε και έτσι αποφάσισα να μην σταματήσω. Τα δύο καταστήματα, LaPizzetta, που λειτουργούν σήμερα στον Κορυδαλλό και στην Αιόλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη δικαιώνουν τις προσπάθειες μας».

Δύο καταστήματα, LaPizzetta, λειτουργούν σήμερα στον Κορυδαλλό και στην Αιόλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.

-Ποια είναι η γευστική ιδιαιτερότητα της πίτσας σας;

«To τραγανό ζυμάρι, λεπτό ή focaccia, φτιαγμένο με την δική μας μυστική συνταγή, ντυμένο με την σάλτσα ντομάτα που φτιάχνουμε από αγνές ντομάτες pomodoro και στολισμένο με τα πιο φρέσκα υλικά. Έτσι δημιουργούμε ένα υπέροχο γευστικό μωσαϊκό στην βιτρίνα της LaPizzetta και πραγματικά είναι απίθανο να αντισταθεί κανείς και να μην δοκιμάσει».

«Όλες οι πίτσες είναι φανταστικές αλλά νομίζω ότι η κατηγορία verde fresca είναι στα best seller».

-Ποια πίτσα σας είναι η σούπερ σταρ;

«Όλες οι πίτσες είναι φανταστικές αλλά νομίζω ότι η κατηγορία verde fresca είναι στα best seller. Τραγανό ζυμάρι που έχει φουρνιστεί με το τυράκι, τα υπόλοιπα υλικά είναι άψητα και παίρνουν λίγο θερμοκρασία από την πυρακτωμένη πέτρα λίγο πριν σερβιριστούν. Από την κατηγορία αυτή θα ξεχώριζα την πίτσα με το prosciutto, την pesto και την delicatezza».

-Ποια είναι η σχέση των Αθηναίων με την πίτσα;

«Ακούγεται αστείο αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Έλληνες κρύβονται ακόμα και πίσω από την ανακάλυψη της πίτσας. Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν διάφορες αναφορές και παραδείγματα συνταγών, που μπορούν να θεωρηθούν αρχέτυπα της πίτσας. Πλατιές πίτες από μίγματα ζύμης όλων των ειδών, είχαν μεγάλη απήχηση και ήταν ευρέως διαδεδομένα κατά την αρχαιότητα. Υπάρχουν μαρτυρίες πολλών Ελλήνων συγγραφέων σχετικά με τα διάφορα είδη πίτσας που υπήρχαν εκείνη την εποχή και ήταν γνωστά με τη ονομασία “μάζα”. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα, όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν “πλακούντας” και στα Βυζαντινά χρόνια “πίτα”. Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι μέσω της LaPizzetta προτείνουμε στους Αθηναίους να επιστρέψουν στις γευστικές τους ρίζες και εκείνοι με την σειρά τους δείχνουν να το απολαμβάνουν».

Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν διάφορες αναφορές και παραδείγματα συνταγών, που μπορούν να θεωρηθούν αρχέτυπα της πίτσας.
«Μέσω της LaPizzetta προτείνουμε στους Αθηναίους να επιστρέψουν στις γευστικές τους ρίζες και εκείνοι με την σειρά τους δείχνουν να το απολαμβάνουν».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.