Ο χαρισματικός Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Κανσάι Γιαμαμότο, ευρύτερα γνωστός για τη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπάουι, πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η κόρη του, Μιράι, μέσα από το Instagram, σχολιάζοντας ότι «άφησε αυτό τον κόσμο γαλήνια, περιστοιχισμένος από αγαπημένους». 

«Στα μάτια μου ο πατέρας μου δεν ήταν μόνο η εκλεκτική και γεμάτη ενέργεια ψυχή που ήξερε ο κόσμος αλλά και ένας άνθρωπος ευγενικός, ευαίσθητος και τρυφερός» έγραψε η Μιράι.

Ο Γιαμαμότο πέθανε μετά από μια μάχη με την οξεία μυελογενή λευχαιμία. «Ενώ αγωνιζόταν παρέμενε πάντα θετικός, χωρίς να χάσει ποτέ το πάθος του για δημιουργία» δήλωσε η ομώνυμη εταιρεία του.

«Συνέβη ένα είδος χημικής αντίδρασης: Τα ρούχα μου έγιναν κομμάτι του Ντέιβιντ, των τραγουδιών και της μουσικής του»

Παρόλο που σπούδασε για να γίνει πολιτικός μηχανικός, ο Γιαμαμότο ενέδωσε τελικά στην αγάπη του στη μόδα και στη δεκαετία του ‘70 αναδείχθηκε στον πρώτο Ιάπωνα σχεδιαστή που έδειξε δημιουργίες του στο Λονδίνο. Εκείνη την περίοδο έγινε φίλος με κάποιους από τους μεγαλύτερους μουσικούς της εποχής, όπως τον Έλτον Τζον, τον Στίβι Γουόντερ και, κυρίως, τον Ντέιβιντ Μπάουι, με τον οποίο ανέπτυξε και επαγγελματική συνεργασία. Ο Μπάουι άρχισε να ενδιαφέρεται για το έργο του Γιαμαμότο όταν παρατήρησε κάποια γυναικεία ρούχα που είχε σχεδιάσει και πωλούσε στο Λονδίνο. «Ευτυχώς ο Ντέιβιντ ήταν πολύ λεπτός και τα ρούχα του έκαναν χωρίς μεταποιήσεις» θυμόταν αργότερα ο Ιάπωνας δημιουργός σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter.

Στη συνέχεια ο Γιαμαμότο σχεδίασε πολλά κοστούμια ειδικά για τον Μπάουι, από ανδρόγυνες ολόσωμες φόρμες μέχρι παντελόνες και κάπες. Ήταν αυτός που έχτισε την αισθητική της καλλιτεχνικής περσόνας του Μπάουι, Ζίγκι Στάρνταστ. «Συνέβη ένα είδος χημικής αντίδρασης: Τα ρούχα μου έγιναν κομμάτι του Ντέιβιντ, των τραγουδιών και της μουσικής του» έλεγε ο σχεδιαστής στη συνέντευξη στο  Hollywood Reporter. «Έγιναν κομμάτι του μηνύματος που πέρασε στον κόσμο».

Ήταν επίσης αυτός που έφερε την ιαπωνική παράδοση στην παγκόσμια μόδα, μέσα από τα τολμηρά, εντυπωσιακά σχέδιά του που απέτισαν φόρο τιμής στο κιμονό και σε άλλα χαρακτηριστικά κομμάτια της πατρίδας του. Μεταξύ άλλων, το 2018 συνεργάστηκε με τον Louis Vuitton για τη resort collection, προτείνοντας μοτίβα εμπνευσμένα από το θέατρο Καμπούκι σε συνδυασμό με γκλίτερ και πούλιες.

Στη συνέχεια ο Γιαμαμότο σχεδίασε πολλά κοστούμια ειδικά για τον Μπάουι, από ανδρόγυνες ολόσωμες φόρμες μέχρι παντελόνες και κάπες. Ήταν αυτός που έχτισε την αισθητική της καλλιτεχνικής περσόνας του Μπάουι, Ζίγκι Στάρνταστ.

Δείτε μια παλαιότερη, καθηλωτική επίδειξη του Κανσάι Γιαμαμότο στο Μουσείο Victoria & Albert:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS