Το 1993 οι Κρίστι Τέρλινγκτον, Κέιτ Μος και Ναόμι Κάμπελ, τα τοπ μοντέλα της εποχής, βγήκαν στην πασαρέλα φορώντας αρβυλάκια και καρό πουκαμίσες, κάνοντας μια διακεκριμένη fashion editor να αναφωνήσει σοκαρισμένη: «Πού είναι η κομψότητα; Δεν υπάρχει τίποτα για να πουλήσεις!».

Ήταν η παρουσίαση της συλλογής Grunge που είχε σχεδιάσει ο Μαρκ Τζέικομπς για τον Perry Ellis, απηχώντας τα βρόμικα κιθαριστικά, τα βραχνά φωνητικά και το πνεύμα μουσικής αποδόμησης από κάτι στούντιο του Σηάτλ που ηχογραφούσαν αθόρυβα μουσική ιστορία.

Ο Μαρκ Τζέικομπς έχει ταράξει πολλές φορές τα νερά της βιομηχανίας της μόδας.

Οι άλλες κριτικές που ακολούθησαν για εκείνη την κολεξιόν ήταν εξίσου αποθαρρυντικές, αν όχι αφοριστικές, οδηγώντας στην απόλυση του Μαρκ Τζέικομπς από τον οίκο. Όμως ο προβοκάτορας σχεδιαστής δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Γιατί σε βάθος χρόνου η Grunge έγινε η γέφυρα με την οποία η μόδα έκανε τη μετάβαση από την υψηλή ραπτική στο street style. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη μόδα. (Μία επαφή ανάμεσα στην couture και το street style είχε γίνει βέβαια με το punk και τη Βίβιαν Γουέστγουντ, το οποίο όμως δεν είχε περάσει τόσο έντονα στις πασαρέλες.)

Σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά, ο Τζέικομπς και η ομάδα του αναβιώνουν 26 λουκ από το 1993. Από την κολεξιόν που όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο ίδιος, ήταν ένα προσωπικό όραμα που «ζωντάνεψε χωρίς κανέναν δημιουργικό συμβιβασμό». Αυτήν τη φορά για την παρουσίασή της επιστρατεύει μοντέλα όπως οι Τζίτζι Χαντίντ, Slick Woods και Adut Akech, που ποζάρουν στο φακό του μεγάλου Γιούργκεν Τέλερ.

Η Τζίτζι Χαντίντ με λουκ της νέας κολεξιόν Grunge.

Ο σχεδιαστής κάνει ένα stament για το πνεύμα της εποχής μας ή απλά καταφεύγει σε μια δοκιμασμένη λύση; Σε κάθε περίπτωση, θα αγκαλιάσουμε τη συλλογή γιατί αγαπάμε το grunge. Μας θυμίζει τα πιο άγρια όμορφα χρόνια μας.

Λουκ της νέας κολεξιόν Grunge.

Η νέα συλλογή Grunge θα πωλείται από τις 15 Νοεμβρίου online.

Λουκ της νέας κολεξιόν Grunge.

Δες ένα βίντεο με την παρουσίαση της νέας συλλογής Grunge.


 

TAGS