Είναι γεγονός πως η πανδημία έχει δώσει νέα τροπή στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Το νέο φυσιολογικό διαφέρει απ' αυτό που γνωρίζαμε, με την έννοια της κοινωνικής αποστασιοποίησης να καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο στην ζωή μας. Το Proximity Dress, έρχεται να σε βοηθήσει να πάρεις τον χώρο σου όποτε εσύ το θελήσεις, με στιλ.

Η ιδέα της Ολλανδέζας Fashion Tech Anouk Wipprecht ήταν ακριβώς αυτή, η προστασία του προσωπικού χώρου, με ή χωρίς πανδημία. Του φουτουριστικό ένδυμά της διαθέτει λοιπόν έναν θερμικό αισθητήρα που ενεργοποιεί τη σιλουέτα να επεκταθεί και να δημιουργήσει ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ του χρήστη και όσων τον πλησιάζουν πολύ. Το μυστικό κρύβεται στο κόσμημα του λαιμού που συνοδεύει το φόρεμα, το οποίο δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Πρόκειται για ένα κομμάτι ρητίνης με 3D εκτύπωση που συγκρατεί ένα θερμικό αισθητήρα. Όταν ο αισθητήρας εντοπίσει αγνώστους στον προσωπικό και δημόσιο χώρο, το ένδυμα εκτείνεται στα πλάγια χρησιμοποιώντας έναν ρομποτικό μηχανισμό ισχίου. Δεδομένου ότι το ύφασμα του φορέματος είναι μαλακό και μοιάζει με δίχτυ, δεν μπορεί να βλάψει όσους αγγίζει. Δίνεται δηλαδή μία απαλή ώθηση ώστε να κάνουν πίσω, σαν μία φιλική υπενθύμιση.

Το φόρεμα της εγγύτητας δεν είναι το μοναδικό ένδυμα με την υπογραφή της Wipprecht το οποίο εξερευνά την οριοθέτηση του προσωπικού χώρου. Η σχεδιάστρια έχει εμπνευστεί το έργο αυτό, αλλά και το αποκαλούμενο “Φόρεμα της Αράχνης” από την θεωρία του Αμερικανού ανθρωπολόγου Έντουαρντ Χολ με τίτλο “Proxemics” η οποία εξετάζει τον χώρο στα πλαίσιo του πολιτισμού.

 

 

Κεντρική Φωτογραφία: Splash News/Ideal Image

Ακολυθήστε το womantoc στο instagram

TAGS