
«Ποτέ δεν πετάξαμε τίποτα» ανέφερε η Sarah Burton, επικεφαλής σήμερα του οίκου Alexander McQueen, προσθέτοντας πως «ήμουν τόσο τυχερή γιατί όταν ξεκίνησα να δουλεύω στον οίκο McQueen, με βοήθησαν να πάρω υφάσματα για την τότε συλλογή μου. Είναι ακόμα δυσκολότερο σήμερα, σε μία εποχή που όλοι αισθανόμαστε ότι οι πολύτιμοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά». Σε 14 πανεπιστήμια έχουν ήδη φτάσει τα υφάσματα σε μια προσπάθεια του οίκου να ακολουθήσει όσα επιτάσσει σήμερα η οικολογική συνείδηση.
Τα υφάσματα αυτά είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε φοιτητικές κολεξιόν προσφέροντας την ευκαιρία σε φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Ας μην ξεχνάμε πως και ο ίδιος ο Alexander McQueen, παιδί της εργατικής τάξης έφτιαχνε τις κολεξιόν του στα νεανικά του χρόνια με ό,τι υλικά μπορούσε να βρει διαθέσιμα. Μάλιστα, ο ίδιος και η ομάδα του περνούσαν τα ρούχα με σπρέι λίγο πριν βγουν τα μοντέλα στην πασαρέλα, αν το έκριναν απαραίτητο.

Οι οίκοι Μόδας έχουν συνήθως μεγάλα αποθέματα υλικών στις αποθήκες τους, τα οποία μπορούν να παραμείνουν σε αδράνεια μετά το πέρας των εκάστοτε κολεξιόν. Τα αποθέματα αχρησιμοποίητων υλικών, πριν φτάσουν στον καταναλωτή, βρίσκονται σε αδράνεια. Έτσι, αντί να καταστρέφονται υφάσματα για τα οποία έχουν άλλωστε ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες μεταποίησης και έχει παραχθεί ούτως ή άλλως η αντίστοιχη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, η διάθεση των υφασμάτων αποτελεί μονόδρομο και ηθική υποχρέωση της βιομηχανίας.
Πηγή: dazeddigital.com
Φωτογραφίες: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram