0
SHARES

Έρχεται λοιπόν εκείνη η στιγμή που δεν σηκώνεσαι εύκολα από το κρεβάτι σου το πρωί. Ειδικά το Σαββατοκύριακο που ενδέχεται να μην σε πιέζει ο χρόνος. Ένα ωραίο πρωινό όμως με είναι λόγος για να αφήσεις το ζεστό σου πάπλωμα. Ένα πρωινό διαφορετικό και ιδιαίτερο. Αυγά αλα φλωρεντίν, που σε απλά ελληνικά σημαίνει αυγά με σπανάκι. Η καταγωγή της συνταγής είναι από τη Φλωρεντία και το βασικό συστατικό της είναι τοσπανάκι. Από εκεί και πέρα οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές. Αβγά αλα φλωρεντίν με αυτό τον τρόπο είχα δοκιμάζει σε κάποιες διακοπές ένα καλοκαίρι στην Τοσκάνη. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για πρωινό, για ένα brunch (που είναι της μόδας), αλλά και για να ανοίξει ένα κυριακάτικο μεσημεριανό ή ένα επίσημο δείπνο. Μπορείς να ετοιμάσεις το σπανάκι από το βράδυ και να το αφήσεις σε ένα σουρωτήρι για να βγάλει όλα του τα υγρά και να είναι έτοιμο το πρωί. Το αβγό είναι ο πρωταγωνιστής και ξεκουράζεται σε μια φωλιά από σπανάκι που έχει πλούσια γεύση από κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα. Εκείνη η στιγμή που θα αγγίζεις με το πιρούνι σου τον κρόκο και εκείνος θα τρέξει και θα δώσει γεύση παντού, είναι ότι πρέπει για να σου δώσει ένα μεγάλο χαμόγελο για να ξεκινήσεις σωστά την ημέρα σου.

Υλικά

200γρ φρέσκο σπανάκι (πλυμένο, καλά στεγνωμένο ή παίρνετε το έτοιμο στα σακουλάκια)

2 κουταλιές παρμεζάνα

4 κουταλιες κρέμα γάλακτος

2 αβγό

1 πρέζα μοσχοκάριδο

1 πρέζα πιπέρι

1/2 πρέζα αλάτι

1 κουτάλι λάδι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180C. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι καιαφού προσθέσουμε το λάδι ή το βούτυρο προσθέτουμε το μισό σπανάκι κι λίγο αλάτι. Αφήνουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί καλά και το αποσύρουμε σε ένα σουρωτήρι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο σπανάκι. Στο τέλος το σπανάκι θα έχει μείνει στο 1/6 τουόγκου του. Αφήνουμε το σπανάκι να έρθει σε θερμοκρασία δωμάτιου και να βγάλει κάποιααπό τα υγρά του.

Σε ένα μπολ ενώνουμε το σπανάκι με την παρμεζάνα το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.Μοιράζουμε το σπανάκι σε 2 πυρίμαχα ατομικά μπολάκια. Με ένα κουτάλι ανοίγουμε μιαφωλιά και μέσα σε αυτή σπάμε προσεχτικά το αβγό. Περιχύνουμε το σπανάκι σε κάθεμπολάκι με 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος και μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου αν θέλουμε τον κρόκο μελάτο ή για άλλα 4 με 5 λεπτά αν τον θέλουμε σφιχτό.

Tips

• Μπορείτε να κάνετε αυτή τη συνταγή για περισσότερα άτομα σε ένα πυρέξ.

• Είναι πολύ βασικό να έχετε προθερμάνει το φούρνο

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο:

 

Πηγή: livetobake.gr

TAGS