ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η δική μας πουτίγκα: Κοφτή Καρδιτσιώτικη ή αλλιώς το απόλυτο γλυκό με ονομασία προέλευσης

Ένα φανταστικό, σιροπιαστό γλυκό με μεγάλη ιστορία και πεντανόστιμη γεύση.

Η δική μας πουτίγκα: Κοφτή Καρδιτσιώτικη ή αλλιώς το απόλυτο γλυκό με ονομασία προέλευσης

Η δική μας εκδοχή της αγγλικής πουτίγκας.

YΛΙΚΑ

9 αβγά

9 κ.σ. ζάχαρη

9 κ.σ. καρύδια

9 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι

2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρύφαλο σκόνη

Μαργαρίνη Βιτάμ Soft

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

3 φλ. νερό

2 ½ φλ. ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

Φλούδα από ½ πορτοκάλι

1 φέτα λεμόνι

1 βανίλια

Για την κρέμα:

1 φλ. κορν φλάουρ

1 φλ. ζάχαρη

2 κρόκους αβγών

2 βανίλιες

3 ποτ. φρέσκο γάλα

2 φλ. κρέμα γάλακτος

2-3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Soft

1/4 κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ξεκινάμε από το κέικ. Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ ταασπράδια με ελάχιστο αλάτι μέχρι να σφίξουν καιναγίνουνμαρέγκα και την αφήνουμεστηνάκρη.

2. Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τουςκρόκουςμε τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.

3. Σε ένα τρίτο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά δηλαδή καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλιες.

4. Τρίβουμε ένα πορτοκάλι για το ξύσμα του, βάζουμε το ξύσμα σε ένα σακουλάκι και το χτυπάμε με ένα γουδοχέρι ή με ένα μπουκάλι για να λιώσει και να βγάλει τα αρώματά του.

5. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο μείγμα στερεών υλικών και ανακατεύουμε.

6. Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων, λίγη μαρέγκα, λίγο από το μείγμα με τα στερεά υλικά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το μιξερ χειρός στην χαμηλή ταχύτητα.

7. Θέλουμε όλα τα υλικά να εσωματωθούν σε ένα μείγμα.

8. Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με αρκετή μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα.

9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για περίπου 40 – 50 λεπτά.

10. Όση ώρα ψήνεται το κέικ φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τογάλα, τους κρόκους, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και καθώς ξεκινάει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε συνεχώς μέχρινα πάρει βράση και να δέσει.

11. Μόλις δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη – ανακατεύουμε για να λιώσει και να γυαλίσει η κρέμα.

12. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.

13. Προσθέτουμε λίγη λίγη τη σαντιγί στην κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει βελούδινη και αφράτη.

14. Βγάζουμε την κοφτή από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι: 15. Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά [μετράμε από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός].

16. Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της κοφτής και τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

17. Προσεκτικά αναποδογυρίζουμε την κοφτή σε μεγάλη πιατέλα, και την περιχύνουμε με την κρέμα.

18. Πασπαλίζουμεμεκανέλλακαιτριμμένακαρύδια.

19. Αφήνουμε ιδανικά στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή βήμα-βήμα:

*Από τη μαγείρισσα Tασούλα Κουφοπούλου

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

10 Δεκ 2025

Πώς εξελίχθηκε -και ομόρφυνε- η σύγχρονη αθηναϊκή πολυκατοικία

Η πολυκατοικία αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό είδος κτιρίου της σύγχρονης Αθήνας. Σε τέτοιο βαθμό, που θα λέγαμε ότι αποτελεί το DNA της πόλης. Και εξελίσσεται.

10 Δεκ 2025

Somm’s Table | La Cave: Ένα νέο, νόστιμο project στο Jerár

Το off-Broadway εστιατόριο της Δάφνης και ο Χάρης Νικολούζος φιλοξενούν εκλεκτά κελάρια και φιάλες που έχουν "κάτι να πουν".

Περισσότερα από

Life

10 Δεκ 2025

"Δεν κυνηγάω ρεκόρ, αλλά μακροζωία": Η fitness ρουτίνα του 50χρονου κορυφαίου πεζοναύτη

Πώς μένει "μάχιμος" στα 50 του, με τρέξιμο, έξυπνη ενδυνάμωση και recovery που δεν κάνει… εκπτώσεις.

10 Δεκ 2025

Ξέρουμε πότε θα βγει η τέταρτη σεζόν του Lupin

H πετυχημένη σειρά του Netflix ετοιμάζεται να επιστρέψει με νέα επεισόδια.

10 Δεκ 2025

Χρόνια φλεγμονή: Πώς επηρεάζει την καρδιά και πώς να τη μειώσεις φυσικά;

Από το στρες και τον ύπνο μέχρι τη διατροφή και τις ιώσεις, δες πώς οι καθημερινές σου επιλογές "ανάβουν" ή "σβήνουν" τη φλεγμονή που κουράζει την καρδιά σου.

10 Δεκ 2025

Η "σούπα μακροζωίας" του Dan Buettner: Το απλό πιάτο που τρώει κάθε πρωί για να ζήσει 100 χρόνια

Ο πιο διάσημος ερευνητής μακροζωίας στον κόσμο ξεκινά κάθε μέρα με ένα μπολ σούπα. Όχι πρωτεΐνες σε σκόνη, όχι superfoods, μια απλή συνταγή μόνο.

10 Δεκ 2025

Πόσο ασφαλές είναι το TikTok για τον παιδικό εγκέφαλο; Όσα πρέπει να ξέρει κάθε γονιός

Tι κάνουν short videos στο μυαλό, στον ύπνο και στη διάθεση του παιδιού και πώς μπορείς να το προστατεύσεις χωρίς πανικό.

10 Δεκ 2025

Παχαίνουν τελικά τα γλυκά; Η διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει στην απώλεια βάρους

Σου λένε ότι αν θέλεις να αδυνατίσεις, πρέπει να κόψεις το γλυκό; Η διατροφολόγος εξηγεί πότε χωράει κανονικά στο πιάτο σου και τι παίζει με τις θερμίδες.

10 Δεκ 2025

Ο Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο Κύτταρο μαζί με την παρέα του

Ένα μουσικό threesome που ανυπομονεί να γίνει κοινότητα, κάθε Σάββατο για λίγες μόνο παραστάσεις.

10 Δεκ 2025

Βελουτέ σούπα με ρεβύθια και κους κους: Εύκολη, λεμονάτη και θρεπτική συνταγή

Ζεστή, λεμονάτη βελουτέ με ρεβίθια και κους κους που ετοιμάζεις στο λεπτό και σε κρατά χορτάτη, ελαφριά και χωρίς τύψεις.

10 Δεκ 2025

Yoga for hair growth: Οι 3 asanas που θα "μακρύνουν" τα μαλλιά σου

Ξέρεις ότι η γιόγκα τονώνει το σώμα και ηρεμεί το πνεύμα. Γνώριζες όμως ότι συγκεκριμένες στάσεις (inversions) λειτουργούν ως το πιο ισχυρό, φυσικό booster για την πύκνωση των μαλλιών σου;

10 Δεκ 2025

Σε πιάνουν ζαλάδες; Αυτό είναι το φρούτο που θα σου εξαφανίσει τη ναυτία

Και ακόμα αλλά 7 πολύτιμα οφέλη που σου προσφέρει!