H Adidas κατασκευάζει γύρω στα 400 εκατομμύρια ζευγάρια παπουτσιών κάθε χρόνο, μια παραγωγή που απαιτεί τεράστια ποσότητα διαθέσιμων πόρων. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί προς μια επιλογή όχι απλώς βιώσιμη, αλλά ανακουφιστική προς το περιβάλλον: τα πλαστικά σκουπίδια, που διαφορετικά θα κατέληγαν να μολύνουν τις θάλασσες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε 30 χρόνια στους ωκεανούς θα «κολυμπούν» περισσότερα πλαστικά απορρίμματα παρά ψάρια. Ενώ μια μελέτη δείχνει ότι το 90% των θαλάσσιων πτηνών έχει καταναλώσει κάποιο είδος πλαστικού ρύπου. Όλα αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα και, τελικά, στο δικό μας στομάχι, με συνέπειες που ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, το 2015 η Adidas ξεκίνησε μια συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Parley for the Oceans και στόχο να μετατρέψουν τα πλαστικά σκουπίδια σε αθλητικά παπούτσια.

Μια σύμπραξη με ελπιδοφόρα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα. Για το 2019 η Adidas στοχεύει να κατασκευάσει συνολικά 11 εκατομμύρια sneakers από πλαστικά σκουπίδια, διπλάσια ποσότητα από ό,τι έκανε το 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, αυτή η συνεργασία έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει 2.810 τόνους πλαστικού να καταλήξουν στη θάλασσα. Πώς όμως φτιάχνονται αυτά τα παπούτσια;

Η Parley περισυλλέγει σκουπίδια από παραθαλάσσιες περιοχές όπως οι Μαλδίβες, τα οποία στη συνέχεια διαχωρίζονται. Τα πλαστικά αποστέλλονται σε ένα εργοστάσιο της Adidas όπου όσα περιέχουν PET αξιοποιούνται στην κατασκευή παπουτσιών, ενώ τα ακατάλληλα προς χρήση συνεχίζουν τον δρόμο τους για κάποια μονάδα ανακύκλωσης.

Για το 2019 η Adidas στοχεύει να κατασκευάσει συνολικά 11 εκατομμύρια sneakers από πλαστικά σκουπίδια, διπλάσια ποσότητα από ό,τι έκανε το 2018

Ειδικά μηχανήματα της Adidas διαλύουν και μετατρέπουν τα πλαστικά σε μικρές νιφάδες, που λιώνουν και κατόπιν παίρνουν τη μορφή νήματος (νήμα πολυεστέρα αποκαλείται) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται στο πάνω μέρος των παπουτσιών. Η λεγόμενη Parley Collection φτιάχνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 75% από θαλάσσια απόβλητα, χωρίς να υστερεί σε απόδοση και άνεση σε σχέση με τα άλλα παπούτσια Adidas. Η ανακύκλωση πολυεστέρα συνοδεύεται και από άλλα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα πέρα από τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων όπως ο περιορισμός της χρήσης νερού και χημικών.

Στόχος της εταιρείας είναι να αντικαταστήσει πλήρως τον πολυεστέρα με ανακυκλωμένο μέχρι το 2024 – προς το παρόν, το ανακυκλωμένο υλικό συνιστά το 40% των προϊόντων της Adidas. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα αγαθά έχουν ένα μειονέκτημα: μπορεί, κατά το πλύσιμο, να απελευθερώσουν μικροΐνες που αν καταλήξουν στο περιβάλλον το ρυπαίνουν, γι’ αυτό η εταιρεία συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν κρύο νερό.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας πιο πράσινης πολιτικής, η Adidas αναπτύσσει ένα 100% ανακυκλώσιμο υπόδημα, το Futurecraft Loop, που μπορεί μετά τη χρήση να επιστραφεί και να διαλυθεί ώστε τα υλικά του να επαναχρησιμοποιηθούν πλήρως, σε μια απόλυτα βιώσιμη λούπα. Το συγκεκριμένο μοντέλο αναμένεται να έρθει το 2021, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο και την αντίληψη παραγωγής προϊόντων μόδας.

Δες τρία αθλητικά παπούτσια Adidas που μπορείς να αγοράσεις:

Δες το εδώ

Ultraboost 20 Shoes, Recycled Collection, Adidas, www.adidas.gr, € 179,95

Δες το εδώ

Adidas by Stella McCartney Court Boost Shoes, www.adidas.gr, € 199,95

Δες το εδώ

Adidas x Parley Collection, UltraBoost Shoes, www.adidas.gr, € 159,95

Δες τη διαδικασία παραγωγής των παπουτσιών από ανακυκλωμένο πλαστικό:

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: ADIDAS ORIGINALS & ALEXANDER WANG FALL 2018 AD CAMPAIGN

TAGS