Μπορεί η μόδα να σώσει τη ζωή μας; Η απάντηση είναι «ναι» στην περίπτωση της Σέλμα Μπλερ. Αφού για πολλά χρόνια υπέφερε από ανεξήγητα συμπτώματα, τελικά τον Οκτώβριο του 2018 έγινε η διάγνωση: σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο η ηθοποιός δεν δίστασε από την αρχή να αποτινάξει τα ταμπού μιλώντας ανοιχτά για το πρόβλημά της. Έγραψε στο Instagram: «Είμαι ανάπηρη. Κάποιες φορές πέφτω. Ρίχνω πράγματα. Η μνήμη μου είναι θολή».

Η πρόσφατη λοιπόν εμφάνισή της στο πάρτι των Όσκαρ που διοργάνωσε το Vanity Fair έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα σε ανθρώπους με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες από όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα καθόλου κλισέ και, γι' αυτό, αληθινά δυνατό και ειλικρινές. Η Μπλερ επέλεξε να φορέσει ένα βραδινό φόρεμα Ralph & Russo με πέπλο αλλά αρνήθηκε να αποχωριστεί το μπαστούνι που τη στηρίζει, αυτή την περίοδο, στο περπάτημα. Παρόλο που οι γιατροί τής είπαν ότι από τη στιγμή που έγινε η διάγνωση μπορεί μέσα σε έναν χρόνο, με τη βοήθεια της θεραπείας, να ανακτήσει το 90% των ικανοτήτων της, η 46χρονη ηθοποιός και μητέρα ενός 7χρονου αγοριού αναγνωρίζει ότι δεν θα επανέλθει πλήρως.

Στο μεταξύ, παρά την πρόσφατη λαμπερή εμφάνισή της, το καθημερινό της ντύσιμο αποδεικνύεται για αυτήν ζόρικη υπόθεση. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν θα ήθελε να θυσιάσει λόγω της ασθένειάς της το στυλ της. Όπως σχολίασε σχετικά το Vanity Fair, «απουσιάζουν τα στιλάτα ρούχα που απευθύνονται σε ανθρώπους με αναπηρίες. Ίσως ακούγεται ασήμαντο αλλά για την Μπλερ, που ανέκαθεν τα χρησιμοποιούσε ως ένα μέσο προσωπικής έκφρασης, είναι ζήτημα ταυτότητας».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Τουλάχιστον για την Μπλερ λοιπόν η μόδα μπορεί να σώσει τη ζωή μας. Ή έστω να αναβαθμίσει την ποιότητά της. Η φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram από τη βραδιά του πάρτι συνοδευόταν από τη λεζάντα: «Ακόμα μου δίνει ζωή. Αυτό το φόρεμα. Αυτό το πέπλο. Αυτή η βραδιά». Η ίδια, ωστόσο, πιστεύει πως έχει τη λύση για μια μόδα προσβάσιμη σε όλους. «Θα ήθελα να συνεργαστώ με κάποιον όπως ο Christian Siriano για να δημιουργήσουμε μια σειρά για όλους - όχι μόνο για εκείνους που χρειάζονται ειδικά προσαρμοσμένα ρούχα, αλλά και για αυτούς που θέλουν άνεση. Μπορεί να είναι κομψή. Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις το στυλ».

Και, το σημαντικότερο, η Μπλερ θέλει να βοηθήσει όλους όσοι έχουν ανάγκη από ένα μπαστούνι ή οποιοδήποτε άλλο βοήθημα στην κίνηση να πάψουν να νιώθουν άβολα όταν το χρησιμοποιούν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε κομμάτι της καθημερινής ζωής, όχι κάποιος που όταν τον βλέπουν οι άλλοι κάνουν στην άκρη από αμηχανία. Ένα μπαστούνι, πιστεύω, μπορεί να είναι σπουδαίο αξεσουάρ μόδας» σχολίασε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

«Ένιωσα ανακούφιση όταν έγινε η διάγνωση»: Δείτε την παρακάτω να μιλάει για τη ζωή της με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.
 

TAGS