Ψώνια, ψώνια, ψώνια. Στην αρχή κάθε νέας σεζόν όλοι μπαίνουμε στη διαδικασία να αγοράσουμε καινούργια πράγματα ως ενσάρκωση μίας νέας αρχής που ανυπομονούμε να έρθει. Το θέμα, όμως, είναι ότι στην πραγματικότητα καμία νέα αρχή δεν θα έρθει στη ζωή μας απλά και μόνο επειδή αγοράσαμε ένα φετινό, όμορφο φόρεμα.

Απεναντίας, ίσως, μία νέα αρχή πραγματικά έρθει αν πληρώσουμε εγκαίρως ένα χρέος ή αν καταφέρουμε να αποταμιεύσουμε λίγα χρήματα. Η Clare Seal, δημιουργούς του ινσταγκραμικού λογαριασμού με την ονομασία My Frygal Year, ασχολείται ακρίβως με το παραπάνω κόνσεπτ. Με μία αποτελεσματική προσπάθεια μέσα από την οποία θα καταφέρουμε να μαζέψουμε χρήματα χωρίς να στερηθούμε τα πάντα και αγοράζοντας αυτά που τελικά θέλουμε στα αλήθεια.

Η ίδια προτείνει να ακολουθήσουμε το τεστ των 5 γρήγορων ερωτήσεων κάθε φορά που μπαίνουμε στη διαδικασία να αγοράσουμε κάτι που μας αρέσει. Και αυτο θα μας σώσει από πολλά περιττά έξοδα και θα βελτιώσει παράλληλα την ψυχολογία μας.

1. Έχω στα αλήθεια χρήματα για να το αγοράσω;

Αν θέλεις να μην μένεις ποτέ χωρίς χρήματα πριν καλά-καλά βγει ο μήνας, η Clare Seal σε συμβουλεύει να ελέγχεις πάντα το budget σου. Όταν πληρώνεσαι αυτό που έχεις να κάνεις είναι να θεσπίζεις ένα αυστηρό ποσό το οποίο σε «παίρνει» να ξοδέψεις για τον εαυτό σου. Αυτός θα είναι ο προϋπολογισμός σου, ο οποίος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα έξοδα ή τα έσοδα κάθε μήνα. Το να τσεκάρεις το budget σου πριν από κάθε αγορά, και να μη δρας παρορμητικά, δεν είναι μία διαδικασία την οποία πρέπει να αντιμετωπίζεις με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις μία δίαιτα, κατά την οποία χάνεις τα κιλά που θέλεις και έπειτα χαλαρώνεις. Το να έχεις έναν οργανωμένο προϋπολογισμό και να ξέρεις άνα πάσα στιγμή τι ξοδεύεις και που είναι το κλειδί στο να μην μένεις ποτέ ταπί, σε ολόκληρη τη ζωή σου.

Δες ένα οργανωτικό παράδειγμα στον πίνακα που ακολουθεί:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Και η φυσικά η πρώτη και σημαντικότερη ερώτηση που πρέπει να κάνεις κάθε φορά στον εαυτό σου: «Έχω στα αλήθεια χρήματα να το αγοράσω αυτό;»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

2. Νιώθεις τύψεις;

Aν μία νέα αγορά σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα αντί να σου δίνει χαρά τότε μάλλον δεν πρέπει να την κάνεις. Από την άλλη, η Clare εξηγεί πως είναι πολύ επίπονο για την ψυχολογία μας να σκεφτόμαστε συνέχεια τα χρέη μας ή την κακή οικονομική μας κατάσταση, αποφεύγοντας να αγοράσουμε οτιδήποτε καινούργιο. «Αν παραμένεις μονίμως σε αυτή την κατάσταση ακόμα κι αν καταφέρεις στο τέλος να μαζέψεις χρήματα στην άκρη θα έχεις κάνει ζημιά στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τις προσωπικές σου ανάγκες και την αξία σου,» λέει. Συνεπώς χρειάζεται ισορροπία. Αν σκοπεύεις, λοιπόν, να αγοράσεις κάτι καινούργιο προσπάθησε να αποβάλεις τις όποιες τύψεις και να το χαρείς.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

3. Tι έχω ήδη στην ντουλάπα μου;

Πολλές φορές παίρνουμε την βιαστική απόφαση αν αγοράσουμε κάτι που μας αρέσει πολύ χωρίς να σκεφτούμε προσεκτικά τι έχουμε ήδη στην ντουλάπα μας. Πριν πας στο ταμείο με κάτι αναλογίσου τα πράγματα που έχεις ήδη στην γκαρνταρόμπα σου και τότε ίσως καταλάβεις πως ένα ακόμα ζευγάρι μαύρα μποτάκια δεν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Δες το εδώ

Dr. Martens 1460 Pascal 8-Eye Patent Leather Lace-Up Boots ( £75) £69

 

4. Μπορώ να το βρω κάπου αλλού;

Ας υποθέσουμε ότι βλέπεις μία όμορφη επίχρυση αλυσίδα και ότι έχεις καταλήξει μέσα σου ότι όντως χρειάζεσαι στη ζωή σου μία επίχρυση αλυσίδα. Την θέλεις, σε παίρνει να την αγοράσεις και όλα καλά μέχρι εδώ. Μήπως μπορείς να βρεις μία αντίστοιχα ωραία αλυσίδα σε χαμηλότερη τιμή κάπου αλλού; Mία έρευνα αγοράς θα σου δώσει την απάντηση και είναι κάτι που πάντα πρέπει να κάνεις πριν από κάθε αγορά. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

5. Μου πηγαίνει στα αλήθεια;

Όλες μας έχουμε αγοράσει ρούχα που έχουμε δει στα φυσικά καταστήματα ή το διαδίκτυο χωρίς να τα δοκιμάσουμε. Τελικά το φοράμε και διαπιστώνουμε ότι δεν μας ενθουσιάζει τόσο όσο νομίζαμε ότι θα μας ενθουσιάσει όταν το είδαμε στην κρεμάστρα, αλλά το κρατάμε έτσι κι αλλιώς γιατί είναι όμορφο και γιατί δεν είμαστε σίγουρες, Ο καιρός περνάει, δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ, και μόλις φορτωθήκαμε άλλο ένα άχρηστο ρούχο στην ντουλάπα μας, ενώ το budget μας έχει πέσει κατά 20 ευρώ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Κεντρική φωτογραφία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS