Το ετήσιο gala που λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο στο Μetropolitan Museum της Νέας Υόρκης και είναι γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη ως Met Gala είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα λαμπερό fashion event. 

Με το βαθύτερο κόνσεπτ πίσω από την καθιερώση του συγκεκριμένου κοσμικού γεγονότος να είναι πολλά παραπάνω από λαμπερές παρουσίες συγκεντρωμένες πάνω σε ένα κόκκινο χαλί, το Μet Gala του Μεγάλου Μήλου φιλοδοξούσε πάντοτε να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στη μόδα και την τέχνη, να αποδείξει ότι η μόδα μπορεί και πρέπει να λειτουργεί (και) ως σημαντικό, καλλιτεχνικό γεγονός, ότι, στην τελική, η μόδα ακριβώς όπως η τέχνη μιλάει και εκφράζει την εποχή μέσα στην οποία γεννήθηκε.

Γι' αυτόν τον λόγο οι εκατοντάδες προσωπικότητες που λαμβάνουν κάθε χρόνο τον φάκελο με την πρόσκληση του event έρχονται αντιμέτωποι με μία σπαζοκεφαλιά: να διαβάσουν, να κατανοήσουν και να σκεφτούν ενδελεχώς πάνω σε ένα διαφορετικό, κάθε φορά, θέμα το οποίο συνοδεύει την εκδήλωση. Εννοείται, ότι η ερμήνεια του εκάστοτε θέματος έχει αποτελέσει αμέτρητες φορές μία απόλυτα υποκειμενική υπόθεση, ενώ άλλες έχει προκαλέσει μπέρδεμα άνευ προηγουμένου στους παρευρισκόμενους, αλλά και στο κοινό που καταλήγει να πασχίζει να κατανοήσει τη λογική πίσω από τις εμφανίσεις.

Παρόλα αυτά φέτος το topic που δόθηκε, αν και αρχικά ακούγεται σύνθετο και μπερδεμένο, είχε ένα context αρκετά σαφές, ενώ παράλληλα πρόσεφερε πολλές επιλογές στους προσκεκλημμένους ανάλογα με τον τρόπο που θα διάλεγε ο καθένας να το προσεγγίσει.

Η πολιτικός Alexandria Ocasio-Cortez.

«In America: A Lexicon of Fashion», λοιπόν, και μπορεί στην αρχή να αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κεφάλαιο σε βιβλίο αμερικανικής ιστορίας, με μία πιο προσεκτική ανάλυση τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα και απλά. Κι αυτό για το φετινό Met Gala δεν αποσκοπούσε σε τίποτα παραπάνω από το να αφηγηθεί με τον δικό του τρόπο την ιστορία της μόδας στην Αμερική, αλλά και τη σημερινή συνεισφορά των Αμερικανών σχεδιαστών στα κοινωνικά τεκτενόμενα. Από τους μεγάλους Αμερικανούς σχεδιαστές μέχρι το πώς αυτή εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε μέσα από διαφορετικές, έντονες, πολυτάραχες κοινωνικές συνθήκες. Ο καθένας επέλεγε και έπαιρνε ό,τι τον εξυπηρετούσε περισσότερο.

Η Ριάνα.

Όπως δήλωσε στη Vogue ο Andrew Bolton, επιμελητής του Costume Institute, «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τον τρόπο κατά τον οποίο οι Αμερικανοί σχεδιαστές έχουν αντιδράσει στα κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα, ειδικά σε θέματα όπως είναι τα body inclusivity και gender fluidity. Πραγματικά πιστεύω ότι η Αμερική βιώνει την δική της περίοδο αναγέννησης. Θεωρώ ότι οι νέοι Αμερικανοί σχεδιαστές παίζουν πόλυ σημαντικότερο ρόλο αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο κομμάτι από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους».

Φέτος η επιτροπή του gala αποτελούνταν από τους Timothée Chalamet, Billie Eilish, Amanda Gorman και Naomi Osaka, ενώ οι Adam Mosseri και Anna Wintour παρέμειναν επίτημα μέλη της επιτροπής όπως κάθε χρόνο. 

Ο ASAP Rocky.

 

H Kέιτ Χάντσον.

 

Η Τζίτζι Χαντίντ ως άλλη Τζέσικα Ράμπιτ.

 

Η Κένταλ Τζένερ.

 

Ο Τζάστιν και η Χάλεϊ Μπίμπερ.

 

Η Μπίλι Έϊλις.

 

Η Κιμ Καρντάσιαν.

 

Ο Τόμι Χίλφινγκερ με τη σύζυγό του.

Φωτογραφίες: Reuters

 Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS