Πριν από λίγες ώρες δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις κορυφαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτές που οι μετοχές τους αγγίζουν πλέον αστρονομικά ποσά και η επιρροή τους στο αγοραστικό κοινό (με λίγα λόγια το πόσο εύκολα μπορούν να πείσουν τους πελάτες να αγοράσουν τα προϊόντα τους) είναι τεράστια. 

Ανάμεσα λοιπόν στους κολοσσούς της παγκόσμιας τεχνολογίας, εκείνους που κανείς δεν μπορεί να κουνήσει ό,τι κι αν κάνει από τις πρώτες θέσεις (βλέπε Google, Αpple και Mircosoft) ένα brand μόδας αποδεικνύει ότι εκτός από σταθμός στην παγκόσμια fashion πραγματικότητα είναι πια και καθεστώς ικανό να διαμορφώσει γούστα και τάσεις όσο πολύ λίγα εκεί έξω και να πείσει με σχετική ευκολιά το αγοραστικό κοινό να αγοράσει τα πανάκριβα προϊόντα του. 

Ο λόγος για τη Louis Vuitton που βρίσκεται στη 19η θέση με τις πιο ισχυρές εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι το πρώτο brand μόδας που συναντάμε στη συγκεκριμένη κατάταξη. Ακολουθεί ο οίκος Hermès στη θέση 32 και η Gucci στη θέση 51. Αφήνοντας πίσω μάρκες με πολύ πιο προσιτά ρούχα και αξεσουάρ ο οίκος Louis Vuitton αποδεικνύεται  πιο ισχυρός από κάθε όλο όνομα, καθορίζοντας ακόμα και το μαζικό κοινό.

Σύμφωνα με το Business of Fashion, ο οίκος Burberry έπεσε τρεις θέσεις και βρέθηκε στην 88η, ενώ ο οίκος Prada έπεσε 13 θέσεις στην 94η. Ο οίκος Dior βρέθηκε στην 95η θέση, ενώ η Ralph Lauren δεν βρίσκεται καν στους πρώτους 100, παρόλο που πέρυσι ήταν στην 98η θέση.   «Η Louis Vuitton έχει συνδέσει το brand με τον πολιτισμό», δήλωσε η Rebecca Robins, παγκόσμια διευθύντρια της Interbrand και συγγραφέας του «Meta-Luxury». «Όταν κοιτάζουμε τις Louis Vuitton, Gucci, Hermès ποια είναι η μαγεία με αυτά τα brands; Όχι μόνο λειτουργούν δυναμικά, αλλά είναι και η σχέση μεταξύ brand και πολιτισμού και το κάνουν με τέτοιο τρόπο που είναι σωστός αλλά και βιώσιμος», προσθέτει. «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Είναι όλα καλά μελετημένα και με στρατηγική κατεύθυνση», καταλήγει. 

Ο οίκος μόδας Louis Vuitton προσελκύει από ανερχόμενους σταρ μέχρι μεγάλα ονόματα της σόουμπιζ. Οι Sophie Turner, Sasha Lane, Zendaya, Alicia Vikander και Ruth Negga είναι όλες θαυμάστριες, αλλά την ίδια στιγμή το brand επιλέγουν για τις εμφανίσεις τους και «βετεράνοι» του Χόλιγουντ, όπως οι Michelle Williams, Catherine Deneuve και Jennifer Aniston. Το brand επιλέγει επίσης αρκετά συχνά και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν.  

 

TAGS