Με μια ρετροσπεκτίβα στην Γκαμπριέλ («Κοκό») Σανέλ άνοιξε ξανά τις πόρτες του μετά από εργασίες επέκτασης το Παλαί Γκαλιερά, το Μουσείο Μόδας της πόλης του Παρισιού, και μας εμπνέει να ονειρευτούμε, έστω, ένα ταξίδι στην Πόλη του Φωτός.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται με χρονολογική σειρά, από τα πρώτα βήματα της σχεδιάστριας και την περίφημη μαρινιέρα του 1916, τη ριγέ ναυτική μπλούζα που έγραψε ιστορία, και το θρυλικό άρωμα N°5 του 1921, στο οποίο είναι αφιερωμένη μια ολόκληρη αίθουσα. Οι τυχεροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του στυλ της, από το μικρό μαύρο φόρεμα και τα αθλητικά λουκ των twenties μέχρι τις σοφιστικές δημιουργίες της δεκαετίας του ’30. Δέκα φωτογραφικά πορτρέτα της σχεδιάστριας αναδεικνύουν το πώς η ίδια ενσάρκωνε την ταυτότητα του brand της. 

Το ταξίδι στην ιστορία συνεχίζεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στη rue Cambon, Νο 31, πωλούντο μόνο αρώματα και αξεσουάρ, και κατόπιν στη μεταπολεμική έλευση του Κριστιάν Ντιόρ και του New Look του, τους κορσέδες του οποίου απέρριψε η Σανέλ, επιστρέφοντας δριμύτερη, το 1954.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης υπόσχεται να μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε εμβλήματα όπως το τουίντ σακάκι, οι δίχρωμες γόβες της, η τσάντα 2.55 και φυσικά τα κοσμήματα που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε λουκ Chanel.

Όλα αυτά εκτείνονται σε σχεδόν 1.500 τ.μ., που περιλαμβάνουν και τους νέους, υπόγειους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου. Πάνω από 350 εκθέματα από τις συλλογές όχι μόνο του Παλαί Γκαλιερά αλλά και ιδρυμάτων όπως το λονδρέζικο μουσείο Victoria & Albert και το De Young Museum του Σαν Φρανσίσκο μας δελεάζουν να βυθιστούμε στον κόσμο της κορυφαίας couturière, το όνομα της οποίας έγινε συνώνυμο της διαχρονικής κομψότητας.

Info
Η έκθεση «Gabrielle Chanel. Fashion Manifest» θα συνεχιστεί έως τις 14 Μαρτίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες στο www.palaisgalliera.paris.fr

Ένα νέο βίντεο μάς υποδέχεται στην έκθεση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS