ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα 70's είναι ξανά εδώ. Η πασαρέλα του οίκου Dior, ωδή σε μία από τις πιο επαναστατικές δεκαετίες

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η σχεδιάστρια του οίκου Μαρία Γκράτσια Κιουρί απότισε φόρο τιμής στις δυναμικές, χειραφετημένες γυναίκες τoυ '70.

Tα 70's είναι ξανά εδώ. Η πασαρέλα του οίκου Dior, ωδή σε μία από τις πιο επαναστατικές δεκαετίες

Την δεκαετία του '70 πολλά σπουδαία, θαυμαστά πράγματα έγιναν στον κόσμο. Ήταν η εποχή που ο πλανήτης είχε αρχίσει να αφομοιώνει τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις του 1960, παίρνοντας πια σαν δεδομένη την γυναικεία χειραφέτηση, το δικαίωμα κάθε γυναίκας να είναι πολλά παραπάνω από μητέρες και σύζυγοι, αλλά ολοκληρωμένες, σύνθετες προσωπικότητες ικανές να κερδίσουν τη δική τους ζωή, βγάζοντας τα δικά τους χρήματα και δημιουργώντας καριέρες. Είχαν το αναφαίρετο δικαίωμα να ψηφίζουν, να ζουν μόνες, να πηγαίνουν σε μεγάλα λαμπερά πάρτι ασυνόδευτες και να τερματίσουν μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, εάν αυτό επιθυμούσαν.

Βάζοντας τα όλα κάτω μοιάζει ξεκάθαρο ότι κάποιος έχει πάρα πολλούς καλούς λόγους για να ανατρέχει στην ατόφια, άγρια ροκ διάθεση εκείνης της εποχής, στην παρορμητικότητα, την ζεστασιά και την τόλμη που έφεραν μαζί τους τα πλούσια, μαγευτικά 70's αλλάζουν για πάντα τον ρου της ιστορίας. Σίγουρα, πάντως, Μαρία Γκράτσια Κιουρί, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, βρήκε πολλές αιτίες για να αναζητήσει την έμπνευση για τη νέα της κολεξιόν στις σελίδες από τα εφηβικά της ημερολόγια, αλλά και σε οπτικό υλικό εκείνης της εποχής, φτάχνοντας μέσα από τις δημιουργίες της το πιο ξεχωριστό tribute στη δεκαετία που το καλοκαίρι της αγάπης είχε τελειώσει, μα κάτι καινούργιο και υπέροχο είχε μόλις ξεκινήσει.

Στο catwalk που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η γνωστή σχεδιάστρια παρουσίασε την συλλογή του οίκου για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020, αποθεώνοντας τις δυναμικές, εμβληματικές γυναίκες του '70, «αλλά και των φεμινιστικών κινημάτων που έδωσαν μάχες για την απελευθέρωση των γυναικών που άρχιζαν να θέλουν να επιβεβαιώσουν την ιδιαιτερότητά τους», όπως δήλωσε η ίδια.

Tα 70's είναι ξανά εδώ. Η πασαρέλα του οίκου Dior, ωδή σε μία από τις πιο επαναστατικές δεκαετίες
Ήταν η εποχή που ο πλανήτης είχε αρχίσει να αφομοιώνει τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις του 1960, παίρνοντας πια σαν δεδομένη την γυναικεία χειραφέτηση, το δικαίωμα κάθε γυναίκας να είναι πολλά παραπάνω από μητέρες και σύζυγοι, αλλά ολοκληρωμένες, σύνθετες προσωπικότητες ικανές να κερδίσουν τη δική τους ζωή, βγάζοντας τα δικά τους χρήματα και δημιουργώντας καριέρες.

Όμως η θέση της γυναίκας, όπως την αντιλαμβανόμαστε, και στις σύγχονες κοινωνίες έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μυαλό και τις δημιουργίες της Κιουρί, η οποία είναι η πρώτη γυναικεία παρουσία στο τιμόνι του θρυλικού, γαλλικού οίκου. Σε όλη την διάρκεια της επίδειξης, στην οποία βρέθηκαν μεγάλα ονόματα της παγκόσμια σόουμπιζ όπως η Σιγκούρνι Γουίβερ, η Αντι Μακ Ντάουελ και η Ντέμι Μουρ, αναβόσβηναν νέον επιγραφές με συνθήματα αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών. «Συγκατάθεση», «όταν οι γυναίκες χτυπούν, ο κόσμος σταματά» και «Η αγάπη μίας γυναίκας ισούται με εργασία αμισθή» περνούσαν πάνω από τα κεφάλια των αγέρωχων, εντυπωσιακών μοντέλων στην πιο 70's εκδοχή τους.

Η Μαρία Γκράτσια Κιουρί, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, βρήκε πολλές αιτίες για να αναζητήσει την έμπνευση για τη νέα της κολεξιόν στις σελίδες από τα εφηβικά της ημερολόγια, αλλά και σε οπτικό υλικό εκείνης της εποχής,

Καρό μοτίβα, καφέ δερμάτινες ζώνες, τζιν με τελείωμα καμπάνα, πουλόβερ με ρόμβους, μάξι φορέματα με τεράστια ντεκολτέ και μεταξωτά φουλάρια στα μαλλιά για μία πιο disco διάθεση, τραγιάσκες και μακριά μενταγιόν είχαν την τιμητική της σε ένα catwalk ωδή σε μία από τις επαναστατικότερες δεκαετίες που έζησε η ανθρωπότητα.

Σε όλη την διάρκεια της επίδειξης, στην οποία βρέθηκαν μεγάλα ονόματα της παγκόσμια σόουμπιζ όπως η Σιγκούρνι Γουίβερ, η Αντι Μακ Ντάουελ και η Ντέμι Μουρ, αναβόσβηναν νέον επιγραφές με συνθήματα αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών.

Στο catwalk που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η γνωστή σχεδιάστρια παρουσίασε την συλλογή του οίκου για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020, αποθεώνοντας τις δυναμικές, εμβληματικές γυναίκες του '70.

Δείτε ολόκληρη την επίδειξη στο βίντεο που ακολουθεί.

Φωτογραφίες: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024

Αυτά είναι τα athleisure κομμάτια που θα επιλέξουμε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εμφανίσεις μας

Τα κομμάτια που θα προτιμήσουμε στις προπονήσεις μας και στις casual εξόδους μας

30 Απρ 2024

Το σούπερ εντυπωσιακό κατακόκκινο φόρεμα της Αν Χάθαγουεϊ έκλεψε την παράσταση

Η Αν Χάθαγουεϊ με κόκκινο φόρεμα Versace ήταν ο ορισμός του sexy chic.

Περισσότερα από

Μόδα

30 Απρ 2024

Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις μια ενημερωμένη και θηλυκή spring - summer γκαρνταρόμπα

Τα κομμάτια που θα αναδείξουν την πιο λαμπερή και θηλυκή πλευρά σου αυτή τη σεζόν.

29 Απρ 2024

H Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το απόλυτο ανοιξιάτικο look

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με κόκκινο παντελόνι και '70s πουκάμισο.

29 Απρ 2024

Κλέλια Ανδριολάτου: Τα stylish looks που επιλέγει για τις ανοιξιάτικες ημέρες στην πόλη

Τα κομψά ανοιξιάτικα looks που επιλέγει η Κλέλια Ανδριολάτου για όλες τις ώρες της ημέρας

26 Απρ 2024

Πώς θα δημιουργήσεις τα πιο εντυπωσιακά bohemian chic looks για την άνοιξη σύμφωνα με την Τζωρτζίνα Λιώση

Οι πιο κομψοί συνδυασμοί που μπορείς να δημιουργήσεις φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι.

25 Απρ 2024

Στην γκαρνταρόμπα μίας fashion expert: Η Κατερίνα Ευαγγελινού προτείνει πως να είμαστε κομψές 24/7

Οι στιλιστικές επιλογές της Κατερίνας Ευαγγελινού από το answear.gr πρόκειται να σε εμπνεύσουν να ανανεώσεις το στιλ σου.

25 Απρ 2024

Το dress code είναι "κομψή σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση" και η Μαρία Παπαγεωργίου προτείνει τα πιο χρήσιμα styling tips για να το πετύχεις

Η κομψότητα είναι μία επιλογή που μπορείς να κάνεις σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση και η Μαρία Παπαγεωργίου το αποδεικνύει.

24 Απρ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Πώς φόρεσε το οικονομικό λεοπάρ φόρεμα από τα Zara

Η Ελένη Μενεγάκη λέει "ναι" στο διαχρονικό λεοπάρ φόρεμα, και μας θυμίζει γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ

24 Απρ 2024

Πώς θα συνδυάσεις τα πιο stylish looks με τα πιο κομψά παπούτσια της άνοιξης σύμφωνα με την Κέισι Μίζιου

Τα looks και τα παπούτσια με τα οποία θα δημιουργήσεις επίκαιρες και κομψές εμφανίσεις.

24 Απρ 2024

Το lookbook της άνοιξης: Η Αναστασία Παντούση δίνει την έμπνευση για να δημιουργήσεις τις πιο κομψές εμφανίσεις

Η Αναστασία Παντούση με τα ρούχα και αξεσουάρ που αξίζει να προσθέσεις στην ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

24 Απρ 2024

Το Chic Travel Style της Χρυσιάννας Ανδριοπούλου: Οι βαλίτσες και οι τσάντες ταξιδιού που επιλέγει

Τα είδη ταξιδιού που διαμορφώνουν τις τάσεις στη μόδα του chic traveling.