ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όσα είδαμε στην Athens Exclusive Designers Week στο Ζάππειο

Η νίκη της ελληνικής μόδας, παρά τις δυσκολίες, τόσο του καιρού όσο και των καιρών.

Όσα είδαμε στην Athens Exclusive Designers Week στο Ζάππειο

Αναλαμβάνω να σας πω, μέσα από την δική μου οπτική γωνία, τι είδα και τι άκουσα στην τελευταία AXDW. Καλή η κακή αυτή είναι, σίγουρα μπορεί να πικράνω μερικούς, αλλά έχω μάθει να γράφω την αλήθεια, ή μάλλον την δική μου αλήθεια. Αλλά ας μην ξεκινήσω από τώρα τις κακίες.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της γενικότερης κρίσης, που όλοι βιώνουμε, όσοι συμμετείχαν, οι συντελεστές της διοργάνωσης με την εμπνεύστρια αυτής, την πανέμορφη, λαμπερή και σπουδαία κυρία, Τόνια Φουσέκη, έβαλαν τον καλύτερο τους εαυτό και προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια ακόμη Athens Xclusive Designers Week. Λαμπερά fashion show, όμορφες επώνυμες και μη παρουσίες εντός και εκτός πασαρέλας, ΜΜΕ, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων έδωσαν το παρόν και τις 4 ημέρες, από τις 21 έως τις 24 Οκτωμβρίου.

Όσα είδαμε στην Athens Exclusive Designers Week στο Ζάππειο

Παρασκευή 21/10

Ο καιρός ήταν ιδανικός για να επισκεφτεί τον μαγικό χώρου του Ζαππείου Μεγάρου, όπου φιλοξένησε την ΄΄20th Athens Xclusive Designers Week Celebrating 10 years of Fashion΄΄κάτι το οποίο θα ξαναδούμε καθώς η κ.Τόνια Φουσέκη ανακοίνωσε στην τελετή βραβείων. η προσέλευση του κόσμου όσο περνούσε η ώρα ήταν ικανοποιητική, διότι δεν επέτρεπαν πολλές προσκλήσεις λόγο του ότι δεν το επέτρεπε ο χώρος και οι προσκλήσεις ήταν αυστηρώς προσωπικές(ας μην σχολιάσω από τώρα το αλαλούμ που επικρατούσε έξω στην γραμματεία και τα πολλά προβλήματα και παράπονα που υπήρξαν). Έξω από την αίθουσα της πασαρέλας ήταν τα stand και οι promoters από τους διάφορους εκθέτες (σχετίζονταν με την μόδα, την ομορφιά και όχι μόνο) που παρουσίαζαν ένα ενδιαφέρον με τα επώνυμα αντικείμενα που δειγμάτιζαν και προσέφεραν στο κοινό. Στην άλλη αίθουσα που την συναντούσε κανείς από την άλλη μεριά υπήρχαν κ.α stand εκθετών, καθώς και μία μικρή αυτοσχέδια αίθουσα που τα παιδιά έδιναν τον καλύτερο ευατό τους για να κάνουν ένα σχέδιο που θα βγει σε ψηφοφορία στο διαδίκτυο και θα τους επιτρέψει να συμμετάσχουν στην επόμενη διοργάνωση. Εμένα αυτό το stand που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν τα κοσμήματα της Έλσας Τόλη μία κυρία της Ελληνικής μόδας που σχεδιάζει υπέροχα κοσμήματα και την βρήκα αρκετά βελτιωμένη από την προηγούμενη φορά.

Όσον αφορά το κομμάτι των επιδείξεων, αυτή που μου άρεσε και κατά γενική ομολογία έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν η επίδειξη των γνωστών Οίκων Μόδας Kathy Heyndels με τις γνωστές αέρινες δημιουργίες του Γιάννη Τόγκου, και του Giannetos Hand Made με τα ανδρικά κοστούμια του Τάκη Γιαννέτου που αποτελούν εγγύηση στο ανδρικό ένδυμα, ο τίτλος της συλλογής ήταν "Dark Rose". μία όμορφη κλασική σειρά ρούχων prêt a porter, όπου μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια ο Γιάννης Τόγκος, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι ολόμαυρες δημιουργίες, εντυπωσιακά και πολύ κομψά κοστούμια (πολύ προσεγμένη δουλειά από τον Τάκη Γιαννέτο, εγώ προσωπικά κάποια θα τα φορούσα) θηλυκές διαφάνειες, ιδιαίτερες δερμάτινες λεπτομέρειες και δαντέλες. Στην επίδειξη μόδας, με guest εμφάνιση, συμμετείχαν οι Κώστας Σόμμερ, Νίκος Αναδιώτης, Μαρία Κορινθίου, Αντωνία Καλλιμούκου Μαντώ Γαστεράτου, Μικαέλα Φωτιάδη και η Ισμήνη Νταφοπούλου, με πολύ ωραία ενσταντανέ των πρωταγωνιστών πάνω στην πασαρέλα.

Σάββατο 22/10

Την επόμενη μέρα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην πρωτεύουσα κατάφερα να παρευρεθώ και να δω μία απίστευτη επίδειξη που θύμιζε Παρίσι και να απολαύσουμε ένα εξαιρετικό show από τον έναν και μοναδικό Βασίλη Ζούλια. Η επίδειξη ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 12:30 έξω στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου και παρά τις αλλαγές που έγιναν για να γίνει το show, έγινε με καθυστέρηση και παρακολουθήσαμε ένα fashion show που μας άφησε με το στόμα ανοικτό. Ο Βασίλης Ζούλιας ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σχεδιαστές, εμπνευσμένος από τη Βαρώνη Fiona Von Thyssen η οποία ήταν παρούσα, παρουσίασε τη νέα του S/S 2016-2017 συλλογή με τίτλο “Fiona”. Διαχρονικές δημιουργίες, διακοσμημένες με τα εντυπωσιακά κοσμήματα του Pericles Kondylatos, υπέροχα βολάν, με καταπληκτικά μακριά sik φορέματα, που τονίζουν τη θηλυκότητα της κάθε γυναίκας, που θέλει να αισθάνεται, όμορφη και ξεχωριστή φορώντας τα. Τις δημιουργίες του Βασίλη Ζούλια συνόδευσαν τα μοναδικά ρολόγια της εταιρείας υψηλής ωρολογοποιίας IWC Schaffhausen. Στην επίδειξη μόδας συμμετείχαν με guest εμφάνιση η πανέμορφη και πολυτάλαντη Ισαβέλλα Δάρρα (ήταν να παίξει πιάνο, κάθισα και κοντά στο πιάνο επίτηδες για να την απολαύσω, αλλά δυστηχώς αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των αλλαγών που σας προανέφερα, παρόλαυτα εμείς ποζάραμε στο τέλος του show στο πιάνο) και η εκθαμβωτική Βίκυ Καγιά.

Μετά την σύντομη βόλτα μου στο κέντρο της Αθήνας και την ζεστή σοκολάτα που απόλαυσα στο Ζάππειο, ξεχώρισα την επίδειξη της Κωνσταντίνας Καμπισοπούλου με brand name The Artians η οποία εντυπωσίασε πάρα πολλούς παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας τη S/S 2017 συλλογή με τίτλο "The Sayades", εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές Ελληνικές ενδυμασίες των αρχών του 1900. Οι δημιουργίες της συλλογής φλερτάρουν με τη μονοχρωματική θαλασσινή παλέτα και το ελληνικό φως.

Αμέσως μετά ακολούθησε η επίδειξη της Όλγας Καραβερβέρη που παρουσίασε μοναδικά βραδινά φορέματα κοκτέιλ και εξαιρετικά νυφικά. Πολύ προσεγμένες γραμμές που σίγουρα και η πιο δύσπιστη πελάτισσα θα φορούσε δίχως δεύτερη σκέψη. Ένα ωραίο συγκινητικό σκηνικό εκτυλίχθηκε στο φινάλε της επίδειξης που εμφανώς συγκινημένη πήγε και φίλησε την κόρη της Ιωάννα Καραβερβέρη όπου και εκείνη έπεσε στην αγκαλιά της με δάκρυα χαράς στα μάτια της.

Η επίδειξη για την οποία είχαν την περιέργεια πάρα πολλοί να δουν(μεταξύ αυτών και εγώ) τι είχε ετοιμάσει ο ευρηματικός και ανατρεπτικός Λάκης Γαβαλάς με fashion brand LAK παρουσίασε σε ένα πολύ έξυπνο και πρωτότυπο σκηνικό, το οποίο στήθηκε πίσω από το Ζάππειο Μέγαρο την συλλογή 2yatrou. Το concept ήταν ιδιαίτερο όπου ένα ασθενοφόρο κατέφτασε με την σειρήνα του να δίνει το σήμα για την έναρξη της επίδειξης. Το ιατρικό περιβάλλον και οι δημιουργίες του έκλεψαν τις εντυπώσεις, περνώντας ένα καυστικό μήνυμα και διακωμωδώντας παράλληλα την κατάσταση που περνάει η χώρα μας. Έτσι λοιπόν έκλεισε πολύ όμορφα η βραδιά μας.

Κυριακή 23/10

Ευτυχώς όχι με μεγάλη καθυστέρηση (αυτό έγινε όλες τις μέρες) ξεκίνησαν τις επιδείξεις τους οι 9 νέοι σχεδιαστές παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους και διαγωνίστηκαν για τα τρία βραβεία που είχε η φετινή διοργάνωση.

Μετά τα πουλιά, τα Ελληνικά τραγούδια που παίζονται σε Beach Bar(που τόσο αγαπώ, αλλά δεν πήγαιναν σε μία επίδειξη τα συγκεκριμένα τραγούδια), την παρτίδα σκάκι που ποτέ δεν είδαμε (έχω λόγο που το λέω, αλλά μην θέλετε να τα μαθαίνετε όλα), τα κακοκαρέμμενα ρούχα που παρέπεμπαν σε κακή παράσταση, διότι στερούντουσαν φαντασίας και δημιουργίας, το ευτράπελο του γυμνόστηθου μοντέλου (και δεν έφταιγε το μοντέλο, αλλά η δημιουργός που την άφησε να βγει έτσι, η οποία τα άκουσε για τα καλά) και εκεί που είχα βαρεθεί ξαφνικά με συγκίνησε ένα βιντεάκι που είχε έντονο Ελληνικό στοιχείο και απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα ξεκίνησε η εκπληκτική επίδειξη της Athena, πίσω από αυτό το brand κρύβεται η Αθηνά Καρατζογιάννη (ανιψιά του εκπληκτικού Φωκά Ευαγγελινού, ο οποίος παρευρέθηκε και καταχειροκρότησε την ανιψιά του), μας παρουσίασε την συλλογή με τίτλο Theofilos, εμπνευσμένη από τον Έλληνα λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, παίρνοντας στοιχεία από το έργο του, τον ίδιο και την καθημερινότητα του. Τα χρώματα που κυριαρχούσαν ήταν το σιέλ ραφ του ουρανού και του νερού, το εκρού του λινού καμβά, πειραγμένα με λεπτή καρό ύφανση αλλά και κεντημένα με μοτίβα από τα έργα του.

Ο Ioannis Roumeliotis ένα πολύ ταλαντούχο παιδί, με μέλλον μας παρουσίασε τη συλλογή του η οποία είναι εμπνευσμένη από τον θεό ΕΡΩΣ. Σύγχρονες γραμμές και υφάσματα όπως μετάξι, μαλλί, κασμίρ, μεταξωτή οργάντζα αναμειγνύονταν με handmade textiles και περίτεχνα κεντήματα, από μεταξωτή κλωστή και πέρλες, ενώ συνοδεύονταν από χειροποίητα κοσμήματα, παπούτσια και κατασκευές.

Μια άλλη ταλαντούχα και παλιά γνώριμη σχεδιάστρια της διοργάνωσης, η εγγονή της αξέχαστης ηθοποιού Τασώς Καββαδία η Αrgiro Kalliafa, που αναμφισβήτητα έχει να δώσει πολλά στον χώρο του ρούχου μας παρουσίασε μία εξαιρετική συλλογή ρούχων με τίτλο RebornSS17, ρούχα που μπορούν να φορεθούν άνετα όλες τις ώρες της μέρας και απέσπασαν πολύ καλές κριτικές.

Λίγο πριν το φινάλε με εντυπωσίασε η Christina Zafeiriou μία σχεδιάστρια που μας παρουσίασε μία φαντασμαγορική επίδειξη μόδας. Το μοναδικό στιλ και απαράμιλλη πολυτέλεια των δημιουργιών της άφησαν με το στόμα ανοικτό όλους τους παρευρισκόμενους, οι ολομέταξες δαντέλες, τα φίνα υφάσματα, τα περίτεχνα κεντήματα με πολύτιμους λίθους, θα έκαναν και την πιο δύσπιστη γυναίκα να τα αγοράσει και να εντυπωσιάσει στην νυχτερινή εμφάνιση της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο show ξεχώρισαν η μία και μοναδική Εύη Αδάμ και η άκρως ανανεωμένη και πολύ όμορφη Στέλλα Γιαμπουρά.

Κλείνοντας η βραδιά είχε τα βραβεία σε μία πολύ ωραία καλά στυμμένη εξέδρα στο περιστύλιο του Ζαππείου μεγάρου με παρουσιαστή τον Χρήστο Νέζο. Μετά την καθιερωμένη ομιλία της κ.Τόνιας Φουσέκη ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων. Έτσι λοιπόν τα βραβεία ήταν τα εξής:

Best New Designer: Vicky Panetsou Το βραβείο αντιστοιχεί στην επίσκεψη της νικήτριας στο London Fashion Week τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπου εκεί θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διεθνή έκθεση Νέων Σχεδιαστών, International Fashion Showroom, που διοργανώνεται από το British Council.

Το βραβείο στη φετινή διοργάνωση προσφέρει η εταιρεία φυσικών προϊόντων Bioten, η οποία λάνσαρε για πρώτη φορά τη νέα της καμπάνια, Walk Tall, στο πλαίσιο της επετειακής Εβδομάδας Μόδας. Ο Ιάκωβος Πουτάκογλου,Group Brand Manager της εταιρείας Sarantis, προλόγισε το μεγάλο βραβείο και στη συνέχεια κάλεσε στη σκηνή τη λαμπερή Φαίη Σκορδά, για να την απονομή του βραβείου. Η Φαίη Σκορδά είναι η πρέσβειρα της νέας καμπάνιαςBioten Walk Tall και με αυτή της ην ιδιότητα συνεχάρη όλους τους νέους δημιουργούς για την προσπάθεια τους και τις υπέροχες συλλογές τους και δήλωσε πως θα επέλεγε τα ρούχα τους για τις εμφανίσεις της στην εκπομπή.

Best Trendsetter: Ioannis Roumeliotis Το βραβείο αντιστοιχεί στην πρακτική εξάσκηση σε τριμηνιαίο πρόγραμμα στη σχεδιαστική ομάδα της εταιρείας .LAK με επικεφαλής τον Λάκη Γαβαλά.

Best Catwalk:Athena Το βραβείο αντιστοιχεί σε ένα πρόγραμμα σπουδών πάνω σε θέματα μόδας που το προσφέρει η σχολή Athens Fashion Club, με ιδιοκτήτρια αυτής την Μαρία Βυτινίδου.

Την επιτροπή απάρτιζαν οι διακεκριμένοι στον χώρο της μόδας και ομορφιάς: Ο Ιωάννης Βαγενάς, Director του showroom Rainbowwave της Μαρίας Λαιμού, στο Λονδίνο, η Μαρία Καλλιμασιά, Διευθύντρια του γυναικείου περιοδικού Votre Beaute, ο Μάκης Τσέλιος ένας από τους πιο καταξιωμένους σχεδιαστές μόδας στην Ελλάδα, ο Martin Premuzik, ιδιοκτήτης του Temporary Showroom στο Βερολίνο και η Myra Postolache, fashion editor σε 4 περιοδικά σε Μιλάνο και Λος Άντζελες και buyer agent για το Mad Zone Multi label store στο Μιλάνο.

Δευτέρα 24/10

Τελευταία ημέρα επιδείξεων, παρόλο που ήταν καθημερινή και τσαγκαροδευτέρα η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά ικανοποιητική.

Η Λουκία Κυριάκου μία εξαιρετική σχεδιάστρια μόδας, που συνεχώς κερδίζει έδαφος στον χώρο της μόδας μας παρουσίασε μια μοναδική συλλογή S/S 2017, εντυπωσιακά ρούχα, υπέροχα χρώματα, μοναδικές γραμμές που σε κάνουν να θέλεις να τα αγοράσεις και να χαρείς την καθημερινή και όχι μόνο εμφάνιση σου. Μία πολύ ωραία επιλογή για την Άνοιξη/Καλοκαίρι για τις κυρίες που θέλουν να εντυπωσιάσουν με την εμφάνιση τους.

Ο Panos Apergis με την πολύ όμορφη μουσική του επιλογή μας παρουσίασε μία άκρως απολαυστική σειρά ρούχων S/S 2017, σαφώς βελτιωμένος και ανανεωμένος, με ιδιαίτερο στιλ και ταυτότητα. Μας έχει συνηθίσει άλλωστε τα τελευταία χρόνια με εξαιρετικές δημιουργίες.

Την σειρά των επιδείξεων έκλεισε το Maison Faliakos, ένα brand εγγύηση στον χώρο της μόδας μας παρουσίασε την πολύ όμορφη συλλογή του S/S 2017, μία επίδειξη που είχε συνοχή και ρούχα με μία αισθητική που θα ζήλευε κάθε γυναίκα και σίγουρα θα ήθελε να αγοράσει. Επίσης τις εντυπώσεις έκλεψε ένα πολύ elegant μοντέλο των 90s η Δήμητρα Κωστάκη.

Πάμε όμως τώρα να πούμε τα πλην. Δεν ξέρω λόγο αλλαγής χώρου, η διοργάνωση έμοιαζε σαν είχε βγει έξω απ΄τα νερά της, έμοιαζε σαν το μωρό που μπουσουλούσε και έψαχνε να βρει τα βήματα του. Δεν υπήρχε καθόλου καλή οργάνωση όσον αφορά την υποδοχή του κόσμου που ήθελε να δει και να στηρίξει την διοργάνωση. Επίσης το sitting ήταν απαράδεκτο και δεν πρόσεξαν κανέναν. Επίσης δεν υπήρχε σεβασμός και εκτίμηση σε ανθρώπους που είχαν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν στον χώρο της μόδας τόσο εντός συνόρων, όσο και εκτός. Ακόμα και τα περίπτερα ήταν πρόχειρα στυμμένα, επίσης λόγο του ότι υπήρχε ένα χαμηλό χαλί και περπατούσαν τα μοντέλα από την δεύτερη σειρά και πίσω δεν έβλεπες τίποτα, έπρεπε να σηκωθείς όρθιος για να δεις όλο το outfit. Μια γενικότερη άποψη μου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν πάρα πολλοί μαζί μου είναι ότι είναι κρίμα στην Ελλάδα του 2016, μία τέτοια διοργάνωση να έχει μία τέτοια προχειρότητα σε κάποια σημεία, ενώ σε κάποια άλλα να είναι άψογη. Επίσης άλλη μία γενικότερη άποψη είναι ότι στα χρόνια της κρίσης καλό είναι να γίνεται κάθε τι Ελληνικό, αλλά χρειάζεται μία τονωτική ένεση (σε όλους τους τομείς) και ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης, σε σχέση με τα αντίστοιχα shows του εξωτερικού.

Είναι μία διοργάνωση που αντέχει στον χρόνο και αναμφισβήτητα έχει αναδείξει και στηρίξει Έλληνες σχεδιαστές, αλλά θα πρέπει χρόνο με τον χρόνο να γίνεται καλύτερο και όχι χειρότερο.

Φωτογραφίες:Μαρία Ναούμ, Σπύρος Μουζακίτης, Lk Fotoartistica, Genti Malo

Ο Σπύρος Καλαματιανός και η μοδάτη selfie

Read Next

17 Απρ 2024

Τα μυστικά για sexy εμφανίσεις μετά τα 50

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το sexy dressing.

17 Απρ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το αλάνθαστο ανοιξιάτικο combo που χαρίζει σε κάθε γυναίκα φινέτσα

Ο chic συνδυασμός που επέλεξε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου είναι ιδανικός για κάθε γυναίκα

Περισσότερα από

Μόδα

16 Απρ 2024

Ο Malan Breton στην Athens Fashion Week: Το success story του πολυτάλαντου σχεδιαστή

Ο Malan Breton είναι ένας αυθεντικός celebrity της μόδας.

16 Απρ 2024

Ελεονώρα Μελέτη: Πώς φόρεσε το total white κοστούμι

Η σικάτη εμφάνιση και οι δηλώσεις για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές.

15 Απρ 2024

Τα πιο κομψά looks που μπορείς να κάνεις με τα hero-pieces της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας

Τα πιο stylish ανοιξιάτικα looks από τη νέα συλλογή της Calvin Klein

13 Απρ 2024

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η σοφιστικέ εμφάνιση με γόβες και τσάντα Chanel

Η εμφάνιση της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μάς έδωσε έμπνευση.

13 Απρ 2024
12 Απρ 2024

Η Ελένη Πετρουλάκη με total white look: Η παντελόνα που έκανε τη διαφορά

Η εμφάνιση της fitness expert σε εγκαίνια έκθεσης στο φουαγιέ του Παλλάς

12 Απρ 2024

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Φόρεσε τα πιο μοντέρνα παπούτσια της άνοιξης

Με 70’s αισθητική και άνεση σε κάθε βήμα. Αυτά είναι τα παπούτσια που θα φοράς την φετινή άνοιξη.

11 Απρ 2024

Prada Galleria: Η εμβληματική τσάντα του οίκου επιστρέφει ανανεωμένη με έμπνευση από τη φύση

Η νέα εκδοχή της Prada Galleria είναι μία φρέσκια προσθήκη στη δημιουργική γκάμα του ιταλικού οίκου.

11 Απρ 2024

Η Μαρέβα Μητσοτάκη με λευκό σακάκι και sneakers στην εκδήλωση για τα "150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία"

Η Μαρέβα Μητσοτάκη έδωσε το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τα "150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία".

10 Απρ 2024

Η 77χρονη Άννα Μαρία κομψή με μπλε coat dress σε βραδινή έξοδο

Το κομψό φόρεμα έφερε την υπογραφή της ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας, Celia Kritharioti.