Δεν είναι μεγάλο το διάστημα που γίναμε φίλοι στα social media. Tα post της, με την χαρακτηριστική πια ατάκα «Μαγείρεψα» διαδέχονται το ένα το άλλο στο προφίλ της. Comfort food, προσεγμένο, χαλαρωτικό, σκέτος πειρασμός. Λίγους μήνες αργότερα το καινούργιο της δημιούργημα βρισκόταν στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ένα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής - μια ποιητική τρέλα, όπως σημειώνει η συγγραφέας Μαρία Πετρίτση με την οποία και συνομιλήσαμε.
Στην εισαγωγή του βιβλίου γράφεις «Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι άλλο ένα βιβλίο μαγειρικών συνταγών. Δεν προσπαθεί να σας εντυπωσιάσει με εκκεντρικές φωτογραφίες, γκουρμέ ιδέες και εκτελέσεις, ευφάνταστα μενού, έξαλλα διακοσμημένα πιάτα και σπάνια υλικά…» Τι είναι για σένα, λοιπόν, το «Μαγείρεψα»;
Το «Μαγείρεψα« είναι ένα αισθησιακό παιχνίδι γεύσεων που προεκτείνεται και στις υπόλοιπες αισθήσεις μας. Μιλά για φαγητά ποιητικά, ιδιαίτερα, που προκύπτουν από μια στιγμή έμπνευσης και αυτοσχεδιασμού και έτσι αποκαλύπτεται η τελική τους γεύση. Δεν είναι ένα κλασικό συνταγολόγιο, γι' αυτό και οι συνταγές δεν ακολουθούν τη συνηθισμένη φόρμα περιγραφής και παρουσίασης του πιάτου. Πρόκειται για ένα βιβλίο αντιδραστικό, παιχνιδιάρικο, με έντονες λογοτεχνικές πινελιές και 100% βασισμένο σε απολύτως ρεαλιστικές στιγμές από την κουζίνα μιας οικογένειας.
Οι συνταγές σου, ανήκουν στην κατηγορία αυτού που αποκαλούμε comfort food. Θεωρείς πως το gourmet έχει κουράσει ή απλώς αισθάνεσαι ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο κόσμος, είναι φαγητά που να τον κάνουν να νιώθει ηρεμία και γαλήνη;
Το gourmet έγινε μόδα πριν μερικά χρόνια, όταν οι μάγειρες και οι επιχειρηματίες του χώρου εστίασης αναζητούσαν τρόπους για να διακοπεί η ρουτίνα των παραδοσιακών πιάτων και να φυσήξει ένας αέρας νεωτερικότητας στις κουζίνες τους. Βασίστηκε κυρίως σε μια θεωρία και σε κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού, όχι χωρίς ενδιαφέρον φυσικά, αλλά όχι αρκετά πειστικών. Το comfort food είναι πιο άμεσο, λιγότερο στημένο στην εμφάνιση και στην γεύση, αφορά περισσότερο κόσμο – μιας και δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος chef για να μαγειρέψει ένα πιάτο – και σίγουρα ζεσταίνει περισσότερο το στομάχι και την καρδιά.
Ως συγγραφέας ασχολείσαι με τις λέξεις. Ως «ερασιτέχνης» της κουζίνας καταπιάνεσαι με υλικά και γεύσεις. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη λογοτεχνία και την μαγειρική;
Το «Μαγείρεψα» είναι, με τον τρόπο του, ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Η διατύπωση των συνταγών δεν έχει καμία σχέση με καταλόγους υλικών και περιγραφή κινήσεων ή προκαθορισμένους χρόνους στην ιδέα ή στην προετοιμασία του πιάτου. Όταν κάποιος είναι λογοτέχνης κάπου, είναι παντού. Ακόμα και οι φωτογραφίες του βιβλίου, που απεικονίζουν πιάτα από την καθημερινή ζωή μας, φρόντισα να έχουν πάνω τους μια καλλιτεχνική πινελιά που να τις διαχωρίζει από τις φωτογραφίες συνταγολογίου. Πόσω δε μάλλον τα κείμενα…
H μόνιμη έδρα σου είναι το Βέλγιο και συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες. Παρακολουθείς εκεί τις τάσεις, υπάρχει γαστρονομικό ενδιαφέρον;
Παρατηρώ πως ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε "σπιτική κουζίνα". Τα gourmet εστιατόρια έχουν πλέον την τάση να εισάγουν πιο cozy πιάτα στο μενού τους. Ο κόσμος δείχνει να χρειάζεται κάτι άμεσο, ψυχωμένο, θερμόαιμο. Ειδικά στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του φαγητού, όπου η επιλογή των γεύσεων, του περιβάλλοντος και της γκάμας τιμών είναι ευρύτατη, τα εστιατόρια που είναι συνήθως γεμάτα είναι εκείνα που έχουν κατακτήσει τη φήμη της έντιμης κουζίνας, και εκείνα που με το πρώτο βήμα καταφέρνουν να σε πείσουν πως θα φας καλά αλλά θα περάσεις και υπέροχα.
Ποια είναι η junk αμαρτία στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς;
Αν ήταν μία θα ήμουν απολύτως ευχαριστημένη. Είναι όμως πολλές, το παραδέχομαι πως είμαι μια αμαρτωλή της κουζίνας, τόσο ως προς την παραγωγή όσο και ως προς την κατανάλωση. Για να βρω το πιο επίκαιρο αμάρτημά μου, αρκεί να αναφέρω τις βελγικές τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα που βρίσκει κανείς στις καντίνες των δρόμων των Βρυξελλών, και οι οποίες τρώγονται μέσα σε χάρτινο χωνάκι με πηρουνάκι πλαστικό, όσο και τα περίφημα και όντως υπεροχότατα βελγικά σοκολατάκια. Σε όποια χώρα και αν βρίσκομαι, δεν μπορώ να αντισταθώ σε μια μερακλίδικη πίτσα, σε ένα πλούσιο πιάτο ζυμαρικών, σε ένα αφράτο γλυκό με σοκολάτα, στα μεζεδάκια γενικώς.
*Το βιβλίο της Μαρίας Πετρίτση «Mαγείρεψα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βiblioteque.