Και εκεί που είχα πάει απλά για ένα ποτό με τους φίλους μου συνέβη το εξής. Ήθελα να χρησιμοποιήσω το WC του καταστήματος και κατεβαίνοντας τα σκαλιά συναντάω μπροστά μου μια κοπέλα να στέκεται μπροστά από τα WC τα οποία ήταν και τα δύο άδεια και να κοιτάει μία τις ανδρικές και μία τις γυναικείες, μία τις ανδρικές και μία τις γυναικείες. Επειδή την ξέρω την τύχη μου, η κοπέλα αυτή φαινόταν λίγο μεθυσμένη, αλλά να ξέρετε πως με το ποτό, ανοίγουν οι αναστολές του ψυχισμού και το στόμα λέει κουβέντες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις έλεγε. Λοιπόν, τα WC είχαν για σήμανση τα εξής δύο αντικείμενα. Ένα ανδρικό καλαπόδι για τα ανδρικά WC και ένα γυναικείο χαμηλοτάκουνο για τα γυναικεία WC. Παρόλο που ήταν πολύ μικροκαμωμένο για ανδρικό, το γυναικείο καλαπόδι επειδή ήταν χαμηλοτάκουνο, δεν έδειχνε το ύψος του για να καταλάβει κανείς αμέσως πως πρόκειται για γυναικείο καλαπόδι άρα εδώ είναι και τα γυναικεία WC. Η κοπέλα κοιτούσε μια από εδώ και μια από εκεί και εγώ να την κοιτάω και να σκέφτομαι μα γιατί δεν μπαίνει μέσα να τελειώνουμε. Θα κατουρηθούμε πάνω μας. 

Και της λέω, «εδώ είναι οι γυναικείες», δείχνοντας το γυναικείο καλαπόδι.

Και μου δίνει την κορυφαία απάντηση και μένω καγκέλου: «Γιατί; Που το ξέρεις; Εγώ θα τα φορούσα και τα δύο αυτά παπούτσια. Άρα σε ποιο WC να μπω; Ποιο είναι το γυναικείο για μένα;»

Αν και έχω αποκτήσει μια σχετική ψυχαναλυτική σκέψη λόγω της ψυχοθεραπείας που έκανα, το μυαλό μου δεν πήγε κατευθείαν στο δεύτερο επίπεδο της κουβέντας της κοπέλας αλλά έμεινα στο προφανές και της απάντησα πως είναι ολοφάνερο ποιο είναι το γυναικείο καλαπόδι άρα και το γυναικείο WC. Όμως η κοπέλα στην ουσία με την αμφιθυμία της (η συνύπαρξη δύο αντίθετων συναισθημάτων στην ψυχή) δεν μου μιλούσε για τα WC αλλά για την αμφισεξουαλική της ταυτότητα. Αυτή είναι η δική μου ερμηνεία. Η κοπέλα μην μπορώντας να καταλάβει σε ποιο WC έπρεπε να μπει, διότι απλά θα μπορούσε να μπει και στις ανδρικές αλλά και στις γυναικείες, μου έλεγε με τον τρόπο της (και με την βοήθεια του gin tonic που είχε κατεβάσει) πως μπορεί άνετα να διαχειριστεί και το αιδοίο αλλά και το πέος. Και το γυναικείο και το ανδρικό καλαπόδι. Και τον άνδρα και την γυναίκα. Μπορεί να κάνει έρωτα και με τους δύο. Καταλαβαίνω απόλυτα πως για ορισμένους αναγνώστες ή αναγνώστριες μπορεί να φαίνονται Κινέζικα ή ασύνδετα μεταξύ τους αλλά ας δώσουν μια ευκαιρία στο να διαβάσουν μια άλλη άποψη.

Τελικά κατάλαβα πως μια απλή βόλτα για ποτό, μπορεί να εξελιχθεί σε μια βραδιά εμπειριών που μόνο ο μαγικός κόσμος των παπουτσιών μπορεί να προσφέρει διότι είναι το μοναδικό αντικείμενο που είναι τόσο «ασυνείδητα» συνδεδεμένο με την σεξουαλικότητα των ανθρώπων.

Ο Στάθης Σαμαντάς, ο Έλληνας σχεδιαστής υποδημάτων, βγάζει συμπεράσματα παρατηρώντας τη σχέση των ανθρώπων με τα παπούτσια τους.
TAGS