«Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε έναν νεκρό πλανήτη». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης τύπου κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι ο Λιβανένος σχεδιαστής, Rami Kadi αναλαμβάνει ρόλο Περιφερειακού Πρεσβευτή Καλής Θέλησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (Unep) για τη βιώσιμη μόδα στη Δυτική Ασία.

«Όταν δημιουργούμε ένα φόρεμα για μία πελάτισσα είναι ένα μοναδικό κομμάτι, καθώς μπορεί να κάνουμε τέσσερα ή έξι ή οκτώ δείγματα κεντήματος και αυτά τα δείγματα συνήθως τα πετάμε. Πετάμε πολλές πέτρες και κρύσταλλα, πολλά νήματα»

Ο Kadi είναι εδώ και πολύ καιρό υποστηρικτής της βιώσιμης μόδας και στην κολεξιόν του για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020, όπου δημιούργησε ένα φόρεμα φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πλαστικό ανακτημένο από τον ωκεανό. Το υλικό μετατράπηκε σε νήματα που υφάνθηκαν. «Ακόμα και οι πούλιες κατασκευάστηκαν από επαναχρησιμοποιημένο πλαστικό» εξήγησε ο Kadi. «Έτσι, υπήρξαν μηδενικά απόβλητα κατά την παραγωγή αυτού του φορέματος» πρόσθεσε.

«Είμαστε περήφανοι που το κάναμε προτού γίνει τάση. Θεωρήσαμε ότι ήταν πιο υπεύθυνο και ένας τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα του πλανήτη».

Η πιο πρόσφατη πρότασή του είναι μια άλλη εξάσκηση στη βιώσιμη σκέψη, αν και αυτή τη φορά γεννήθηκε από αναγκαιότητα. Η καινούρια συλλογή δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, η οποία έπληξε το σπίτι και το ατελιέ του Kadi. «Είχαμε σκοπό να κλείσουμε τα πάντα» παραδέχεται ο σχεδιαστής, «αλλά τότε σκεφτήκαμε, ας δημιουργήσουμε αυτή τη συλλογή ανακυκλώνοντας ό,τι έχουμε».

«Όταν δημιουργούμε ένα φόρεμα για μία πελάτισσα είναι ένα μοναδικό κομμάτι, καθώς μπορεί να κάνουμε τέσσερα ή έξι ή οκτώ δείγματα κεντήματος και αυτά τα δείγματα συνήθως τα πετάμε. Πετάμε πολλές πέτρες και κρύσταλλα, πολλά νήματα» διευκρίνισε.

 

Δείτε τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020-21:

 

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram  

 

TAGS