Πίσω από κάθε διαχρονικό κομμάτι κρύβεται μια ευφυής ιδέα. Αυτή είναι η περίπτωση του tweed jacket, που η Σανέλ σχεδίασε με το σκεπτικό να προσφέρει άνεση στις γυναίκες χωρίς να τους στερήσει τη θηλυκότητά τους. Η έμπνευσή της πυροδότησε, πριν από περίπου εκατό χρόνια, μια μεγάλη στιλιστική επανάσταση που γέννησε το πιο επιτυχημένο πανωφόρι στην ιστορία της μόδας. Ένα κομμάτι άμεσα αναγνωρίσιμο, που μετρά άπειρες αντιγραφές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη παραγωγικότητας της λεγόμενης «γρήγορης μόδας».

Η ιστορία του άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ’20, όταν η «Κοκό» καταπιάστηκε για πρώτη φορά για τη γυναικεία συλλογή της με τουίντ υφάσματα. Λέγεται πως ήταν η άνεση των τούιντ ρούχων του τότε εραστή της, του δούκα του Ουέστμινστερ, που έστρεψε το ενδιαφέρον της σε εκείνο το μέχρι τότε κατεξοχήν «ανδρικό» ύφασμα.

Τα πρώτα τουίντ κοστούμια Chanel λανσαρίστηκαν το 1925, ωστόσο έμελλαν να πάρουν την εμβληματική μορφή τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στο «New Look» του Κριστιάν Ντιόρ η «Κοκό» Σανέλ αντιπρότεινε μοντέρνα σύνολα που χάριζαν πρωτόγνωρη ελευθερία κινήσεων στις γυναίκες. Ανάμεσα σε αυτά και τα ίσια σακάκια της, σχεδόν τετράγωνα, με ειδικά σχεδιασμένα μανίκια για να μεγιστοποιούν την άνεση.

Όπως λέγεται, ήταν η άνεση των τούιντ ρούχων του τότε συντρόφου της, του δούκα του Ουέστμινστερ, που έστρεψε το ενδιαφέρον της «Κοκό» Σανέλ σε εκείνο το μέχρι τότε κατεξοχήν «ανδρικό» ύφασμα.

Ένα σχέδιο που ο Καρλ Λάγκερφελντ, από τη στιγμή που ανέλαβε τα δημιουργικά ηνία του οίκου, το 1983, θα επαναπροσδιόριζε ξανά και ξανά, διατηρώντας ωστόσο τα ειδοποιά στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίσει εξαρχής. Δέρμα, πούλιες, φτερά, ντένιμ ήταν ανάμεσα στα υλικά που ανέλαβαν να μεταφέρουν το τουίντ σακάκι στον 21ο αιώνα, χωρίς ωστόσο να αλλοιώσουν την ταυτότητά του. Το αισθητικό λεξιλόγιο του Λάγκερφελντ ανέλαβε να εμπλουτίσει περαιτέρω η διάδοχός του, Βιρζινί Βιάρ, μετά τον θάνατο του μετρ το 2019. Το βέβαιο είναι ότι το tweet jacket της Chanel, θεμέλιο του brand, δεν θα πεθάνει ποτέ.

Στις budget εκδοχές του, το πολυτελές τουίντ αντικαθίσταται ενίοτε με πιο οικονομικά υλικά. Αρκεί όμως να επενδύσουμε ακόμα και στην πρόταση της πιο προσιτής ετικέτας για να αναβαθμίσουμε τουλάχιστον στιλιστικά την εμφάνισή μας. Το σύγχρονο τουίντ σακάκι το φοράμε, διαχρονικά, σε κοστούμι ή το παντρεύουμε με ετερόκλητα στοιχεία, ακόμα και με ντένιμ παντελόνι και γραφιστικό T-shirt για να παίξουμε με τις αντιθέσεις.

Δες ένα αυθεντικό τουίντ σακάκι Chanel εδώ

Τουίντ σακάκι, συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2012, www.chanel.com, τιμή κατόπιν αιτήματος

Δες τρία οικονομικά σακάκια που μπορείς να αγοράσεις:

Δες το εδώ

Μάλλινο τουίντ σακάκι με ιριδίζουσα όψη σε ίσια γραμμή, www.marksandspencer.com, €99,95

Δες το εδώ

Σακάκι σε τέσσερις διαφορετικές αποχρώσεις, www2.hm.com, 39,99 €

Δες το εδώ

Σακάκι τουίντ, shop.mango.com, 34,99 €

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

TAGS