Ως γνωστόν κάθε καλοκαίρι γίνονται διάφορες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους οι οποίοι περιλαμβάνουν είτε πλατείες και μεγάλα ξέφωτα σε πάρκα είτε γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους όπως το Ηρώδειο και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το οποίο έτσι για την ιστορία, μαζί με τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Το ντύσιμο σε τέτοιου είδους βραδινές εξόδους μπορεί να γίνει από πολύ εύκολο έως και πολύ δύσκολο. Πολύ εύκολο διότι μια γυναίκα μπορεί να βάλει απλά ένα δερμάτινο τουριστικό σανδάλι (δεν τα προτείνω…) είτε ένα πιο dressy πέδιλο, λίγο πιο βραδινό. Αν επιλέξετε τακούνι, η λύση είναι μια και καμία άλλη. Προσοχή, καμία άλλη εκτός από block heels και θα σας πως το γιατί ευθύς αμέσως.

Παρακολούθησα πρόσφατα την παράσταση Ηλέκτρα/Ορέστης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου από την Comedie Francaise. Μια κυρία από την παρέα, μια γνωστή μου θέλοντας να τιμήσει τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο μέσω της δημόσιας εικόνας της (με την έννοια πως πάντα επιμελούμαστε τον εαυτό μας λίγο παραπάνω σε διάφορες εκδηλώσεις) αποφάσισε να φορέσει ένα δικό μου ζευγάρι mules με kitten heel από την φετινή καλοκαιρινή συλλογή.

Έλα όμως που το υπουργείο πολιτισμού δεν είχε την ίδια στιλιστική άποψη με την κυρία. Μόλις μπήκαμε μέσα στο θέατρο μια κοπέλα από την υποδοχή παρατήρησε πως φοράει τακούνια (έστω και χαμηλά) και την ενημέρωσε πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση εάν δεν βγάλει τα παπούτσια της διότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο μνημείο με τα τακούνια ακόμα και τα χαμηλά διότι ήταν λεπτά και μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα μάρμαρα. Το πρώτο σοκ. Το δεύτερο σοκ ήταν πως το έγραφε και το εισιτήριο με αποτέλεσμα η κυρία από την παρέα να μην έχει κανένα ελαφρυντικό. Είχαμε μείνει όλοι λίγο-πολύ παγωτό και σκεφτόμασταν πως αναγκαστικά θα πρέπει να τα βγάλει διότι πραγματικά δεν θα της επιτρέπανε την είσοδο.

Μην σας τα πολυλογώ, η κυρία βγάζει τα mules και ανέβηκε ξυπόλητη μέχρι τις κερκίδες στις οποίες βρισκόντουσαν οι θέσεις μας και εκεί τα ξαναφόρεσε.

Αν θέλετε την γνώμη μου, δεν έγινε και τίποτα που έβγαλε τα mules, εντάξει, μπορεί κανείς να το ρίξει και στην πλάκα. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα σου, βέβαια, διότι η συγκεκριμένη κυρία δεν το πήρε καθόλου στην πλάκα και στην αρχή είχε εξοργιστεί με την διοργάνωση.

Η αλήθεια είναι πως σε αρχαιολογικούς χώρους δεν πατάς με λεπτά τακούνια όμως αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλες τις κυρίες. Λίγο πιο μετά από εμάς, όταν έφτασε ο πολύς κόσμος (κλασικά, στο παρά πέντε) πέρασε μια κυρία μέσα στο θέατρο με πανύψηλα τακούνια στιλέτο διότι απλά δεν την είδε κανείς μέσα στον χαμό.

Η αλήθεια, επίσης, είναι πως τα τακούνια δεν επιτρέπονται στους αρχαιολογικούς χώρους διότι πληγώνουν τα μάρμαρα, τα τακούνια δεν επιτρέπονται στο παρκέ των θεάτρων διότι πληγώνουν το ξύλινο πάτωμα, τα τακούνια έτσι και σε πατήσουν σου έχουν πληγώσει το πόδι.

Ο σχεδιαστής παπουτσιών, Στάθης Σαμαντάς, βάζει τα όρια: Τακούνι ναι, αλλά όχι παντού. Καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό οι κυρίες.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS