Ανοίγεις το καλογυαλισμένο κουτί από χοντρό χαρτόνι και η μυρωδιά από το δέρμα πλημμυρίζει τη μύτη σου. Πιάνεις το πορτοφόλι στο χέρι σου και το ανοίγεις, το κούμπωμα κάνει ένα μικρό κρακ που φανερώνει ότι είναι ολοκαίνουργιο, όλο δικό σου. Είναι απαλό, λείο, αψεγάδιαστο, κατασκευασμένο από λαμπερό κόκκινο δέρμα. 

Τα δερμάτινα αξεσουάρ πολυτελείας με την υπογραφή μεγάλων οίκων μόδας είναι σίγουρα μία επιθυμία πολλών γυναικών ανά τον πλανήτη που αισθάνονται την ανάγκη να επενδύσουν ένα σοβαρό χρηματικό ποσό σε ένα item που θα κρατήσουν κοντά τους για πάρα πολλά χρόνια. Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle φτάνει στο πιο σκοτεινό και σκληρό σημείο παραγωγής των συγκεκριμένων, πολυπόθητων αξεσουάρ και αναλύει βήμα-βήμα όλα τα στάδια δημιουργίας ενός πανάκριβου, δερμάτινου αντικειμένου που φτάνει στα χέρια μας με την υπογραφή του οίκου Hermes, Gucci, Prada ή Max Mara.

Ξεκινώντας από το Παρίσι, την κοιτίδα της παγκόσμιας μόδας, οι συντελεστές του παρακάτω αποκαλυπτικού βίντεου κατάφεραν να εντοπίσουν μικρές βιοτεχνίες παραγωγής και κατασκευής δέρματος σε ένα συγκεκριμένο σημείο της Ιταλίας. Στο χωριό Santa Croce Sull'Arno στην Τοσκάνη. Εκεί, σε μία έκταση όχι μεγαλύτερη από 36 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πολλές μικρές βιοτεχνίες δέρματος δουλεύουν νυχθημερόν για να προμηθεύσουν τους ισχυρούς πελάτες τους με τα υλικά που απαιτούνται για να την δημιουργία πανέμορφων, πανάκριβων αξεσουάρ, τα οποία είναι, σύμφωνα με τα στατιστικά, η βασική πηγή εσόδων των μεγάλων οίκων μόδας.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τέτοιων μικρών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να μιλήσουν, μάλιστα μερικοί κλείνουν βιαστικά το τηλέφωνο. Ωστόσο ο Carlo Rovini, διευθυντής της βιοτεχνίας Zambri στην Τοσκάνη, είναι περήφανος για τους οίκους με τους οποίους συνεργάζεται και ανοίγει την πόρτα των εργαστηρίων του στη Deutsche Welle για μία πλήρη ξενάγηση στους χώρους παραγωγής.

Τόσο εκεί όσο και στην Κίνα, όπου έφτασε η γερμανική τηλεόραση προκειμένου να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατασκευή των πιο ακριβών ειδών πολυτελείας στον κόσμο, τα δεδομένα είναι τρομακτικά με τους εργάτες να κάνουν λόγο για κακοποίηση, φρικτές συνθήκες εργασίας, ανύπαρκτους μισθούς (κάποιοι προσλαμβάνονται για μία ημέρα και απολύονται την επόμενη), ακόμα και για θανάσιμους τραυματισμούς που αποκρύπτονται από τους διευθυντές των βιοτεχνιών.

Δες το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle.

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS