0
SHARES

Στην Ελλάδα, οι ηλικιωμένοι ίσως να θυμούνται ακόμη τις πετσέτες χαμάμ ή πεστεμάλια, όπως τις έλεγαν. Από τους νεότερους πάλι τις γνωρίζουν μόνο όσοι έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία, τον τόπο όπου εξακολουθούν να δουλεύουν οι παραδοσιακοί αργαλειοί που υφαίνουν τις αλλιώτικες αυτές πετσέτες.

Tώρα επιτέλους μπορούμε να απολαύσουμε κι εμείς τα οφέλη μιας πετσέτας χαμάμ χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουμε, χάρη στην ομάδα των The Hamam People, τριών ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται στην Πάρο.  

Πίσω από τη The Hamam People βρίσκονται οι αδερφές Μάρθα και Αναστασία Μπόβη (διακοσμήτριες) και ο Θανάσης Μαραγγίδης (φωτογράφος-κεραμίστας). Και οι τρεις, με καταγωγή από τη Σμύρνη και την Πόλη αντίστοιχα, ταξίδευαν συχνά στις χαμένες πατρίδες και κάθε φορά μαγεύονταν από τις ανατολίτικες τελετουργίες καθαριότητας και περιποίησης του σώματος. Ιδιαίτερη εντύπωση τους είχαν κάνει οι πετσέτες χαμάμ (πέστεμαλ, φούτα ή κίκου), τόσο για την πολυχρηστικότητά τους όσο και για την εξαιρετική αντοχή τους στο χρόνο.

Όπως λένε οι ίδιοι «το πεστεμάλι, όπως το λέγανε εδώ παλιά, είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που υπήρχε και στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, η παραγωγή του σταμάτησε από τη στιγμή που η ελληνική υφαντουργία έπαψε να ανθεί. Έτσι, πριν από 5 χρόνια, πήραμε την απόφαση να επαναπατρίσουμε το πεστεμάλι και να το επανασυστήσουμε στον κόσμο».  

ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΣΕΤΑ ΧΑΜΑΜ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΝΟΥΔΩΤΗ;

Πολλοί αναρωτιούνται τι διαφορά μπορεί να έχει μια πετσέτα χαμάμ από τις κοινές χνουδωτές πετσέτες ή πώς μπορεί μια πετσέτα χωρίς χνούδι όπως αυτή να είναι απορροφητική. «Κι όμως, όποιος έχει δοκιμάσει μια φορά, δεν τις αλλάζει για καμία άλλη», τονίζει η Μάρθα. «Ακόμη και οι πιο ακριβές κλασικές πετσέτες, έπειτα από μερικές πλύσεις στο πλυντήριο, χάνουν την απαλότητά τους. Οι πετσέτες χαμάμ, αντίθετα, αντέχουν μια ζωή».

Όσο για την απορροφητικότητα, η Αναστασία συμπληρώνει: «Ο κόσμος νομίζει ότι όσο πιο χνουδωτή μια πετσέτα τόσο πιο απορροφητική. Αυτό είναι μύθος. Οι πετσέτες χαμάμ έχουν μεγάλη απορροφητικότητα κι αυτό οφείλεται στα φυσικά υλικά και στον τρόπο που υφαίνονται, συνήθως παραδοσιακά, στον αργαλειό. Είναι φιλικές προς το δέρμα και κάνουν μάλιστα ένα είδος φυσικού πίλινγκ».

Eπίσης, πιάνουν ελάχιστο χώρο στην τσάντα, είναι ελαφριές σαν πούπουλο, στεγνώνουν αμέσως και δεν ξεβάφουν καθόλου με τον ήλιο και το αλάτι της θάλασσας. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούνται η νέα τάση στις πετσέτες παραλίας.

ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΑΣ

Πού αλλού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εκτός από την παραλία; «Κυριολεκτικά παντού» απαντά ο Θανάσης. «Ταξιδεύουμε πολλές φορές μέσα στο χρόνο για να παρακολουθήσουμε από κοντά την ύφανση, το χρωματισμό, να διασφαλίσουμε την ποιότητα και να παραγγείλουμε νέα σχέδια. Έτσι, έχουμε πάει την πετσέτα χαμάμ ένα βήμα παραπέρα από την παραλία ή το μπάνιο».
Πράγματι, στη συλλογή The Hamam People βρίσκει κανείς εκτός πετσέτες, μπουρνούζια, φορέματα για την παραλία και τσάντες. Εναλλακτικά, η πετσέτα χαμάμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τραπεζομάντιλο, ριχτάρι, παιδική κουβέρτα ή κουβέρτα για πικνίκ μέχρι φουλάρι και εσάρπα. Όλα τα είδη της συλλογής κατασκευάζονται με φυσικά οικολογικά υλικά, όπως το βαμβάκι, το λινό και το μπαμπού. Το τελευταίο μάλιστα είναι και αντιμικροβιακό, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη πετσέτα εξαιρετική επιλογή για το γυμναστήριο, το spa ή την πισίνα.

Info
The Hamam People
Facebook

Πετσέτα παραλίας Πάρος
Πετσέτα παραλίας Δήλος
Πετσέτα παραλίας Ταλώς
Πετσέτα μπάνιου Απόλλων
Μπουρνούζι μπάνιου
Πετσέτα μπάνιου Καΐκι
TAGS