ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιο είναι το διαχρονικό χειμωνιάτικο item που αναγνωρίζεις από μακριά και φορούν όλοι οι διάσημοι;

Ένα πανωφόρι με τεράστια ιστορία και παράδοση, δύσκολα κάνεις στιλιστικό λάθος όταν το φοράς, έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο και φοριέται από γυναίκες και άντρες.

Ποιο είναι το διαχρονικό χειμωνιάτικο item που αναγνωρίζεις από μακριά και φορούν όλοι οι διάσημοι;

Η Βασίλισσα Ελισάβετ απαθανατίζεται να βγάζει βόλτα τα σκυλιά της, φορώντας πάντα το Barbour της. Ο Daniel Craig είναι πανέτοιμος για δράση ως γοητευτικός James Bond μέσα στο ειδικά φτιαγμένο Barbour του σε σκηνή που διαδραματίζεται κάπου στα Highlands της Σκωτίας, στο Skyfall. Και ποιος δεν έχει φορέσει το αδιαβροχοποιημένο αυτό πανωφόρι, που είναι εμπνευσμένο από την αγγλική ύπαιθρο; Από την αείμνηστη Lady Diana, την πάντα κομψή δούκισσα του Cambridge, τους πρίγκιπες William και Harry μέχρι τον τηλεοπτικό Sherlock Holmes, Benedict Cumberbatch, τον εκκεντρικό David Beckham, την οσκαρική Natalie Portman και την ιέρεια του στυλ Sarah Jessica Parker.

Ποιο είναι το διαχρονικό χειμωνιάτικο item που αναγνωρίζεις από μακριά και φορούν όλοι οι διάσημοι;
Η Βασίλισσα Ελισάβετ απαθανατίζεται να βγάζει βόλτα τα σκυλιά της, φορώντας πάντα το Barbour της.
Ο Daniel Craig είναι πανέτοιμος για δράση ως γοητευτικός James Bond μέσα στο ειδικά φτιαγμένο Barbour του σε σκηνή που διαδραματίζεται κάπου στα Highlands της Σκωτίας, στο Skyfall.
Η ιέρεια του στυλ Sarah Jessica Parker με Barbour.

Ίσως τελικά να ανήκεις και εσύ στην κατηγορία αυτών που αγαπάνε τη μυρωδιά του κερωμένου Barbour, γιατί τους θυμίζει χειμωνιάτικη κατάσταση, ατμόσφαιρα θαλπωρής και βόλτα στην εξοχή. Γιατί το Barbour είναι μύθος, είναι παντός καιρού και δεν έχει θέση μόνο στην γκαρνταρόμπα των γαλαζοαίματων και των celebrities αλλά και στη ντουλάπα όσων δεν ανήκουν στο star system.

Ίσως τελικά να ανήκεις και εσύ στην κατηγορία αυτών που αγαπάνε τη μυρωδιά του κερωμένου Barbour, γιατί τους θυμίζει χειμωνιάτικη κατάσταση, ατμόσφαιρα θαλπωρής και βόλτα στην εξοχή.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα
Η ιστορία ξετυλίγεται το 1894, όταν ο σκωτσέζικης καταγωγής John Barbour μετακομίζει στο South Shields, κοντά στο Newcastle. Εκεί εκκολάπτεται η δημιουργία ενός ανθεκτικού και συνάμα αδιάβροχου στη βροχή και σε άλλες καιρικές συνθήκες μπουφάν από καραβόπανο. Στη συνέχεια, το αρχικό ύφασμα δίνει τη θέση του σε ένα άλλο πιο μαλακό, αυτό του αιγυπτιακού βαμβακιού, που αντιστέκεται εξίσου το ίδιο τόσο στην ξηρασία όσο και στον κατακλυσμό. Η εταιρεία παγιώνεται παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη του λιμανιού South Shields, έχοντας ως κύρια δραστηριότητά της την παραγωγή αδιάβροχων ενδυμάτων για την προστασία από το νερό της όλο και αυξανόμενης κοινότητας των ναυτικών και λιμενεργατών.
Γρήγορα η φήμη της Barbour “ταξιδεύει” ανά τον κόσμο και τα προϊόντα της καθιερώνονται λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και της δημιουργικής καινοτομίας. Με αφορμή την έκδοση του πρώτου της καταλόγου το 1908, η εταιρεία βγαίνει εκτός συνόρων, με αποτέλεσμα το πελατολόγιό της να επεκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και από την Ασία μέχρι τη Λατινική Αμερική, σε γαιοκτήμονες και αγρότες σε όλον τον πλανήτη.

Η Οlivia Palermo με Barbour

Κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιχείρηση ασχολείται αποκλειστικά με τον σχεδιασμό και την παραγωγή αδιάβροχης εξωτερικής ενδυμασίας για τους στρατιωτικούς. Στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, ο καπετάνιος George Philips του υποβρυχίου HMS Ursula, κάνει ειδική παραγγελία στην εταιρεία το «The Ursula suit», το οποίο φοριέται από τους ναύτες του Αγγλικού Βασιλικού ναυτικού και τα πληρώματα των υποβρυχίων. Το 1936, η Barbour σχεδιάζει το εμβληματικό από κερωμένο βαμβάκι κοστούμι μοτοσικλέτας για τους αντίστοιχους αγώνες «6 days Trials», το οποίο ντύνει κάθε αναβάτη μέχρι το 1970, συμπεριλαμβανομένου και του ηθοποιού Steve McQueen το 1964. Το 1974 είναι η πρώτη χρονιά που η Barbour λαμβάνει το βασιλικό εύσημο πιστοποίησης, “Royal Warrants” από τον Δούκα του Εδιμβούργου και οι διακρίσεις δεν σταματούν εκεί.

Diana, Kate και Meghan. Τρεις γενιές βασιλικής ενδυματολογικής μανίας με το Barbour

Από τους ευυπόληπτους Sloane Rangers στους φινετσάτους Ιταλούς
Η δεκαετία του 1980 θεωρείται σταθμός για την εταιρεία, καθώς το Barbour εκτός από συνώνυμο της ποιότητας γίνεται και συνώνυμο της φινέτσας. Σε αυτό βοηθούν πολύ οι ευυπόληπτοι Sloane Rangers, αριστοκράτες γόνοι των λονδρέζικων οικογενειών. Τελικά, δεν φοριέται με επιτυχία μόνο από τους Sloane Rangers, αλλά καταλήγει να προσφέρει ζεστασιά και στυλ στους πάντα καλοντυμένους Ιταλούς, που οδηγούν τη vespa τους για να πάνε στις δουλειές τους. Η μόδα απενεχοποιείται σιγά σιγά και οι άνδρες μπορούν πλέον να το φορούν με κοστούμι και γραβάτα, χωρίς να κάνουν κάποιο στυλιστικό ατόπημα.

Ποιο είναι όμως το μοντέλο-έμβλημα που εκτόξευσε τις πωλήσεις στα ύψη; Μα φυσικά, αυτό που αγοράζεται με μανία από το καταναλωτικό κοινό, αγγίζοντας τα 300.000 κομμάτια το χρόνο. Και βέβαια δεν είναι άλλο από το θρυλικό «Beaufort» σε σκούρο πράσινο με κοτλέ γιακά, αυτό που λάτρεψε ο Liam Gallagher, το κακό παιδί των Oasis και δεν το αποχωρίστηκε σχεδόν ποτέ.

Tο θρυλικό «Beaufort» σε σκούρο πράσινο με κοτλέ γιακά, είναι το μοντέλο-έμβλημα του οίκου, που εκτόξευσε τις πωλήσεις στα ύψη.

Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό
Ένα είναι σίγουρο. Όταν το δεις, δε θα το μπερδέψεις με κανένα άλλο. Το ύφασμά του είναι βαμβακερό με κερωμένη επικάλυψη, οι αποχρώσεις είναι πάντα γήινες και οι τέσσερις μεγάλες τετράγωνες τσέπες μαζί με τον κοτλέ γιακά αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. Η παράδοση συνεχίζεται ακόμα και στον τρόπο παραγωγής του. Το Barbour φτιάχνεται από το ίδιο ύφασμα, ράβεται από σαράντα κομμάτια, περνιέται προσεκτικά με κερί και λίπος, ακόμα και οι ραφές του αδιαβροχοποιούνται για ένα ολόκληρο 24ωρο, τα κουμπιά του κατασκευάζονται από ορείχαλκο για να μην σκουριάζουν και η εσωτερική επένδυση από σκωτσέζικο ταρτάν για το κρύο έρχεται να απογειώσει το απαράμιλλο ύφος του.

