Την ιεροτελεστία του οικογενειακού τραπεζιού, με όλα τα μέλη να κάθονται γύρω του για το φαγητό και όχι ο καθένας μόνος του, ξεχωριστά είτε μπροστά στην τηλεόραση, είτε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, επανέφερε η πανδημία του κορονοϊού στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, οι επιλογές στην αγορά τροφής στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έγιναν πιο συνειδητές, σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα κατανάλωσης, ενώ ποικιλία και εκτέλεση συνταγών που μυρίζουν «φαγητό της μαμάς», φαίνεται να κέρδισαν περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων . Αυτά προκύπτουν-μεταξύ άλλων- από διαδικτυακή έρευνα που διενήργησε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Δημήτριος Καρολίδης και στην οποία συμμετείχαν1.476 άτομα.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πράξεις και ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγούν στην επίτευξη αυτοαποτελεσματικότητας που τους βοηθάει να ανταπεξέλθουν, να προσαρμοστούν και τελικά να περιφρουρήσουν την ευζωϊα τους», επισήμανε ο κ. Καρολίδης στη διάρκεια αποψινής παρουσίασης της έρευνάς του, η οποία και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που «έτρεξαν» οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο «Η έρευνα στην πρώτη γραμμή».

Τίτλος της έρευνας: «Ένας ακόμα καφές πριν να φύγω: η διατροφική εγγραμματοσύνη εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης», τον οποίο όπως επισήμανε ο κ Καρολίδης εμπνεύστηκε από το τραγούδι του μουσικού και κατόχου νόμπελ Λογοτεχνίας, Μπόμπ Ντύλαν, που φέρει τον τίτλο «Οne more Cup Of Coffee».

Όπως εξήγησε, η έρευνα έδειξε ότι στη διάρκεια του εθνικού «απαγορευτικού» στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, επηρεάστηκαν η ατομική γνώση, αλλά και η στάση και συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τις διατροφικές τους επιλογές.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι η προμήθεια τροφής μετατράπηκε σε μία αγχώδη και στενόχωρη δραστηριότητα, ότι διάλεγαν πιο πρωτότυπες και εύγεστες συνταγές, ενώ σημείωσαν ότι ναι μεν χρησιμοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης όταν ζητούσαν συμβουλές για τις διατροφικές τους επιλογές, αλλά στηρίχθηκαν περισσότερο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον τους και στους φίλους τους, αποζητώντας τη γεύση... του φαγητού της μαμάς.

Κατά τον κ. Καρολίδη, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό εθνικών, ακόμα και διεθνών πρακτικών παρότρυνσης, που θα οδηγήσουν τους καταναλωτές σε ευεργετικές διατροφικές συνήθειες και επιλογές κατά την διάρκεια αγχωτικών περιστάσεων.

 

 

Πηγή: Ε.Α./ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Annie Spratt

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

 

TAGS