ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H Ελένη Ψυχούλη λατρεύει το κλασικό φαγητό και το κέντημα και μοιράζεται μαζί μας μια τέλεια συνταγή

Νομάς της γεύσης, μαγειρεύει, κεντάει, γράφει, δοκιμάζει και προτείνει λύσεις που θα κάνουν εύκολη-και οικονομική-τη ζωή στην κουζίνα

H Ελένη Ψυχούλη λατρεύει το κλασικό φαγητό και το κέντημα και μοιράζεται μαζί μας μια τέλεια συνταγή

Η Ελένη Ψυχούλη είναι μια μαγείρισσα αλλιώτικη από τις άλλες. Η γιαγιά μου θα την έλεγε «χρυσοχέρη άνθρωπο». Ο κόσμος της είναι χρωματιστός γεμάτος αρώματα, γεύσεις, βιβλία, πιάστρες και ποδιές που κεντά μόνη της.

Η πιο δημοφιλής τηλεοπτική μαγείρισσα παρουσιάζει την εκπομπή Chef στον αέρα, μαγειρεύει με τους καλεσμένους της καταπληκτικές και εύκολες συνταγές, ασχολείται με το site της, το www.pirouni.gr και με το κέντημα, καθώς φτιάχνει ολομόναχη και τα idi prikos της, μια σειρά με υφάσματα για το σπίτι που αναθεωρούν την έννοια του σεμέν της γιαγιάς. Ομολογεί πως κατά βάθος θα ήθελε να τελειώσει τη ζωή της σαν κεντήστρα!

H Ελένη Ψυχούλη λατρεύει το κλασικό φαγητό και το κέντημα και μοιράζεται μαζί μας μια τέλεια συνταγή

Τι έχει να μας πει για την κουζίνα, για την έκρηξη της γαστρονομίας και την κρίση;

Μετά από τόσα χρόνια, τόσες δοκιμές στις κουζίνες, τόσα μαγειρέματα, ποιο είναι το φαγητό που πάντα λιμπίζεστε να φάτε;

Όσο κι αν μαγειρεύω πολύ, όσο κι αν κάθε μέρα γίνομαι καλύτερη και πλούσια σε συνταγές μαγείρισσα, στην ουσία πεθαίνω να τρώω πάντα τα ίδια, απλά πράγματα: πράσινη σαλάτα με αβγό βραστό, κρίθινο παξιμάδι με ελιές, μια κονσέρβα σαρδέλες με φρέσκο ψωμί, πατατάκια από το περίπτερο.

Με όλη αυτή την έκρηξη του food blogging, των εκπομπών μαγειρικής, της συζήτησης γύρω από το φαγητό, μάθαμε να τρώμε καλύτερα ή μήπως πρόκειται για μια υπερβολή και το παρακάνουμε;

Η ηδονή δεν είναι ποτέ υπερβολή και το φαγητό είναι, πρωτίστως, ηδονή. Αλλά και πολιτισμός και συντροφικότητα και χαρά της ζωής. Προτιμώ να το παρακάνουμε με τη μαγειρική παρά με τα παράθυρα της «δήθεν» ενημέρωσης.

Chef στον αέρα με τον Αλέξανδρο Παπανδρέου

Τι είναι αυτό που σας «τράβηξε» στην κουζίνα; Το μυστήριο πάνω από κατσαρόλες που αχνίζουν; Ιδέες που θέλατε να μοιραστείτε;

Η φθαρτή της υπόσταση. Πολλές ώρες στην κουζίνα που καταπίνονται με μια μπουκιά, για να επανέλθει η πείνα και να ξαναμαγειρέψουμε. Η μαγειρική, σου διδάσκει τη θνητή σου μοίρα, τη Σισύφεια προσπάθεια, την ταπεινή υπόσταση του κάθε ανθρώπου. Αν την πάρεις, βεβαίως, στα σοβαρά.

Λατρεύω τις κονσέρβες, μου θυμίζουν παιδικό δώρο, που ανοίγεις με ένα κλειδί το περιτύλιγμα και δεν ξέρεις τί θα αντικρίσεις μπροστά σου.

Στην εκπομπή σας τι θέλετε να παρουσιάζετε, τι είναι αυτό που σας φαίνεται πιο φιλικό για έναν τηλεθεατή;

Ο τηλεθεατής αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από απομυθοποίηση, από στοργή, από λύσεις που θα κάνουν εύκολη-και οικονομική-τη ζωή του στην κουζίνα. Τέρμα οι μεγάλοι σεφ, τέρμα οι φιοριτούρες, τέρμα οι εντυπωσιασμοί και οι μεγαλοσχημοσύνες για ένα φαγάκι του Θεού. Ας μιλήσουμε απλά, με δυό-τρία καθημερινά υλικά. Κι αυτό προσπαθώ να του δώσω μέσα από την πείρα-και την εκπομπή μου.

Υπάρχει κάποιος για τον οποίο θα θέλατε να μαγειρεύετε; Και τι θα του φτιάχνατε;

Πάντα μαγειρεύω για κάποιον και ποτέ για τον εαυτό μου. Μαγειρεύω καλύτερα γι’αυτούς που αγαπώ πολύ, για τους φίλους της στενής οικογένειας που έχω δημιουργήσει με τα χρόνια.

Ποιό είναι το φαγητό που πάντα μα πάντα και με όσες παραλλαγές είναι το πιο δημοφιλές;

Δημοφιλή φαγητά είναι πάντα τα απλά φαγητά. Οι τηγανητές πατάτες, το αβγό σε όλες τις παραλλαγές του. Το φιλέτο ζαρκαδιού με φύλλα χρυσού και σφαιροποιημένο βατόμουρο δεν έχει καμιά ελπίδα να γίνει κλασικό.

Υπάρχει κουζίνας της κρίσης; Υλικά πιο φθηνά που χρησιμοποιούμε περισσότερο και με πολλούς τρόπους; Έχουμε γίνει πιο ευφάνταστοι;

Η κουζίνα της κρίσης είναι η κουζίνα της στοργής, της αγάπης, της παράδοσης, αυτή που σε γυρίζει παιδί στην αγκαλιά της μαμάς σου. Η γεύση έχει μνήμη και η κρίση μας επιστρέφει πίσω σε στέρεες γεύσεις, που δοκιμάστηκαν στον χρόνο. Στο τηγανητό αβγό, στον τραχανά, στα μακαρόνια με κιμά.

Σας άκουσα τις προάλλες να μιλάτε για την μαγειρική με κονσέρβες. Τη βρήκα μαγική ιδέα. Θέλετε να μου μιλήσετε γιαυτό;

Λατρεύω τις κονσέρβες, μου θυμίζουν παιδικό δώρο, που ανοίγεις με ένα κλειδί το περιτύλιγμα και δεν ξέρεις τί θα αντικρίσεις μπροστά σου. Η νέα γαστρονομία τις έριξε στον Καιάδα της απαξίωσης ωστόσο, δεν ξέρω σπιτικό ντουλάπι που να μην περιέχει κονσέρβες. Και καθώς σιχαίνομαι την υποκρισία, τις έβγαλα από το σκοτάδι και τις μαγειρεύω δημόσια σε ευφάνταστες συνταγές. Η κονσέρβα είναι ευκολία, ταχύτητα και οικονομία. Και από αυτά τα τρία υλικά, έχουμε όλοι ανάγκη στην κουζίνα μας στις μέρες που ζούμε. Αγαπώ την υγιεινή διατροφή αλλά δεν θα πάθεις και τίποτα αν μια μέρα μαγειρέψεις μια γιορτινή μακαρονάδα με καλαμαράκια του κουτιού. Επιπλέον, δεν είναι όλες οι κονσέρβες βόμβες χημείας. Οι κονσέρβες με θαλασσινά δεν περιέχουν καθόλου χημικά και συντηρητικά.

Έχετε πάρει μια απόφαση και ζείτε με εντελώς διαφορετικό τρόπο ανάμεσα στην Αθήνα και το Βόλο. Μου μοιάζει αναζωογονητικό και τρελό. Τι αγαπάτε πιο πολύ σε καθέναν από αυτούς τους δυο τόπους;

Στην ουσία, δεν ζω πουθενά. Μετακινούμαι συνεχώς, γαστρονομικός νομάδας στην υπηρεσία του ρεπορτάζ. Προσπαθώ να επιστρέφω όσο πιο συχνά στη γαλήνη του πηλιορίτικου σπιτιού μου, εκεί που ζω χωρίς ηλεκτρικό ακούγοντας τα αηδόνια αλλά ταυτόχρονα στην Ελλάδα-που παράγει και μάλιστα εκπληκτικά προϊόντα-συμβαίνουν τόσα πολλά που δεν θα ήθελα να χάσω. Και είμαι εκεί, στην πρώτη γραμμή, κοντά στους παραγωγούς.

Πώς μπορούμε να μάθουμε να τρώμε καλύτερα και τι είναι αυτό που πρέπει να εκτιμάμε περισσότερο;

Η σωστή διατροφή είναι μάθημα που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Δυστυχώς, όμως, οι νεοέλληνες έχουν ξεχάσει τί είναι καλό, τί είναι αγνό, ποιό είναι το καλό λάδι, το αληθινό βούτυρο και το ζυμωτό ψωμί. Όλοι μας χρειαζόμαστε επανεκπαίδευση, καθώς η αστική ζωή και τα ράφια του σούπερ-μάρκετ μας έχουν απομακρύνει από τον πρωτογενή τομέα, από το χωριό, που στην ουσία, παράγει την τροφή μας. Να τρώμε απλά, να ρωτάμε το πόθεν έσχες της ντομάτας και του αβγού, να κάνουμε και τις υπερβολές μας, να το ρίχνουμε και έξω. Αυτό είναι για μένα σωστή διατροφή.

Και μια συνταγή της εποχής, από το pirouni.gr, εύκολη και πολύ νόστιμη.

Μακαρονάδα με τόνο

Γίνεται γρήγορα με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί αλλά τρώγεται και κρύα αν περισέψει.

Υλικά για 2-3 άτομα

250 γρ. σπαγγέτι

400 γρ. τόνο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κομματάκια

1 κ.γ. ζάχαρη

5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.

Παράλληλα, σε ένα μεγαλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε δυνατή φωτιά.

Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα. Συνεχίζουμε για 1 λεπτό το σοτάρισμα.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και σοτάρουμε για άλλο 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε στο τηγάνι 4 κ.σ. νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και μόλις ψηθεί η ντομάτα και δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε τον τόνο θρυματισμένο σε μεγάλες μπουκιές. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια με τρυπητή κουτάλα, δεν χρειάζεται να τα σουρώσουμε και ανακατεύουμε καλά, να πάει παντού η σάλτσα. Μόλις δέσει, ρίχνουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Read Next

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.