Η Judith Leiber θεωρείται η πιο γνωστή σχεδιάστρια τσαντών παγκοσμίως. Οι ευφάνταστες δημιουργίες της συχνά εκτίθενται ως αντικείμενα τέχνης σε μουσεία και συγκεκριμένα στις μόνιμες συλλογές του Μητροπολιτικού Μουσείο Τέχνης, του Smithsonian Institution και του Chicago Historical Society

Η γνωστή σχεδιάστρια ποζάρει μαζί με τις δημιουργίες της.

Παρά το γεγονός ότι η αγαπημένη δημιουργός ξεκίνησε να σχεδιάζει πολυτελείς πρωινές τσάντες, τελικά έμεινε στην ιστορία για τις εντυπωσιακές βραδινές δημιουργίες της, όπως τις πολύχρωμες τσάντες της σε σχήματα ζώων, λουλουδιών, φρούτων και λαχανικών, αυτοκινήτων και cupcakes, που μοιάζουν με κρυστάλλινες μινιατούρες.

Οι βραδινές μεταλλικές τσάντες κατασκευάζονταν από χαρτόνι και στη συνέχεια στέλνονταν στην Ιταλία, όπου σφραγίζονταν με ορείχαλκο. Οι μορφές των ζώων και τα πιο πολύπλοκα σχέδια άρχιζαν ως γλυπτά μοντέλα από κερί και ταξίδευαν μέχρι την Ιταλία για να αντιγραφούν σε μέταλλο. Τα πόδια και οι ουρές κατασκευάζονταν ξεχωριστά και συγκολλούνταν. Άλλα μέρη όπως για παράδειγμα το κεφάλι ενός αλόγου ή ο φιόγκος - κορδέλα πάνω σε μια γάτα, σφραγίζονταν σε δύο μισά και ενσωματώνονταν άψογα. Μετά την επιστροφή των τσαντών στην Αμερική γινόταν η επιχρύσωση. Εκεί συνέχιζαν και με την επικάλυψη της τσάντας με στρας και άλλες χάντρες.

Οι γυναίκες που κρατούσαν τις τσάντες της Leiber ήταν πρώτες κυρίες, βασίλισσες, πριγκίπισσες και διασημότητες όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, η Νταϊάνα Ρος και η Τζόαν Σάδερλαντ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘εμφανίστηκε με μια τέτοια τσάντα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Καλιφόρνια και η Ραΐσα Γκορμπατσόφ, σύζυγος του Σοβιετικού ηγέτη, πήρε δώρο μία από την Μπάρμπαρα Μπους.

Ωστόσο παρά τις τσουχτερές τιμές των τσαντών, έχει τεράστια πελατεία, που τις λατρεύει και οι δημιουργίες της γίνονται ανάρπαστες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όποια γυναικεία παρουσία φοράει τσάντα της Leiber, δεν υπάρχει περίπτωση να μη μαγνητίσει τα βλέμματα.

Κάποτε ο Andy Warhol παρομοίασε τις τσάντες της με έργα τέχνης. Και η ίδια η Leiber του απάντησε: "Αλήθεια, δεν τις θεωρώ τέχνη.", είπε. “Είμαι τεχνίτρια.”

Η Judith Leiber πέθανε στις 28 Απριλίου του 2018, λίγες μόνο ώρες μετά το θάνατο του επί 72 χρόνια συζύγου της, του ζωγράφου, λιθογράφου και γλύπτη Gerson Leiber, ο οποίος ήταν γνωστός ως Gus. Και οι δύο έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή.

Δείτε και κάποια ιδιαίτερα σχέδια: 

 

 

TAGS