Μπορεί όταν σκεφτόμαστε την ιαπωνική μόδα να μας έρχονται στο μυαλό είτε φολκόρ μοτίβα όπως εκείνο του κιμονό είτε το τολμηρό στυλ που υιοθετούν νεανικές «υποκουλτούρες» είτε το κομψό μίνιμαλ είτε οι edgy προτάσεις αβανγκάρντ σχεδιαστών, ωστόσο τέσσερα κορίτσια από την Ιαπωνία υποστηρίζουν πως η νόρμα είναι να ντύνονται πιο συντηρητικά. Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα μιας συζήτησης ανάμεσα στη Γιαπωνέζα καθηγήτρια Γιαμαμότο Σενσέι και τέσσερις νεαρές φίλες, απόφοιτες πανεπιστημίου, οι Σα, Μάο, Χάνα και Ρέι, που παρουσιάζεται σε βίντεο στο YouTube.

Όπως υποστηρίζουν οι πέντε γυναίκες, μια Γιαπωνέζα καλείται ήδη από το σχολείο να ακολουθήσει αυστηρούς στιλιστικούς κανόνες. Μια από τις συνεντευξιαζόμενες, για παράδειγμα, είπε πως κάποιοι από αυτούς ήταν «ενοχλητικοί», όπως ότι αναγκαζόταν να διατηρεί κουμπωμένο τόσο το σακάκι όσο και το πουκάμισό της – μέχρι το λαιμό. Η φούστα της έπρεπε να φτάνει κάτω από το γόνατο, δεν της επιτρεπόταν να φοράει μεικάπ, ενώ τα αγόρια που δεν είχαν το «σωστό» μήκος μαλλιών συχνά κουρεύονταν με την ψιλή, θυμίζοντάς μας τους δικούς μας «Τεντιμπόηδες» της δεκαετίας του ’60.

Η φούστα της έπρεπε να φτάνει κάτω από το γόνατο, δεν της επιτρεπόταν να φοράει μεικάπ, ενώ τα αγόρια που δεν είχαν το «σωστό» μήκος μαλλιών συχνά κουρεύονταν με την ψιλή

Όταν βγαίνεις στην αγορά εργασίας, προσθέτουν οι συνομιλητές, η ομοιομορφία στο ντύσιμο γίνεται πιο έντονη, καθώς όλοι οι υποψήφιοι αναγκάζονται να εμφανιστούν στη συνέντευξη με το ίδιο κοστούμι και μπορεί να απορριφθούν από τον πιθανό εργοδότη αν επιλέξουν οποιαδήποτε πιο ευφάνταστη λύση. Μια λογική του συγκεκριμένου κανόνα θα μπορούσε να είναι ότι «όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, δεν αφήνεις να σε προσδιορίσουν τα ρούχα που φοράς» όπως σχολιάζεται στη συζήτηση. «Είναι επικίνδυνο να εκφράσεις την προσωπικότητά σου μέσα από τα ρούχα σου, γιατί αν διαφέρει το ντύσιμό σου μπορεί να μην προσληφθείς». Μια απόρριψη σε συνέντευξη μπορεί, μάλιστα, να σημάνει έναν επιπλέον χρόνο ανεργίας, καθώς συνήθως οι μεγάλες εταιρείες της Ιαπωνίας κάνουν προσλήψεις μόνο μία φορά το χρόνο.

«Είναι επικίνδυνο να εκφράσεις την προσωπικότητά σου μέσα από τα ρούχα σου, γιατί αν διαφέρει το ντύσιμό σου μπορεί να μην προσληφθείς»

Αλλά και μετά την πρόσληψη, οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν τους περιοριστικούς ενδυματολογικούς κώδικες της επιχείρησης. «Όχι τσάντες με logos, όχι μεγάλα κοσμήματα, όχι κόκκινο κραγιόν» λέει μια Γιαπωνέζα στο βίντεο, ενώ η φίλη της προσθέτει πως το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορούν στο γραφείο είναι γαμήλιες βέρες

Μια Γιαπωνέζα που ζει εκτός Ιαπωνίας αισθάνεται ελεύθερη να υιοθετήσει το προσωπικό της στυλ, αλλά στην πατρίδα της μοιάζει να υπάρχει «ένα κατώτατο και ένα ανώτατο όριο», ένα αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί. «Μπορείς λοιπόν να είσαι μοντέρνα, αλλά όχι υπερβολικά μοντέρνα» όπως συνοψίζει μια από τις γυναίκες. Ακόμα, για παράδειγμα, και σε περιστάσεις χωρίς συγκεκριμένο dress code, π.χ. σε μια σχολική τελετή αποφοίτησης, υπάρχει ο άγραφος κανόνας οι γονείς να φορούν κοστούμι όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος που παίρνει τη συνέντευξη.

Δείτε τους παράξενους ενδυματολογικούς κανόνες μιας Γιαπωνέζας:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: YouTube
 

TAGS