Από ταλέντο...κορμάρα! Κάτι τέτοιο δεν λένε για μια άφωνη κοπέλα με υπέροχο σώμα η οποία παρουσιάζεται ως τραγουδίστρια; Ε, κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον χώρο της μόδας όπου ειδικά την περίοδο της eλληνικής κρίσης ο καθένας ή η κάθε μια εμφανίζεται ως σχεδιάστρια ρούχων, ανοίγοντας ένα εταιρικό προφίλ στο Instagram προσφέροντας άριστη ποιότητα και design σε εκπληκτικές τιμές. Απλά να αναφέρω πως η ποιότητα δεν αλλάζει. Το μετάξι δεν είναι πιο φθηνό τώρα από ότι ήταν κάποτε ή δεν γεννήθηκε ακόμα κάποιος μάγος ο οποίος μπορεί να κάνει ολομέταξα φορέματα με επίσης ολομέταξες φόδρες σε τιμές ευκαιρίας.

Από την μία, η μείωση του εισοδήματος που έχουν δει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια και η διάθεση για εύκολο κέρδος ορισμένων ανθρώπων από την άλλη, σκέφτομαι πως έχει δημιουργήσει ένα χώρο τον οποίο ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν για να βαφτιστούν σχεδιαστές και σχεδιάστριες.

Είναι σαν την νηστεία, που βαφτίζουμε νηστίσιμο ό,τι μας κάνει όρεξη. Και θα ήθελα να ενημερώσω πως αυτή την στιγμή, δεν γράφω καθαρά και μόνο μια προσωπική μου άποψη, παρατηρώντας την επαγγελματική πορεία στην Ελλάδα αλλά και την άποψη μιας μερίδας γυναικών και πελατισσών οι οποίες από μόνες τους αναφέρθηκαν για το Instagram και την δυνατότητα που δίνει απλά να δηλώσεις πως είσαι ό,τι θέλεις!

Πελάτισσες οι οποίες έχασαν τις προκαταβολές τους διότι αυτό που παρέλαβαν δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είχαν προβάρει, πελάτισσες οι οποίες άλλο ρούχο είδαν στην κρεμάστρα και άλλο ρούχο δοκίμασαν στην πρώτη πρόβα (διότι ο «σχεδιαστής» δεν μπορεί να φτιάξει το ρούχο ακριβώς το ίδιο που έχει φέρει έτοιμο από την Κίνα διότι απλά δεν το έχει ράψει ο ίδιος και προσπαθεί να το κοπιάρει) ή ακόμα και πελάτισσες που άφησαν την παραγγελία τους και έφυγαν διότι τελικά δεν τους έκατσε σωστά η εφαρμογή μιας και ο «σχεδιαστής»….από ταλέντο, κορμάρα!

Απορώ πραγματικά γιατί καταπιάνονται με την κατασκευή και τον σχεδιασμό και δεν ασχολούνται με κάτι άλλο που θα αποφέρει και πιο εύκολα χρήματα. Το ρούχο και το παπούτσι έχουν να κάνουν με κατασκευή και μάλλον αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι το παραβλέπουν, γι’ αυτό καταλήγουν τα φορέματα και τα παπούτσια να καταστρέφονται σαν χάρτινοι πύργοι. Δεν είναι μόνο η γραμμή της γόβας ή η γραμμή του φορέματος. Είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Δεν γίνεται να βλέπουμε μόνο την μία πλευρά του νομίσματος. Έτσι δεν λέγεσαι επαγγελματίας, ούτε έχεις ατελιέ. Μάλλον για βουλκανιζατέρ το βλέπω μιας και το μόνο που κάνουν είναι ρεκτιφιέ. Δηλαδή να κοντύνει και στενεύει τα υπάρχοντα ρούχα.

Οι γυναίκες δεν είναι κουτές και επίσης καμία γυναίκα δεν μας χρωστάει τα χρήματα της. Προφανώς και η επαγγελματική πορεία ενός σχεδιαστή χτίζεται με τον χρόνο και αποδεικνύει πράγματα ειδικά στην αρχή της καριέρας του. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο, αγάπη και πίστη για να κρατήσεις το όνειρο σου ζωντανό αλλά και τις πελάτισσες σου κοντά σου, οι οποίες είναι αυτές που σε στηρίζουν και θα έλεγα και συνοδοιπόροι στην πορεία σου.


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS