«Είναι όγκος που σοκάρει, πέρα από κάθε κοινή λογική. Είναι ένα σκάνδαλο», δήλωσε ο Εντουάρντ Φιλίπ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, μόλις ανακάλυψε τον αριθμό, αλλά και την αξία των προϊόντων που κάθε χρόνο καταστρέφονται ή καταλήγουν στα σκουπίδια, από μεγάλες λιανικές εταιρίες εμπορίου ή από κορυφαίους οίκους μόδας.

Με ανακοίνωση του, λοιπόν, ο Γάλλος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ότι από δω και στο εξής απαγορεύεται δια νόμου η καταστροφή όλων των απούλητων ή επιστραφέντων καταναλωτικών πρϊόντων, μια κίνηση που θα επηρεάσει τα είδη πολυτελείας και τους εμπόρους λιανικής πώλησης όπως η Amazon.  

Η απογόρευση αφορά όλα τα  μη εδώδιμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων, των ηλεκτρικών ειδών, των προϊόντων υγιεινής και των καλλυντικών και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η συγκεκριμένη, πρωτοποριακή ανακοίνωση ήρθε μετά την επιτυχία των πράσινων κομμάτων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κυρίως στη Γαλλία, όπου το κόμμα EELV κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5% των ψήφων.  

Προϊόντα με αξία μεγαλύτερη από 650 εκατομμύρια ευρώ καταστρέφονται ή καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως στη Γαλλία, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού. 

Το μέτρο θα καθιστά υποχρεωτική την παραλαβή των προϊόντων για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση και αποτελεί μέρος του νομοσχεδίου για την οικονομία, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο ενώ θα εφαρμοστεί μεταξύ 2021-23.  

Ο υπουργός περιβάλλοντος, είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τα απόβλητα τον Ιανουάριο μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που έδειχνε δοχεία απούλητων ή επιστραφέντων προϊόντων στην αποθήκη Amazon που στάλθηκαν για καταστροφή με συμφωνία μεταξύ της ηλεκτρονικής επιχείρησης και λιανοπωλητών.  

Η βρετανική εταιρεία μόδας Burberry προκάλεσε οργή την περασμένη χρονιά καθώς παραδέχτηκε πως κάθε χρόνο καταστρέφει αξεσουάρ και αρώματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ετησίως για να αποφευχθεί η φτηνότερη μεταπώλησή τους πώλησή. Ο στόχος ήταν να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα και η πολυτέλεια του εμπορικού σήματος, κάτι που αργότερα έγινε συνήθης πρακτική στον κλάδο. Το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τον τομέα της πολυτέλειας. Τα προϊόντα που δεν ήταν χρησιμοποιήσιμα μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία θα είχαν εξαιρέσεις. 

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS