Σύμφωνα με τον Νόμο του Μέρφι, την ημέρα που θα αποφασίσουμε να φορέσουμε το αγαπημένο μας φόρεμα στο γραφείο θα φροντίσουμε να το βομβαρδίσουμε με λεκέδες από λάδι και άλλα επίμονα υλικά. Δυστυχώς, πάνω στον πανικό μας, κάποιες φορές καταφεύγουμε σε κινήσεις που αντί να αφαιρέσουν την κηλίδα, τη σφραγίζουν πάνω στο ύφασμα, ίσως μάλιστα ακόμα και να την εξαπλώνουν.

Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε είναι να σιδερώνουμε το ρούχο από το οποίο δεν έχει αφαιρεθεί ακόμα ο λεκές. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να το σώσουμε, ακόμα και σε φαινομενικά απελπιστικές καταστάσεις; Μια ειδικός, η Hannah Yokoji του brand προϊόντων καθαρισμού The Laundress, αποκαλύπτει τα μυστικά των επαγγελματιών, που έχουν αποτέλεσμα ακόμα και στα πιο ευαίσθητα ρούχα.

1. Μην πανικοβάλλεστε – κάντε υπομονή. «Περιμένετε μέχρι να έχετε στα χέρια σας τα κατάλληλα, εξειδικευμένα προϊόντα και εργαλεία αλλά και τον χρόνο να καθαρίσετε την περιοχή του λεκέ. Οποιαδήποτε βιαστική προσπάθεια μπορεί να καταλήξει στην εξάπλωση του λεκέ και σε κομματάκια χαρτί διάσπαρτα πάνω στο ρούχο. Το προϊόν μας Wash & Stain Bar είναι ειδικό για λεκέδες από λάδι όπως ντρέσινγκ σαλάτας και αντιηλιακό. Τοποθετήστε το σαπούνι κάτω από ζεστό νερό και τρίψτε με αυτό τον λεκέ. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανάκι ή συνεχίστε πλένοντας το ρούχο ως συνήθως». Σε καμία περίπτωση, προειδοποιεί η Hannah, δεν πρέπει να καταφύγετε στη χλωρίνη. «Η χλωρίνη εξασθενεί τα υφάσματα και μακροπρόσθεσμα τα κάνει να κιτρινίζουν».

PHOTO: @_JEANETTEMADSEN_

2. Κάντε μια προεργασία. Για χρωματιστούς λεκέδες πλούσιους σε τανίνες όπως κρασί, καφέ ή μελάνι, η Hannah συνιστά το καθαριστικό Stain Solution. Για λιπαρούς λεκέδες, το Wash & Stain Bar. Αν αποφασίσετε, από την άλλη, να χρησιμοποιήσετε κάποιο σπρέι για στεγνό καθάρισμα, «κάντε το με δική σας ευθύνη» προειδοποιεί η Hannah. «Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις σχετικές με την τοξικότητα και την αποτελεσματικότητά τους». Γενικά, προτιμήστε υφάσματα που πλένονται εύκολα, ειδικά από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι και λινό. «Φυσικές ίνες όπως το μαλλί, το κασμίρι και το μετάξι επίσης πλένονται καλά» συμπληρώνει.

PHOTO: @LUCYWILLIAMS02

3. Μετά την προεργασία, ρίξτε νερό. «Ζεστό νερό για βαμβάκι και λινό, κρύο νερό για μετάξι και μαλλί» διευκρινίζει η ειδικός. «Μετά, μουλιάστε το ύφασμα για 30 λεπτά. Αν ο λεκές δεν έχει φύγει εντελώς, επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να έχει απομακρυνθεί ικανοποιητικά για να το πλύνετε στο χέρι ή στο πλυντήριο».

PHOTO: @OLIVECOOKE

4. Πλύνετέ το καλύτερα στο χέρι. Μπορείτε φυσικά να το βάλετε στο πλυντήριο, αλλά με το πλύσιμο στο χέρι θα διατηρηθεί καλύτερα, ειδικά αν είναι φτιαγμένο από μετάξι, μαλλί ή κασμίρι. Ωστόσο, αν πρόκειται για ρούχο από βαμβάκι ή κάποιο ανθεκτικό συνθετικό υλικό, απλά ρίξτε το στον κάδο του πλυντηρίου και επιλέξτε το συνηθισμένο πρόγραμμα πλύσης.

PHOTO: @ADA_OGUNTODU

5. Μην το στεγνώσετε σε στεγνωτήριο. Ειδικά αν είναι φτιαγμένο από κάποιο ευαίσθητο υλικό. «Η θερμότητα και η περιστροφή στο στεγνωτήριο μπορεί να εξασθενίσει, να συρρικνώσει ή να ξεθωριάσει ένα ύφασμα» εξηγεί η Hannah. «Ποτέ μη βάζετε μάλλινα και μεταξωτά στο στεγνωτήριο. Αφήστε τα να στεγνώσουν κατά προτίμηση σε οριζόντια θέση ώστε οι ίνες να διατηρήσουν το φυσικό σχήμα τους».

PHOTO: @SINCERELYJULES

6. Μη σιδερώσετε ένα ρούχο από το οποίο δεν έχει εξαφανιστεί ο λεκές. Ακόμα και αν για κάποιο λόγο θέλετε οπωσδήποτε να το φορέσετε, οι υψηλές θερμοκρασίες του σιδερώματος θα τον εγκλωβίσουν στο εσωτερικό του υφάσματος.

PHOTO: @AUDE_JULIE

7. Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα αν δεν φύγει ένας λεκές με την πρώτη. Μην απελπίζεστε. Κάποιοι λεκέδες φεύγουν με το δεύτερο πλύσιμο. «Για έξτρα καθαριστική δύναμη, τοποθετήστε την περιοχή με τον λεκέ κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό και αφήστε την πίεσή του να κάνει τη δουλειά της. Για μάλλινα και μεταξωτά ρούχα, χρησιμοποιήστε δροσερό νερό».

PHOTO: @HANNAHALMASSI

Δείτε τρία προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε:

Δείτε το εδώ

Κιτ αφαίρεσης λεκέδων The Laundress, www.net-a-porter.com, €46.95

Δείτε το εδώ

Βιοδιασπώμενο καθαριστικό Sal Suds Dr. Bronner's, shop.drbronner.com, $14.99

Δείτε το εδώ

Καθαριστικό λεκέδων από λάδι και βούτυρο Διαβολάκος του Λεκέ Dr. Beckmann, www.ab.gr, €2,96

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: @olivecooke

TAGS