ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την ασυμβίβαστη ζωή της πανκ Βίβιαν Γουέστγουντ

Ιέρεια της μόδας, συνιδρύτρια του πανκ, δραστήρια ακτιβίστρια, ανήσυχο πνεύμα. Χωρίς φόβο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Βίβιαν Γουέστγουντ τα έχει κάνει σχεδόν όλα.

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την ασυμβίβαστη ζωή της πανκ Βίβιαν Γουέστγουντ

1. «Οι ζωντανοί αξίζουν σεβασμό. Οι νεκροί αξίζουν την αλήθεια», λέει στην αυτοβιογραφία της η αντισυμβατική βρετανίδα σχεδιάστρια, η οποία γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στο Ντέρμπισαϊρ της Βρετανίας. Από πολύ μικρή, ξεχώριζε για τον πληθωρικό της χαρακτήρα και ήταν ανήσυχο πνεύμα. Η οικογένειά της αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο και εκεί η Βίβιαν έγινε δασκάλα. Τελικά όμως, μεταπήδησε στο λαμπερό κόσμο της μόδας. Στην αρχή κατασκεύαζε κοσμήματα και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το σχεδιασμό ρούχων.

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την ασυμβίβαστη ζωή της πανκ Βίβιαν Γουέστγουντ
Ως δραστήρια ακτιβίστρια για το περιβάλλον, έχει αγωνιστεί εναντίον της βιομηχανίας κρέατος που μολύνει τα ύδατα και έχει πάρει μέρος σε πολλές καμπάνιες της Peta και άλλων γνωστών οργανώσεων.

2. Πηγή έμπνευσης για την ίδια ήταν οι μηχανόβιοι, οι φετιχιστές και οι πόρνες. Πάντα τη γοήτευε το πιο ακραίο στυλ. Αυτό την έκανε εξάλλου να ξεχωρίζει από τους συναδέλφους της. Το 1969 άνοιξε μαγαζί με την ονομασία 'Let it Rock' στο King's Road του Λονδίνου, το οποίο αντανακλούσε απόλυτα το κίνημα της πανκ. Οι διάφορες συλλογές που δημιούργησε κατά καιρούς, είχαν έντονες επιρροές όχι μόνο από το πανκ αλλά και από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς όπως και ανεξήγητα φαινόμενα. Η συνεχής αναζήτηση για εκκεντρικές και προκλητικές εικόνες είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, όπως και ο παιδικός της ενθουσιασμός, ο οποίος συχνά φτάνει στα όρια του φανατισμού για φρέσκες ιδέες και κοινωνική δράση μέσα από τις δημιουργίες της.

«Οι ζωντανοί αξίζουν σεβασμό. Οι νεκροί αξίζουν την αλήθεια», λέει στην αυτοβιογραφία της η αντισυμβατική βρετανίδα σχεδιάστρια, η οποία γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στο Ντέρμπισαϊρ της Βρετανίας.

3. Ως δραστήρια ακτιβίστρια για το περιβάλλον, έχει αγωνιστεί εναντίον της βιομηχανίας κρέατος που μολύνει τα ύδατα και έχει πάρει μέρος σε πολλές καμπάνιες της Peta και άλλων γνωστών οργανώσεων.

4. «Αυτό που κάνω τώρα είναι ακόμα πανκ. Έχει να κάνει με το φωνάζεις δυνατά για την αδικία και να κάνεις τους ανθρώπους να σκεφτούν, ακόμα και αν τους ξεβολεύεις. Θα είμαι πάντα πανκ με αυτή την έννοια» τονίζει γεμάτη αυτοπεποίθηση η σχεδιάστρια, που έχει πλέον γίνει και γιαγιά.

Πάντα τη γοήτευε το πιο ακραίο στυλ. Αυτό την έκανε εξάλλου να ξεχωρίζει από τους συναδέλφους της.

5. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορήσει τη νέα γενιά για έλλειψη γούστου, θεωρώντας τους εβδομηντάρηδες πιο στυλάτους. Σε συνέντευξή της, μετά το τέλος της επίδειξης Φθινόπωρο-Χειμώνας 2012, η ιέρεια της μόδας και της πανκ κουλτούρας εξέφρασε με το μοναδικό της δηκτικό τρόπο και χωρίς μισόλογα, την άποψή της για το στυλ, τη μόδα και την καταναλωτική συμπεριφορά. «Οι άνθρωποι δείχνουν πιο άσχημοι από ποτέ. Είναι τόσο κομφορμιστές. Κανένας δεν σκέφτεται, απλώς αγοράζει. Είμαι σχεδιάστρια μόδας και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται: Ε, και τι παραπάνω ξέρει αυτή; Εγώ μιλάω απλώς για όλα αυτά τα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει τον κόσμο της μόδας. Προτείνω να αγοράζετε λιγότερα και να επιλέγετε σωστά. Οι γρήγορες και εύκολες λύσεις έχουν κάνει τους νέους να μοιάζουν όλοι μεταξύ τους. Αυτοί που ξεχωρίζουν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι οι άνθρωποι στην ηλικία μου, κοντά στα 70».

Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας αλλά και για το μέγεθος των εξαγωγών των δημιουργιών της.

6. Το 2015 η αντισυμβατική σχεδιάστρια μόδας δε δίστασε να βγει στους δρόμους του Λονδίνου, έχοντας συμβολικά στην αγκαλιά της ένα «βρέφος του μέλλοντος», το οποίο γεννήθηκε έπειτα από τη περιβαλλοντική μόλυνση που προκάλεσε η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Για άλλη μία φορά, θέλησε με ακραίο τρόπο να εκφράσει την αντίθεσή της στην τεχνική εξόρυξης φυσικού αερίου.


7. Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας αλλά και για το μέγεθος των εξαγωγών των δημιουργιών της. Αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες και επώνυμοι καλλιτέχνες έχουν φορέσει δημιουργίες και έχουν διαφημίσει αξεσουάρ της. Ανάμεσά τους η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η Πριγκίπισσα Ευγενία της Υόρκης, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ, η Γκουέν Στεφάνι και ο Φάρελ Γουίλιαμς.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κολεξιόν της

Read Next

25 Απρ 2024

Το dress code είναι "κομψή σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση" και η Μαρία Παπαγεωργίου προτείνει τα πιο χρήσιμα styling tips για να το πετύχεις

Η κομψότητα είναι μία επιλογή που μπορείς να κάνεις σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση και η Μαρία Παπαγεωργίου το αποδεικνύει.

24 Απρ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Πώς φόρεσε το οικονομικό λεοπάρ φόρεμα από τα Zara

Η Ελένη Μενεγάκη λέει "ναι" στο διαχρονικό λεοπάρ φόρεμα, και μας θυμίζει γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ

Περισσότερα από

Μόδα

24 Απρ 2024

Πώς θα συνδυάσεις τα πιο stylish looks με τα πιο κομψά παπούτσια της άνοιξης σύμφωνα με την Κέισι Μίζιου

Τα looks και τα παπούτσια με τα οποία θα δημιουργήσεις επίκαιρες και κομψές εμφανίσεις.

24 Απρ 2024

Το lookbook της άνοιξης: Η Αναστασία Παντούση δίνει την έμπνευση για να δημιουργήσεις τις πιο κομψές εμφανίσεις

Η Αναστασία Παντούση με τα ρούχα και αξεσουάρ που αξίζει να προσθέσεις στην ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

24 Απρ 2024

Το Chic Travel Style της Χρυσιάννας Ανδριοπούλου: Οι βαλίτσες και οι τσάντες ταξιδιού που επιλέγει

Τα είδη ταξιδιού που διαμορφώνουν τις τάσεις στη μόδα του chic traveling.

23 Απρ 2024

4 στιλιστικές συμβουλές για να δημιουργήσεις τα πιο κομψά και άνετα ανοιξιάτικα looks σύμφωνα με την Ελίνα Παπίλα

Η Ελίνα Παπίλα προτείνει τα must have κομμάτια της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας.

22 Απρ 2024

Λουλούδια, χρώματα και λάμψη: Η Αντιγόνη Νεοφύτου προτείνει τα πιο stylish looks για την άνοιξη

Η ηθοποιός δοκιμάζει επίκαιρα και διαχρονικά κομμάτια δημιουργώντας κομψά outfits για την άνοιξη.

21 Απρ 2024

Μαρινιέρα + denim: Η Σοφία Καρβέλα φόρεσε τη μαρινιέρα με τον πιο ανοιξιάτικο τρόπο

Το ανοιξιάτικο outfit της Σοφίας Καρβέλα που θέλουμε να υιοθετήσουμε

20 Απρ 2024

Πήραμε μία γεύση από τα σανδάλια που θα φοράμε όλο το καλοκαίρι

Ξαφνικά μύρισε καλοκαίρι και εμείς ήδη οργανώνουμε τη γκαρνταρόμπα της θερινής εποχής.

18 Απρ 2024

Η ανοιξιάτικη εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη με λευκό κοστούμι και εσπαντρίγιες

Το διαχρονικό κομμάτι της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας που επέλεξε η Όλγα Κεφαλογιάννη

17 Απρ 2024

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.