Αυτό που επίσης το κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι ότι το συγκεκριμένο ένδυμα με την πάροδο του χρόνου φοριέται βρόμικο και παραμένει το ίδιο κομψό όπως την πρώτη μέρα της αγοράς του. Και όπως επιτάσσει ο κατασκευαστής, δεν πλένεται, ούτε καθαρίζεται. Ένα Barbour μόνο κερώνεται. Εξάλλου, οι πάντες προτιμούν το παλιό. Γιατί vintage σημαίνει φθαρμένο, χρησιμοποιημένο, χρώμα ξεθωριασμένο και ύφασμα ξεφτισμένο. Και γιατί κανένας άλλος δεν πρόκειται να έχει ακριβώς το ίδιο με εσένα.

Γιατί vintage σημαίνει φθαρμένο, χρησιμοποιημένο, χρώμα ξεθωριασμένο και ύφασμα ξεφτισμένο. Και γιατί κανένας άλλος δεν πρόκειται να έχει ακριβώς το ίδιο με εσένα.

Η εταιρεία με το εξαιρετικό country style σίγουρα έχει διανύσει πολύ δρόμο για να καταφέρει να στερεωθεί στην παγκόσμια βιομηχανία μόδας και να εξελιχθεί σε μια ηγετική αγγλική μάρκα ενδύματος με τεράστια κληρονομιά και παράδοση. Καθώς η μόδα και το στυλ εξελίσσονται, αυτό που μένει πάντα σταθερό μέχρι και σήμερα σε αυτό το brand name είναι η προσοχή στην λεπτομέρεια, την ποιότητα, την ανθεκτικότητα και η ενσωμάτωση της παράδοσης.

Δες ένα βίντεο πώς να περάσεις κερί το Barbour σου:


Read Next

17 Απρ 2024

Τα μυστικά για sexy εμφανίσεις μετά τα 50

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το sexy dressing.

17 Απρ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το αλάνθαστο ανοιξιάτικο combo που χαρίζει σε κάθε γυναίκα φινέτσα

Ο chic συνδυασμός που επέλεξε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου είναι ιδανικός για κάθε γυναίκα

Περισσότερα από

Μόδα

16 Απρ 2024

Ο Malan Breton στην Athens Fashion Week: Το success story του πολυτάλαντου σχεδιαστή

Ο Malan Breton είναι ένας αυθεντικός celebrity της μόδας.

16 Απρ 2024

Ελεονώρα Μελέτη: Πώς φόρεσε το total white κοστούμι

Η σικάτη εμφάνιση και οι δηλώσεις για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές.

15 Απρ 2024

Τα πιο κομψά looks που μπορείς να κάνεις με τα hero-pieces της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας

Τα πιο stylish ανοιξιάτικα looks από τη νέα συλλογή της Calvin Klein

13 Απρ 2024

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η σοφιστικέ εμφάνιση με γόβες και τσάντα Chanel

Η εμφάνιση της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μάς έδωσε έμπνευση.

13 Απρ 2024
12 Απρ 2024

Η Ελένη Πετρουλάκη με total white look: Η παντελόνα που έκανε τη διαφορά

Η εμφάνιση της fitness expert σε εγκαίνια έκθεσης στο φουαγιέ του Παλλάς

12 Απρ 2024

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Φόρεσε τα πιο μοντέρνα παπούτσια της άνοιξης

Με 70’s αισθητική και άνεση σε κάθε βήμα. Αυτά είναι τα παπούτσια που θα φοράς την φετινή άνοιξη.

11 Απρ 2024

Prada Galleria: Η εμβληματική τσάντα του οίκου επιστρέφει ανανεωμένη με έμπνευση από τη φύση

Η νέα εκδοχή της Prada Galleria είναι μία φρέσκια προσθήκη στη δημιουργική γκάμα του ιταλικού οίκου.

11 Απρ 2024

Η Μαρέβα Μητσοτάκη με λευκό σακάκι και sneakers στην εκδήλωση για τα "150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία"

Η Μαρέβα Μητσοτάκη έδωσε το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τα "150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία".

10 Απρ 2024

Η 77χρονη Άννα Μαρία κομψή με μπλε coat dress σε βραδινή έξοδο

Το κομψό φόρεμα έφερε την υπογραφή της ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας, Celia Kritharioti.