ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα 70's είναι ξανά εδώ. Η πασαρέλα του οίκου Dior, ωδή σε μία από τις πιο επαναστατικές δεκαετίες

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η σχεδιάστρια του οίκου Μαρία Γκράτσια Κιουρί απότισε φόρο τιμής στις δυναμικές, χειραφετημένες γυναίκες τoυ '70.

Tα 70's είναι ξανά εδώ. Η πασαρέλα του οίκου Dior, ωδή σε μία από τις πιο επαναστατικές δεκαετίες

Την δεκαετία του '70 πολλά σπουδαία, θαυμαστά πράγματα έγιναν στον κόσμο. Ήταν η εποχή που ο πλανήτης είχε αρχίσει να αφομοιώνει τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις του 1960, παίρνοντας πια σαν δεδομένη την γυναικεία χειραφέτηση, το δικαίωμα κάθε γυναίκας να είναι πολλά παραπάνω από μητέρες και σύζυγοι, αλλά ολοκληρωμένες, σύνθετες προσωπικότητες ικανές να κερδίσουν τη δική τους ζωή, βγάζοντας τα δικά τους χρήματα και δημιουργώντας καριέρες. Είχαν το αναφαίρετο δικαίωμα να ψηφίζουν, να ζουν μόνες, να πηγαίνουν σε μεγάλα λαμπερά πάρτι ασυνόδευτες και να τερματίσουν μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, εάν αυτό επιθυμούσαν.

Βάζοντας τα όλα κάτω μοιάζει ξεκάθαρο ότι κάποιος έχει πάρα πολλούς καλούς λόγους για να ανατρέχει στην ατόφια, άγρια ροκ διάθεση εκείνης της εποχής, στην παρορμητικότητα, την ζεστασιά και την τόλμη που έφεραν μαζί τους τα πλούσια, μαγευτικά 70's αλλάζουν για πάντα τον ρου της ιστορίας. Σίγουρα, πάντως, Μαρία Γκράτσια Κιουρί, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, βρήκε πολλές αιτίες για να αναζητήσει την έμπνευση για τη νέα της κολεξιόν στις σελίδες από τα εφηβικά της ημερολόγια, αλλά και σε οπτικό υλικό εκείνης της εποχής, φτάχνοντας μέσα από τις δημιουργίες της το πιο ξεχωριστό tribute στη δεκαετία που το καλοκαίρι της αγάπης είχε τελειώσει, μα κάτι καινούργιο και υπέροχο είχε μόλις ξεκινήσει.

Στο catwalk που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η γνωστή σχεδιάστρια παρουσίασε την συλλογή του οίκου για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020, αποθεώνοντας τις δυναμικές, εμβληματικές γυναίκες του '70, «αλλά και των φεμινιστικών κινημάτων που έδωσαν μάχες για την απελευθέρωση των γυναικών που άρχιζαν να θέλουν να επιβεβαιώσουν την ιδιαιτερότητά τους», όπως δήλωσε η ίδια.

Tα 70's είναι ξανά εδώ. Η πασαρέλα του οίκου Dior, ωδή σε μία από τις πιο επαναστατικές δεκαετίες
Ήταν η εποχή που ο πλανήτης είχε αρχίσει να αφομοιώνει τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις του 1960, παίρνοντας πια σαν δεδομένη την γυναικεία χειραφέτηση, το δικαίωμα κάθε γυναίκας να είναι πολλά παραπάνω από μητέρες και σύζυγοι, αλλά ολοκληρωμένες, σύνθετες προσωπικότητες ικανές να κερδίσουν τη δική τους ζωή, βγάζοντας τα δικά τους χρήματα και δημιουργώντας καριέρες.

Όμως η θέση της γυναίκας, όπως την αντιλαμβανόμαστε, και στις σύγχονες κοινωνίες έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μυαλό και τις δημιουργίες της Κιουρί, η οποία είναι η πρώτη γυναικεία παρουσία στο τιμόνι του θρυλικού, γαλλικού οίκου. Σε όλη την διάρκεια της επίδειξης, στην οποία βρέθηκαν μεγάλα ονόματα της παγκόσμια σόουμπιζ όπως η Σιγκούρνι Γουίβερ, η Αντι Μακ Ντάουελ και η Ντέμι Μουρ, αναβόσβηναν νέον επιγραφές με συνθήματα αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών. «Συγκατάθεση», «όταν οι γυναίκες χτυπούν, ο κόσμος σταματά» και «Η αγάπη μίας γυναίκας ισούται με εργασία αμισθή» περνούσαν πάνω από τα κεφάλια των αγέρωχων, εντυπωσιακών μοντέλων στην πιο 70's εκδοχή τους.

Η Μαρία Γκράτσια Κιουρί, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, βρήκε πολλές αιτίες για να αναζητήσει την έμπνευση για τη νέα της κολεξιόν στις σελίδες από τα εφηβικά της ημερολόγια, αλλά και σε οπτικό υλικό εκείνης της εποχής,

Καρό μοτίβα, καφέ δερμάτινες ζώνες, τζιν με τελείωμα καμπάνα, πουλόβερ με ρόμβους, μάξι φορέματα με τεράστια ντεκολτέ και μεταξωτά φουλάρια στα μαλλιά για μία πιο disco διάθεση, τραγιάσκες και μακριά μενταγιόν είχαν την τιμητική της σε ένα catwalk ωδή σε μία από τις επαναστατικότερες δεκαετίες που έζησε η ανθρωπότητα.

Σε όλη την διάρκεια της επίδειξης, στην οποία βρέθηκαν μεγάλα ονόματα της παγκόσμια σόουμπιζ όπως η Σιγκούρνι Γουίβερ, η Αντι Μακ Ντάουελ και η Ντέμι Μουρ, αναβόσβηναν νέον επιγραφές με συνθήματα αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών.

Στο catwalk που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η γνωστή σχεδιάστρια παρουσίασε την συλλογή του οίκου για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020, αποθεώνοντας τις δυναμικές, εμβληματικές γυναίκες του '70.

Δείτε ολόκληρη την επίδειξη στο βίντεο που ακολουθεί.

Φωτογραφίες: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Απρ 2024

Λουλούδια, χρώματα και λάμψη: Η Αντιγόνη Νεοφύτου προτείνει τα πιο stylish looks για την άνοιξη

Η ηθοποιός δοκιμάζει επίκαιρα και διαχρονικά κομμάτια δημιουργώντας κομψά outfits για την άνοιξη.

21 Απρ 2024

Μαρινιέρα + denim: Η Σοφία Καρβέλα φόρεσε τη μαρινιέρα με τον πιο ανοιξιάτικο τρόπο

Το ανοιξιάτικο outfit της Σοφίας Καρβέλα που θέλουμε να υιοθετήσουμε

Περισσότερα από

Μόδα

20 Απρ 2024

Πήραμε μία γεύση από τα σανδάλια που θα φοράμε όλο το καλοκαίρι

Ξαφνικά μύρισε καλοκαίρι και εμείς ήδη οργανώνουμε τη γκαρνταρόμπα της θερινής εποχής.

18 Απρ 2024

Η ανοιξιάτικη εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη με λευκό κοστούμι και εσπαντρίγιες

Το διαχρονικό κομμάτι της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας που επέλεξε η Όλγα Κεφαλογιάννη

17 Απρ 2024

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

17 Απρ 2024

Τα μυστικά για sexy εμφανίσεις μετά τα 50

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το sexy dressing.

17 Απρ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το αλάνθαστο ανοιξιάτικο combo που χαρίζει σε κάθε γυναίκα φινέτσα

Ο chic συνδυασμός που επέλεξε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου είναι ιδανικός για κάθε γυναίκα

16 Απρ 2024

Ο Malan Breton στην Athens Fashion Week: Το success story του πολυτάλαντου σχεδιαστή

Ο Malan Breton είναι ένας αυθεντικός celebrity της μόδας.

16 Απρ 2024

Ελεονώρα Μελέτη: Πώς φόρεσε το total white κοστούμι

Η σικάτη εμφάνιση και οι δηλώσεις για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές.

15 Απρ 2024

Τα πιο κομψά looks που μπορείς να κάνεις με τα hero-pieces της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας

Τα πιο stylish ανοιξιάτικα looks από τη νέα συλλογή της Calvin Klein

13 Απρ 2024

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η σοφιστικέ εμφάνιση με γόβες και τσάντα Chanel

Η εμφάνιση της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μάς έδωσε έμπνευση.

13 Απρ 2024