ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βιβιέν Γουέστγουντ: Η επαναστάτρια της Υψηλής Ραπτικής κλείνει τα 81 της χρόνια

Punk Icon, ακτιβίστρια και εξαιρετική σχεδιάστρια, η Βιβιέν Γουέστγουντ σήμερα γιορτάζει τα 81 της γενέθλια

Βιβιέν Γουέστγουντ: Η επαναστάτρια της Υψηλής Ραπτικής κλείνει τα 81 της χρόνια

Είναι η σχεδιάστρια που έκανε γνωστή την πανκ στο ευρύ κοινό. Αντισυμβατική, επαναστατική, πρωτοποριακή και αρκετές φορές προκλητική στις δημιουργίες της – και όχι μόνο. Η Vivienne Westwood σήμερα γίνεται 81. Και μπορεί να προοριζόταν για δασκάλα, την κέρδισε όμως ο κόσμος της μόδας, διδάσκοντας πως η διαφορετικότητα είναι σίγουρα και η δύναμή της.

Από την πρώτη της συλλογή στο 1981, η Vivienne Westwood είχε ήδη αντίκτυπο, που λίγοι σχεδιαστές μόδας θα μπορούσαν να ονειρευτούν. Παράλληλα με τον Malcolm McLaren, αποτέλεσαν ίσως το πιο εικονικό δίδυμο στην Βρετανική μόδα, εκπροσωπώντας την punk και glam σκηνή. Η μεγάλη Κυρία της Αγγλικής μόδας, η Vivienne Isabel Westwood,στα 81 παραμένει μία από τις πιο επιδραστικές σχεδιάστριες μόδας με “εθνική” ταυτότητα.

Γεννήθηκε στο Cheshire της Αγγλίας το 1941. Άρχισε να σπουδάζει σχέδιο κοσμημάτων στο Πανεπιστήμιο του Westminster που τότε ακόμη λεγόταν Harrow Art School, όμως άντεξε μόνο ένα εξάμηνο. «Δεν ξέρω πώς ένα κορίτσι από την εργατική τάξη, όπως εγώ, θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα στον κόσμο της τέχνης», είπε στους γονείς της κι έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο. Τελικά, έγινε δασκάλα και δημιουργούσε τα δικά της κοσμήματα, τα οποία πουλούσε σ’ έναν αυτοσχέδιο πάγκο στην Οδό Portobellο.

Βιβιέν Γουέστγουντ: Η επαναστάτρια της Υψηλής Ραπτικής κλείνει τα 81 της χρόνια

Το 1962 συνάντησε τον Dereck Westwood, με τον οποίο παντρεύτηκε μέσα σε ελάχιστους μήνες. Σχεδίασε μόνη της το νυφικό της για ένα γάμο που κράτησε κάτι λιγότερο από τρία χρόνια, όταν μπήκε στη ζωή της ο Malcolm McLaren. Ο άνδρας εκείνος ευθύνεται για την έκρηξη της δημιουργικότητάς της, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.

Η δε συμβολή της στη σύνδεση της μόδας με τη μουσική και την κουλτούρα του δρόμου είναι ίσως η πιο σπουδαία στην ιστορία και των δύο αυτών τεχνών, μια και έφερε το punk στις πασαρέλες και το new wave στη σύγχρονη αισθητική του street wear, από την εποχή που συνεργαζόταν με τον ιδιοφυή / διαφημιστή / μουσικό παραγωγό / ευρωπαϊκή περσόνα, τον Malcolm McLaren και πουλούσαν τα πρώτα punk ρούχα τους στην περίφημη μπουτίκ “Sex” της King's Road.Ο manager των Sex Pistols, Malcom McLaren και η σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood.

Vivienne, η ακτιβίστρια

Από τους Sex Pistols μέχρι την κατάκτηση του Λονδίνου και, αργότερα του κόσμου, η Dame Westwood πάντα συνδύαζε την έντονη πολιτική άποψη και ακτιβισμό (όπως η Καμπάνια για τον Αφοπλισμό των Πυρηνικών, η εκστρατεία για την αλλαγή του κλίματος κ.α.) με την υψηλή αισθητική, το “μήνυμα μέσα στο ρούχο”, το χιούμορ και μία σαφή αγάπη για ένα αποδομημένο παρελθόν της πολυτέλειας.

Το πραγματικό της όνομα είναι Vivienne Isabel Swire και γεννήθηκε στην κομητεία του Derbyshire της Βρετανίας. Σε μικρή ηλικία, μετακόμισε με την οικογένεια της στο Λονδίνο. Το 1969 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην King’s Road, το οποίο ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ στα 70s και που με τον πρώην σύντροφό της και μάνατζερ των Sex Pistols, Malcolm McLaren έκανε παγκοσμίως γνωστό μέσα από τις κολεξιόν της.

Αξέχαστες στιγμές

Επιπλέον έχει χαρίσει αξέχαστες στιγμές στις πασαρέλες όπως η απρογραμμάτιστη πτώση της Naomi Campbell κατά τη διάρκεια του σόου του φθινοπώρου 1993 στο Παρίσι. Σε αντίθεση με πολλούς σχεδιαστές που φορούν jeans και t-shirts στις επιδείξεις τους, η Westwood επιλέγει τα δικά της ρούχα στην πασαρέλα. Και κάποιες από τις προσωπικές της στιγμές ωστόσο ήταν άκρως αποκαλυπτικές. Περίφημη ήταν εκείνη που πραγματοποιήθηκε το 1992, όταν η σχεδιάστρια πήγε στο Buckingham Palace για να λάβει το OBE (Order of the British Empire) της. Σε μια στροφή που έκανε με τη φούστα της για τις κάμερες και τα φλας έγινε κατανοητό πως είχε… «ξεχάσει» το εσώρουχό της σπίτι.

