ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στάθης Σαμαντάς: Αναλύοντας τα γυάλινα γοβάκια της Σταχτοπούτας

Η ερμηνεία του παπουτσιού ως ερωτικό αντικείμενο και ο συμβολισμός της ρήξης της παρθενίας της κοπέλας.

Στάθης Σαμαντάς: Αναλύοντας τα γυάλινα γοβάκια της Σταχτοπούτας

Όλοι μας γνωρίζουμε το παραμύθι και την ιστορία της Σταχτοπούτας. Μια κοπέλα που δεχόταν εκφοβισμό από τις αδελφές της γιατί ήθελαν να κερδίσουν αυτές την αγάπη του πρίγκιπα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο διότι ξεχάσαν ότι αν έχεις δαγκώσει τη λαμαρίνα με κάποιον άνθρωπο στην κυριολεξία στραβώνεσαι. Όποιος ή όποια κ αν περάσει από μπροστά σου εσύ δεν έχεις μάτια για κανέναν.

Στάθης Σαμαντάς: Αναλύοντας τα γυάλινα γοβάκια της Σταχτοπούτας
O Στάθης Σαμαντάς, γνωστός στον κόσμο της μόδας και ως ο Έλληνας Μανόλο

Τι πράγμα κ αυτό! Επίσης η Σταχτοπούτα εκτός του ότι είχε κερδίσει τα μάτια και τη καρδιά του πρίγκιπα είχε και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Ένα ζευγάρι γυάλινα γοβάκια το οποίο ο πρίγκιπας χρησιμοποίησε σαν μέτρο για να βρει την αγαπημένη του. Ο συγγραφέας επιλέγει το παπούτσι για να γίνει το αντικείμενο με το οποίο ο ήρωας του θα πορευτεί για να βρει τον χαμένο του έρωτα και όχι κάποιο άλλο στοιχείο της γκαρνταρόμπας. Αυτόματα αυτό προσδίδει μια βαρύτητα στο αντικείμενο. Επίσης γιατί γυάλινα; Γιατί το γυαλί σαν υλικό;

Για μένα αυτές οι δύο επιλογές του συγγραφέα Σαρλ Περώ, μπορεί να σημαίνουν το εξής και ξεκινάω από τη τελευταία προς την πρώτη. Το γυαλί είναι ένα υλικό εύθραυστο και καθαρό. Η επιλογή αυτού του υλικού θέλει να δείξει έναν άνθρωπο ευαίσθητο, λεπτεπίλεπτο ο οποίος χρήζει ιδιαίτερου χειρισμού. Η καθαρότητα του υλικού στο παπούτσι μπορεί να δηλώνει το πόσο αγνός μπορεί να είναι. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι στα παραμύθια οι κοπέλες εμφανίζονται γενικά σαν άμωμες, ντροπαλές σαν να μην έχουν καμία ερωτική εμπειρία, προφανώς παρθένες. Δηλαδή καθαρές και εύθραυστες, έτοιμες να σπάσουν με ένα λάθος χειρισμό από κάποιον, σαν το γυαλί.

Η επιλογή του παπουτσιού σαν το βασικό αντικείμενο του παραμυθιού το οποίο θα χρησιμοποιήσει ο ήρωας μας για να βρει τον έρωτα του, έχει σχέση ακριβώς με αυτόν. Τον έρωτα όχι μόνο σας συναίσθημα αλλά και σαν πραγμάτωση του πάθους. Το πόδι είναι γνωστό για τις ερωτογενείς ζώνες του. Ένα μασάζ στα πόδια, μια ενασχόληση του/της συντρόφου μας με τα πόδια, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ παθιασμένο έρωτα. Ο πρίγκιπας με το που βρίσκει το πόδι της αγαπημένης του, το σωστό μέγεθος που ταιριάζει στο γοβάκι, της το φοράει. Είναι σαν να μπαίνει το καράβι στο λιμάνι, σαν να μπαίνει αυτό που ‘’ζητάει κάτι’’ σε αυτό που ‘’θέλει να το δώσει’’. Για μένα αυτή η σύμπραξη συμβολίζει τον έρωτα, το σεξ, το ανδρικό πέος που θα εισχωρήσει στη γυναίκα. Αυτός που θα δώσει και εκείνη που θα δεχτεί. Όταν το γοβάκι μπει στο πόδι της κοπέλας έρχεται και το τέλος του παραμυθιού. Επίσης έρχεται και το τέλος της περιόδου παρθενίας της κοπέλας. Η κοπέλα μετά από αυτό γίνεται γυναίκα.

Read Next

06 Μαϊ 2024
06 Μαϊ 2024
Περισσότερα από

Μόδα

03 Μαϊ 2024
02 Μαϊ 2024

Η Adele επαναφέρει τις απόλυτες γόβες των 80s

Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν την εποχή.

30 Απρ 2024

Αυτά είναι τα athleisure κομμάτια που θα επιλέξουμε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εμφανίσεις μας

Τα κομμάτια που θα προτιμήσουμε στις προπονήσεις μας και στις casual εξόδους μας

30 Απρ 2024

Το σούπερ εντυπωσιακό κατακόκκινο φόρεμα της Αν Χάθαγουεϊ έκλεψε την παράσταση

Η Αν Χάθαγουεϊ με κόκκινο φόρεμα Versace ήταν ο ορισμός του sexy chic.

30 Απρ 2024

Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις μια ενημερωμένη και θηλυκή spring - summer γκαρνταρόμπα

Τα κομμάτια που θα αναδείξουν την πιο λαμπερή και θηλυκή πλευρά σου αυτή τη σεζόν.

29 Απρ 2024

H Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το απόλυτο ανοιξιάτικο look

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με κόκκινο παντελόνι και '70s πουκάμισο.

29 Απρ 2024

Κλέλια Ανδριολάτου: Τα stylish looks που επιλέγει για τις ανοιξιάτικες ημέρες στην πόλη

Τα κομψά ανοιξιάτικα looks που επιλέγει η Κλέλια Ανδριολάτου για όλες τις ώρες της ημέρας

26 Απρ 2024

Πώς θα δημιουργήσεις τα πιο εντυπωσιακά bohemian chic looks για την άνοιξη σύμφωνα με την Τζωρτζίνα Λιώση

Οι πιο κομψοί συνδυασμοί που μπορείς να δημιουργήσεις φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι.

25 Απρ 2024

Στην γκαρνταρόμπα μίας fashion expert: Η Κατερίνα Ευαγγελινού προτείνει πως να είμαστε κομψές 24/7

Οι στιλιστικές επιλογές της Κατερίνας Ευαγγελινού από το answear.gr πρόκειται να σε εμπνεύσουν να ανανεώσεις το στιλ σου.

25 Απρ 2024

Το dress code είναι "κομψή σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση" και η Μαρία Παπαγεωργίου προτείνει τα πιο χρήσιμα styling tips για να το πετύχεις

Η κομψότητα είναι μία επιλογή που μπορείς να κάνεις σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση και η Μαρία Παπαγεωργίου το αποδεικνύει.