Ξαφνικά, μπροστά από το Δημαρχείο των Ανωγείων εμφανίστηκαν έξι πολυτελή οχήματα. Από ένα από αυτά βγήκε η Μαρία Γκράτσια Κιουρί, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.

Εκπρόσωποι του οίκου αποφάσισαν να ανεβούν στον Ψηλορείτη της Κρήτης για να παρακολουθήσουν επί το έργον μια τέχνη σπουδαία αλλά προς εξαφάνιση, αυτή που ασκούν οι παραδοσιακές υφάντρες του χωριού, οι οποίες συνεχίζουν να φτιάχνουν στολές και άλλα εργόχειρα στους αργαλειούς τους. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν συγκινητικός για τη χώρα μας: Tο brand, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ολόκληρη κολεξιόν εμπνευσμένη από παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές.

Το brand, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ολόκληρη κολεξιόν εμπνευσμένη από παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές.

Στο παρελθόν στην περιοχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, η υφαντουργία άνθιζε, αλλά σήμερα δεν βρίσκει ανταπόκριση στις νεότερες γενιές: από τα 450 εργαστήρια που υπήρχαν το 1980, έχουν απομείνει σήμερα μόλις δέκα, στα οποία μάλιστα απασχολούνται γυναίκες άνω των 65 ετών.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας λίγες μέρες νωρίτερα εκπρόσωποι του brand είχαν επισκεφτεί και την Καλαμάτα και συγκεκριμένα το μουσείο Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά παραδοσιακές φορεσιές αλλά κοσμήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και διάφορες εποχές της ιστορίας.

Δείτε το σόου του Dior για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, χαρακτηριστικό της αγάπης του brand για παραδοσιακά μοτίβα και τεχνικές υφαντικής:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

κεντρική φωτό: Eurokinissi, φωτό αρχείου

TAGS