Το πιο εντυπωσιακό είναι το πως μία τέτοια ρηξικέλευθη προσωπικότητα προβάλλει μία τόσο αυστηρή γνώμη για τον κόσμο, τη μόδα, τις μόδες, ακόμα και για την περιβόητη “αυτοέκφραση που έχει οδηγήσει σε μία γενιά ηλιθίων”όπως έχει πει.


Διαβάζοντας συνεντεύξεις της και δημοσιεύματα, βρήκαμε μερικά αποφθέγματά της που την κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και αγαπημένη:

“H Mόδα είναι πολύ σημαντική. Βελτιώνει τη ζωή και, όπως οτιδήποτε δίνει ευχαρίστηση, αξίζει να γίνεται σωστά.”

“Δεν μπορώ να σκεφτώ χωρίς τα γυαλιά μου.”

“Οι πιο σέξι άνθρωποι είναι οι σκεπτόμενοι. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για κάποιον που είναι απλώς ματαιόδοξος με μία τρύπα στο κεφάλι του, και μιλάει για την πιο τελευταία μόδα – δεν υπάρχει πιο τελευταία μόδα. Όλα είναι σκουπίδια.”

Η Vivienne Westwood δε σταματά να σπάει τα στερεότυπα και να παλεύει να κάνει τη διαφορά.

«Είναι φιλοσοφία ζωής. Αν το κάνεις, κάτι θα αλλάξει κι αυτό που άλλαξε θα είσαι εσύ και η ζωή σου. Κι αν αλλάξεις μέσα σου, μπορείς, ίσως, να αλλάξεις τον κόσμο»

Vivienne Westwood.

Kεντρική εικόνα: Splash News- Ideal

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024

Αυτά είναι τα athleisure κομμάτια που θα επιλέξουμε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εμφανίσεις μας

Τα κομμάτια που θα προτιμήσουμε στις προπονήσεις μας και στις casual εξόδους μας

30 Απρ 2024

Το σούπερ εντυπωσιακό κατακόκκινο φόρεμα της Αν Χάθαγουεϊ έκλεψε την παράσταση

Η Αν Χάθαγουεϊ με κόκκινο φόρεμα Versace ήταν ο ορισμός του sexy chic.

Περισσότερα από

Μόδα

30 Απρ 2024

Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις μια ενημερωμένη και θηλυκή spring - summer γκαρνταρόμπα

Τα κομμάτια που θα αναδείξουν την πιο λαμπερή και θηλυκή πλευρά σου αυτή τη σεζόν.

29 Απρ 2024

H Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το απόλυτο ανοιξιάτικο look

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με κόκκινο παντελόνι και '70s πουκάμισο.

29 Απρ 2024

Κλέλια Ανδριολάτου: Τα stylish looks που επιλέγει για τις ανοιξιάτικες ημέρες στην πόλη

Τα κομψά ανοιξιάτικα looks που επιλέγει η Κλέλια Ανδριολάτου για όλες τις ώρες της ημέρας

26 Απρ 2024

Πώς θα δημιουργήσεις τα πιο εντυπωσιακά bohemian chic looks για την άνοιξη σύμφωνα με την Τζωρτζίνα Λιώση

Οι πιο κομψοί συνδυασμοί που μπορείς να δημιουργήσεις φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι.

25 Απρ 2024

Στην γκαρνταρόμπα μίας fashion expert: Η Κατερίνα Ευαγγελινού προτείνει πως να είμαστε κομψές 24/7

Οι στιλιστικές επιλογές της Κατερίνας Ευαγγελινού από το answear.gr πρόκειται να σε εμπνεύσουν να ανανεώσεις το στιλ σου.

25 Απρ 2024

Το dress code είναι "κομψή σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση" και η Μαρία Παπαγεωργίου προτείνει τα πιο χρήσιμα styling tips για να το πετύχεις

Η κομψότητα είναι μία επιλογή που μπορείς να κάνεις σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση και η Μαρία Παπαγεωργίου το αποδεικνύει.

24 Απρ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Πώς φόρεσε το οικονομικό λεοπάρ φόρεμα από τα Zara

Η Ελένη Μενεγάκη λέει "ναι" στο διαχρονικό λεοπάρ φόρεμα, και μας θυμίζει γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ

24 Απρ 2024

Πώς θα συνδυάσεις τα πιο stylish looks με τα πιο κομψά παπούτσια της άνοιξης σύμφωνα με την Κέισι Μίζιου

Τα looks και τα παπούτσια με τα οποία θα δημιουργήσεις επίκαιρες και κομψές εμφανίσεις.

24 Απρ 2024

Το lookbook της άνοιξης: Η Αναστασία Παντούση δίνει την έμπνευση για να δημιουργήσεις τις πιο κομψές εμφανίσεις

Η Αναστασία Παντούση με τα ρούχα και αξεσουάρ που αξίζει να προσθέσεις στην ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

24 Απρ 2024

Το Chic Travel Style της Χρυσιάννας Ανδριοπούλου: Οι βαλίτσες και οι τσάντες ταξιδιού που επιλέγει

Τα είδη ταξιδιού που διαμορφώνουν τις τάσεις στη μόδα του chic traveling.