ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ιερό και στιλάτο: Εάν έχεις βαρεθεί το μπεζ αυτό είναι το χρώμα που θα το αντικαταστήσεις

Ιερό και στιλάτο: Εάν έχεις βαρεθεί το μπεζ αυτό είναι το χρώμα που θα το αντικαταστήσεις

Η ιστορία του σαφράν

Θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα χρώματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Φοίνικες, Σουμέριοι, Πέρσες, Αιγύπτιοι, Ινδοί, Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, χρησιμοποιούσαν το σαφράν τόσο για τις φαρμακευτικές, όσο και για τις αρτυματικές και βαφικές του ιδιότητες. Το ότι το σαφράν (κρόκος, ζαφορά ή σαφράνι στα ελληνικά) ήταν είδος πολυτελείας το έκανε ιδιαίτερα τιμητικό για όποιον το φορούσε, γι’αυτό και το προτιμούσαν εκλεκτά μέλη της κοινωνίας όπως βασιλείς και ιερείς.

Ιερό και στιλάτο: Εάν έχεις βαρεθεί το μπεζ αυτό είναι το χρώμα που θα το αντικαταστήσεις
Ο ισχυρός κραδασμός του μεταφέρει τη χαρά του καινούργιου και έτσι ενθαρρύνει την αλλαγή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν το χρώμα αυτό με το μουντό μουσταρδί, όμως ουδεμιά σχέση έχουν αυτές οι δύο «προσωπικότητες». Το saffron ως χρώμα αναφέρεται στους πορτοκαλοκίτρινους στήμονες που βρίσκονται στο κέντρο του Crocus Sativus (Κρόκος ο ήμερος) και όχι στα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του άνθους. Η ζωηρή απόχρωση του ακροβατεί ανάμεσα στο ανοιχτό πορτοκαλί και στο κίτρινο με έντονη δόση χρυσού ανάλογα με το φως που το λούζει και φυσικά το ύφασμα και το υλικό πάνω στο οποίο κάθεται.

Αν ήταν πολύτιμος λίθος θα ήταν ο ισχυρός κιτρίνης! Δεν είναι τυχαίο που στα κείμενα του ο Όμηρος παραβάλει το χρώμα του ηλίου που ανατέλλει με το χρώμα του κρόκου. Για τους Ινδουιστές και ένα μεγάλο μέρος των Βουδιστών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ιερότερα χρώματα. Κι’ αυτό επειδή είναι το χρώμα του ηλίου και της φωτιάς. Όταν η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1947, το φλογερό σαφρανί επιλέχτηκε λοιπόν ως ένα από τα τρία χρώματα για τη σημαία της χώρας, αντιπροσωπεύοντας την θυσία και την ανιδιοτέλεια που θα πρέπει να έχουν οι πολιτικοί ηγέτες και συμβολίζοντας το θάρρος και τη δύναμη του Ινδικού λαού.

Σε μια εποχή οπού όλα γίνονται στα γρήγορα και στο πόδι, η ανάγκη να επαναφέρουμε λίγη ιερότητα στη καθημερινότητα μας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Για τους Ινδουιστές και ένα μεγάλο μέρος των Βουδιστών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ιερότερα χρώματα. Κι’ αυτό επειδή είναι το χρώμα του ηλίου και της φωτιάς.

Γιατί το θέλουμε κοντά μας;

Γιατί είναι πύρινο. Ηλεκτρικό. Δυναμικό. Ακτινοβόλο. Δίνει ζωή. Αφυπνίζει. Ενισχύει το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα. Οι φλόγες του καίνε τα χαμηλόσυχνα συναισθήματα. Βάζει τον τόνο του εκεί που χρειάζεται. Μας επαναφέρει στο κέντρο μας. Καίει το περιττό και το στάσιμο. Λειτουργεί σαν αντίδοτο στην μαλθακότητα και στην αναβλητικότητα.

Ο ισχυρός κραδασμός του μεταφέρει τη χαρά του καινούργιου και έτσι ενθαρρύνει την αλλαγή. Οι φόβοι και η μελαγχολία δεν έχουν θέση δίπλα στο σαφράν. Διαλύονται άμεσα μέσω της χρυσαφένιας ακτινοβολίας του. Σε μια εποχή οπού όλα γίνονται στα γρήγορα και στο πόδι, η ανάγκη να επαναφέρουμε λίγη ιερότητα στη καθημερινότητα μας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ο Κρόκκος ο ήμερος λόγω της ιδιότητας του μπορεί και προσφέρει αυτή την πνοή. Δοκιμάστε τον, είναι μεταμορφωτικός.

Shabby chic, boho, minimal, σύγxρονο design, το σαφράν μπορεί να ταιριάξει με όλα τα στυλ. Ωστόσο επειδή είναι εξαιρετικά δυναμικό μην ξεχνάμε να το χρησιμοποιούμε με φειδώ.
Τα πηγαίνει περίφημα με τα περισσότερα χρώματα. Αναθερμαίνει τα παστέλ όσο τίποτε άλλο. Ροζ, λιλά, γαλάζιο και aqua green εκτοξεύονται δίπλα του δείχνοντας ακόμη πιο φρέσκα και χαρούμενα!

Πώς θα το φορέσουμε;

Για το καλοκαίρι του 2019 σκοπός μας είναι είναι να προκαλέσουμε ζωηρές αντιθέσεις! Πώς; Ένας τρόπος είναι να παντρέψουμε το σαφράν με απαλά χρώματα όπως λιλά, ροζ ανοιχτό, βεραμάν και γαλάζιο. Ταιριάζουν γάντι. Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε αν είμαστε τολμηρές και μας αρέσει το color-blocking είναι να εισάγουμε στη παλέτα μας το κόκκινο, το μπλέ και γιατί όχι το κίτρινο.

Αυτά τα τρία βασικά χρώματα έχουν τη δυνατότητα να πάνε το εν λόγω πορτοκαλί ένα βήμα παραπέρα κυρίως αν αναμειχθούν μέσα σε έξυπνα prints όπως το βλέπουμε τόσο συχνά να γίνεται στα αφρικανικά σχέδια. Όσο για το μαύρο, μακριά του. Η συνύπαρξη των δύο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν επιμένουμε για σκούρα είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε προς το βασιλικό πετρόλ ή το μυστικιστικό μωβ.

Όσο για το μαύρο, μακριά του. Η συνύπαρξη των δύο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν επιμένουμε για σκούρα είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε προς το βασιλικό πετρόλ ή το μυστικιστικό μωβ.
Για το καλοκαίρι του 2019 σκοπός μας είναι είναι να προκαλέσουμε ζωηρές αντιθέσεις! Πώς; Ένας τρόπος είναι να παντρέψουμε το σαφράν με απαλά χρώματα όπως λιλά, ροζ ανοιχτό, βεραμάν και γαλάζιο.

Να ξέρετε πως ο πρωταγωνιστής μας δείχνει ιδιαίτερα κομψός σε μουσελίνα, μετάξι, βελούδο, voile de coton (λεπτό ημιδιάφανο βαμβάκι) διότι τα υφάσματα αυτά επιτρέπουν στο φως να τα διαπερνά ενισχύοντας έτσι τις χρυσαφένιες αντανακλάσεις του. Αντιθετως, πάνω σε ματ υφές το χρώμα αυτό μπορεί εύκολα να δείξει θαμπό. Σ’ αυτή τη περίπτωση, το φωτίζουμε «σπάζοντας» το με κάποια άλλη μεταλιζέ ματιέρα. Αυτό θα του δώσει αυτομάτως και μια πιο φουτουριστική διάσταση.

Σε ποιες συλλογές άνοιξη-καλοκαίρι το είδαμε; Marc Jacobs, Hermès, Fendi, Loewe, Dries Van Noten, Poiret, Roksanda,Tibi, Jacquemus…

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε αν είμαστε τολμηρές και μας αρέσει το color-blocking είναι να εισάγουμε στη παλέτα μας το κόκκινο, το μπλέ και γιατί όχι το κίτρινο.

Και στην διακόσμηση

Shabby chic, boho, minimal, σύγxρονο design, το σαφράν μπορεί να ταιριάξει με όλα τα στυλ. Ωστόσο επειδή είναι εξαιρετικά δυναμικό μην ξεχνάμε να το χρησιμοποιούμε με φειδώ. Μια πολυθρόνα, ένα σκαμπό, ένα αμπαζούρ, ένας (μόνο) τοίχος, δύο τρία μαξιλάρια, φτάνουν για να φωτίσουν ένα βορινό σαλόνι αστραπιαία. Μερικά πλακάκια σε μια κουζίνα επίσης. Μικρές δοσολογίες και ποτέ total look.

Tropical prints, Καίτη Ελμάλογλου, Βουλής 46. Αθήνα
Το μωβ, το peacock blue, το σμαραγδί και το κυπαρισσί αναδεικνύουν όλη την μεγαλοπρέπεια του.

Τα πηγαίνει περίφημα με τα περισσότερα χρώματα. Αναθερμαίνει τα παστέλ όσο τίποτε άλλο. Ροζ, λιλά, γαλάζιο και aqua green εκτοξεύονται δίπλα του δείχνοντας ακόμη πιο φρέσκα και χαρούμενα! Το μωβ, το peacock blue, το σμαραγδί και το κυπαρισσί αναδεικνύουν όλη την μεγαλοπρέπεια του. Τέλειο σε κήπο ή βεράντα με πράσινο. Για τους λάτρεις των tropical prints, ο Σπύρος Γκούφας, ιδιοκτήτης και νέα γενιά του πάλαι ποτέ καταστήματος υφασμάτων Καίτη Ελμάλογλου, στο κέντρο της Αθήνας, δίνει μια χρήσιμη συμβουλή… Ανάλογα με το φως της ημέρας η ζούγκλα έχει πολλές χρωματικές εναλλαγές, ας αντικαταστήσουμε επιτέλους το πολυφορεμένο πράσινο των φοινικόδεντρων με πυρρόξανθο σαφράν και δεν θα το μετανιώσουμε. Οι επιλογές είναι άπειρες.

Ανάλογα με το φως της ημέρας η ζούγκλα έχει πολλές χρωματικές εναλλαγές, ας αντικαταστήσουμε επιτέλους το πολυφορεμένο πράσινο των φοινικόδεντρων με πυρρόξανθο σαφράν και δεν θα το μετανιώσουμε.

Οι επιλογές είναι άπειρες.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

23 Μαϊ 2022

H Carla Bruni ξέρει πως να κερδίζει το κόκκινο χαλί - Η εμφάνισή της στις Κάννες

Το διάσημο μοντέλο, και πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, εντυπωσίασε με την επιλογή της σε βραδινό φόρεμα.

23 Μαϊ 2022

Το πολυμορφικό Dolce & Gabbana έστεψε Βασίλισσα την Σάρον Στόουν

Στο Φεστιβάλ των Καννών βρέθηκε η καλλονή (και μητέρα 3 παιδιών) Σάρον Στόουν που έκλεψε τις εντυπώσεις με το εντυπωσιακό της φόρεμα.

Περισσότερα από

Μόδα

23 Μαϊ 2022

Η Τζούλια Ρόμπερτς ήταν η μεγάλη νικήτρια του στυλ στο Φεστιβάλ των Καννών

Στις Κάννες βρέθηκε η Τζούλια Ρόμπερτς που συνδύασε το αστραφτερό της χαμόγελο με Louis Vuitton φόρμα.

22 Μαϊ 2022

Gucci x Adidas: Η ομπρέλα που διχάζει: κοστίζει 1.329 στερλίνες και δεν προστατεύει από τη βροχή

Η ομπρέλα, προϊόν συνεργασίας του οίκου Gucci και της Adidas πωλείται στην Κίνα.

20 Μαϊ 2022

Κάιλι Μινόγκ: O effortless και chic τρόπος να φορεθεί το σκισμένο τζιν μετά τα 50

Η Αυστραλιανή τραγουδίστρια παραδίδει μαθήματα στιλ σε κάθε σύγχρονη γυναίκα που αγαπάει να ακολουθεί τα fashion trends.

19 Μαϊ 2022

H Βίκυ Καγιά στις Κάννες με σέξι λευκό κοστούμι

Η Βίκυ Καγιά μας μετέφερε στο 75ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στις Κάννες μέσα από τις αναρτήσεις της στο Instagram.

19 Μαϊ 2022

Lauren Wasser: Το μοντέλο με τα μηχανικά πόδια, που περπάτησε στο show του Louis Vuitton

Η Lauren Wasser, παραπληγική με δύο μηχανικά πόδια, απέδειξε την ανθρώπινη δύναμη, περπατώντας με θάρρoς στην πασαρέλα του οίκου Louis Vuitton.

19 Μαϊ 2022

O oίκος Louis Vuitton και η συνεργασία του με την υπέροχα εκκεντρική καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama

Το εκκεντρικό σύμπαν της Kusama με τα πουά και τις έντονες λάμψεις θα ανατρέψει ακόμη μια φορά τους σχεδιαστικούς κώδικες του οίκου.

18 Μαϊ 2022

"Feel Good"| Η UGG παρουσιάζει τη νέα καμπάνια της και αποδεικνύει πως η βιωσιμότητα είναι το μέλλον

Η UGG αποδεικνύει πως η υπεύθυνη μόδα δεν είναι απλά μία τάση που ήρθε για να φύγει αλλά το μέλλον.

18 Μαϊ 2022

Dance In My American Eagle: H Έλλη Τσιτσιπά διηγείται την ιστορία της με τα αγαπημένα της fashion items

Η συλλογή Aerie by American Eagle για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022 μάς συστήνεται μέσα από το μοναδικό ρυθμό της Έλλης Τσιτσιπά.

18 Μαϊ 2022

6 ουκρανικά fashion brands που αξίζει να γνωρίζεις (και να στηρίξεις)

Σχεδιαστές και labels που συνεχίζουν να δημιουργούν μέσα στη δίνη του πολέμου στην Ουκρανία.