Αν κάποιος σας ρωτούσε ποια είναι τα πιο καταστροφικά παπούτσια για τα πόδια σας, το πρώτο πράγμα που θα σας ερχόταν στο μυαλό θα ήταν, πιθανότατα, οι γόβες στιλέτο. Δεν είναι όμως μόνο τα ψηλοτάκουνα -και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν λεπτό τακούνι- τα μοναδικά που προκαλούν προβλήματα στα πόδια. Υπάρχει ένα ακόμα είδος, που είναι πιο ύπουλο γιατί ίσως δεν υποψιαζόμαστε τους κινδύνους που κρύβει. Είναι οι μπαλαρίνες, όπως προειδοποιεί ένας παιδίατρος, ο Αμερικανός Bobby Pourziaee.

Τι λέει ο ειδικός; «Οι μπαλαρίνες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ανάμεσα στις γυναίκες. Το ξέρω γιατί πολλές ασθενείς μου με ρωτούν αν μπορούν να τις φορούν. Όλα με μέτρο όμως. Το καταλαβαίνω ότι ακόμα και οι γυναίκες που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις μπαλαρίνες κουβαλούν κάποιες φορές ένα ζευγάρι στην τσάντα τους για να αλλάζουν παπούτσια στο τέλος μιας εργάσιμης μέρας ή για μια βραδινή βόλτα στην πόλη, γιατί χωρούν εύκολα στην τσάντα τους. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι τα ιδανικά παπούτσια για τα πόδια μας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

»Η κατασκευή τους προσφέρει ελάχιστη στήριξη γύρω και κατά μήκος του πέλματος. Ενδεχομένως εκθέτει το πόδι σε έντονη τριβή, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και φουσκάλες. Η απουσία στήριξης φέρνει το πόδι σε ευάλωτη θέση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για στραμπουλήγματα και διαστρέμματα. Η απουσία στήριξης στις καμάρες έχει ως αποτέλεσμα όταν φοράμε μπαλαρίνες για πάνω από μία ώρα τη μέρα να κινδυνεύουμε από πελματιαία απονευρωσίτιδα (φλεγμονή στο πέλμα) και πόνο στις φτέρνες. Επίσης, η πολύ λεπτή σόλα εκθέτει το πόδι στον κίνδυνο τραυματισμών, καθώς οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο μπορεί να τη διαπεράσει, τρυπώντας το πόδι και ενδεχομένως οδηγώντας σε μολύνσεις».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή παπουτσιών για τα πόδια μας, λοιπόν; Μια μπαλαρίνα στα Μπαλέτα της Νέας Υόρκης, η Indiana Woodward, τις ώρες που δεν αναγκάζεται να φοράει μπαλαρίνες για πρόβες και παραστάσεις επιστρέφει στο αγαπημένο της ζευγάρι sneakers που «υποστηρίζουν το πόδι και είναι στιλάτα και χαριτωμένα μαζί».

Δες τρία sneakers που μπορείς να αγοράσεις.

Δες το εδώ.

Παπούτσια Puma, www.yoox.com, EUR 90,00

Δες το εδώ.

Sneakers Veja, www.net-a-porter.com, €115

Δες το εδώ.

Αθλητικό παπούτσι με διάφανη σόλα, www.zara.com, 25,95 EUR

Κεντρική φωτό: @wethepeoplestyle

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.
 

TAGS