Σκέφτομαι πως τα θέματα της βιωσιμότητας και της οικολογικής προσέγγισης στην παραγωγή των προϊόντων θα έπρεπε να ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της οποιασδήποτε βιομηχανίας και όχι μόνο της μόδας. Η βιωσιμότητα τον τελευταίο καιρό αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις με όλο και περισσότερους οίκους να βελτιώνουν ή να ασχολούνται με θέματα τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων στο περιβάλλον από τις βιομηχανίες επεξεργασίας υφασμάτων και δερμάτων.

«Τα θέματα της βιωσιμότητας και της οικολογικής προσέγγισης στην παραγωγή των προϊόντων θα έπρεπε να ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της οποιασδήποτε βιομηχανίας και όχι μόνο της μόδας» γράφει ο σχεδιαστής υποδημάτων Στάθης Σαμαντάς.

Με έναν τεράστιο όγκο παραγωγής προϊόντων καταλαβαίνουμε όλοι πόσο ριζική θα είναι η αλλαγή στο περιβάλλον όταν βελτιώνονται οι γραμμές παραγωγής. Συνθετικές ίνες από ανακυκλωμένα υλικά, οργανικό βαμβάκι και νέες τεχνολογίες επεξεργασίας δερμάτων είναι λίγες μόνο από τις επιλογές που διαθέτουν πολλοί προμηθευτές και πιστεύω πως τώρα που η προσφορά γίνεται όλο και μεγαλύτερη είναι πολύ πιο εύκολο για τους σχεδιαστές να επιλέγουν συνεργάτες και προμηθευτές οι οποίοι αν όχι εξ’ ολοκλήρου προσφέρουν υλικά με βιώσιμους τρόπους παραγωγής τουλάχιστον να υπάρχει αυτή η επιλογή στο δειγματολόγιο τους.

Εμπνεόμενος από τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έκανα το σκίτσο ενός παπουτσιού βαθιά ριζωμένο στη γη, θέλοντας να δείξω πως οι επιλογές μας και τα προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πλανήτη και στην ουσία προέρχονται από τις πρώτες ύλες που μας δίνει αυτή η γη. Σεβόμενος την σκέψη αυτή, η συλλογή μου παράγεται επιλέγοντας κορυφαίους προμηθευτές υλικών πολυτελείας από την Ιταλία οι οποίοι στα υπερσύγχρονα εργοστάσια τους, τηρούν βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής όπως η εξοικονόμηση κατανάλωσης νερού, το οποίο είναι πολύ βασικό στην βυρσοδεψία δηλαδή στην διαδικασία επεξεργασίας του δέρματος, και η τεχνολογία βαφής δερμάτων χωρίς την χρήση μετάλλων. Τα κουτιά από χαρτόνι είναι 100% ανακυκλώσιμα όπως και τα πουγκιά των παπουτσιών τα οποία είναι από 100% βαμβακερό ύφασμα ώστε να μπορεί να ''αναπνέει'' το δέρμα όταν φυλάσσονται μέσα τα παπούτσια. 

Η συλλογή μου παράγεται επιλέγοντας κορυφαίους προμηθευτές υλικών πολυτελείας από την Ιταλία οι οποίοι στα υπερσύγχρονα εργοστάσια τους, τηρούν βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το στυλ ξεκινάει από τον ίδιο τον άνθρωπο, το πώς συμπεριφέρεται, τον αέρα που αποπνέει και μετά ενδυναμώνεται με τις ενδυματολογικές του επιλογές. Η συνειδητή τοποθέτηση μιας γυναίκας σε τέτοια τρέχοντα θέματα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέρος του στυλ της. 

«Εμπνεόμενος από τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έκανα το σκίτσο ενός παπουτσιού βαθιά ριζωμένο στη γη, θέλοντας να δείξω πως οι επιλογές μας και τα προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πλανήτη».

*Ο Στάθης Σαμαντάς είναι σχεδιαστής υποδημάτων. Ακολουθήστε τον: www.stathissamantas.com, Instagram: @stathissamantas 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS