Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλες έχουμε αγοράσει ένα τοπ των δεκαπέντε ευρώ για να το φορέσουμε το επόμενο βράδυ - αλλά δεν ξαναφορέσαμε ποτέ. Όλες έχουμε δώσει χωρίς δεύτερη σκέψη είκοσι ευρώ για μια τσάντα στις εκπτώσεις που έμεινε για πάντα στην ντουλάπα μας. Και πολλές από εμάς, αν όχι όλες, θα παρασυρθήκαμε από ένα μπλε πουλόβερ για να διαπιστώσουμε, φτάνοντας στο σπίτι, ότι έχουμε ένα ακριβώς ίδιο στο συρτάρι – με μόνο το brand να αλλάζει.

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα λάθη που κάνουμε στο shopping, που ακόμα και αν το καθένα κοστίζει φτηνά, συνολικά κοστίζουν ακριβά και για την τσέπη και για το στυλ μας. Τι άλλο θα μας συμβούλευαν οι ειδικοί να αποφεύγουμε; Ο λόγος στη Celenie Seidel, Senior Womenswear Editor του καταστήματος πολυτελείας Farfetch, και τη fashion editor Joy Montgomery.

1. Να μην πηγαίνουμε για ψώνια όταν είμαστε κακοδιάθετες. Είναι περίπου όπως όταν πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό από νεύρα ή στεναχώρια: το αποτέλεσμα είναι πάντα, επιλογές για τις οποίες μετανιώνουμε. «Πρέπει να προσεγγίζουμε το shopping με καθαρό μυαλό, δηλαδή να μην μπαίνουμε στο Net-a-Porter μετά από μια μέρα γεμάτη στρες ή να μην αναζητούμε βιαστικά στο H&M κάτι να μας φτιάξει τη διάθεση. Προσπαθώ να μην μπερδεύω τα ψώνια με τη συναισθηματική μου κατάσταση. Το shopping therapy στην πραγματικότητα δεν έχει αποτέλεσμα» εξηγεί η Montgomery.

2. Να μην αγοράζουμε κάτι με τη μία, αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουρες. «Αν κάτι δεν είμαι σίγουρη αν θα αντέξει στον χρόνο, το φωτογραφίζω και μετά φεύγω από το κατάστημα. Ξανακοιτάω τη φωτογραφία μέσα στην εβδομάδα και αν είμαι ακόμα ερωτευμένη μαζί του και πιστεύω ότι θα γεμίσει κάποιο κενό στην γκαρνταρόμπα μου, επιστρέφω και το αγοράζω» σχολιάζει η Montgomery. Η Seidel προσθέτει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το shopping και μιλάει για μια «ενισχυμένη συλλογική ευαισθησία προς την κατεύθυνση της μείωσης του αποτυπώματός μας στον πλανήτη σε κάθε τομέα της ζωής μας». Αυτή η μεταστροφή μπορεί να μεταφραστεί σε λιγότερα basic κομμάτια, αλλά πιο αναβαθμισμένα.

3. Οι επιλογές μας να υπαγορεύονται πάντα από την αισθητική μας. «Η συμβουλή μου είναι να παραμένουμε πιστές σε ό,τι είμαστε» σχολιάζει η Seidel. «Είναι ωραίο να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, αλλά αν αποφασίσεις να επενδύσεις σε κάτι πιο ακριβό, νομίζω ότι είναι σοφότερο να ανταποκρίνεται στην προσωπική σου αισθητική αν θέλεις να το αξιοποιήσεις, να το αγαπήσεις και να το κρατήσεις για πάντα».

Δες τρία κομμάτια που μπορείς να αγοράσεις:

Δες το εδώ

Ζιβάγκο από οργανικό βαμβάκι Ninety Percent, www.net-a-porter.com, €46.44

Δες το εδώ

Desigual γυναικείο μπουφάν καπιτονέ midi με print και κουκούλα Μπορντό, www.notos.gr, 205,00 €

Δες το εδώ

Chelsea boots ASH, www.yoox.com, EUR 118,00

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

TAGS