Πρόσφατες, μεγάλες πανεπιστημιακές έρευνες υποστηρίζουν με επίσημα στοιχεία ότι η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται αποκλειστικά για το 10% της συνολικής μόλυνσης του πλανήτη και θεωρείται πλέον η δεύτερη βασικότερη πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Στον απόηχο της συγκεκριμένης είδησης οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας στον κόσμο πήραν την απόφαση να υπογράψουν από κοινού την περίφημη «Συνθήκη για το περιβάλλον», δηλώνοντας πως από το 2020 σταματούν να κατασκευάζουν και να κυκλοφορούν ρούχα και αξεσουάρ με αληθινή γούνα, ενώ συμπεριλαμβάνουν στις κολεξιόν τους όλο και περισσότερα κομμάτια από ανακυκλώσιμα υλικά.

Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο στοίχημα, σε μία κοινωνία όπου η «γρήγορα μόδα» κυριαρχεί είναι πώς η κατανάλωση ρούχων θα περιοριστεί, βάζοντας ένα φρένο στον άσκοπο υπερκαταναλωτισμό ο οποίος οδηγεί σε έναν τεράστιο όγκο απορριμάτων που αφήνει ένα δραματικό αποτύπωμα στον πλανήτη Γη. Στο πλαίσιο αυτό η σουηδική εταιρία μόδας Η&Μ κάνει μία σημαντική αρχή ανακοινώνοντας πως ξεκινάει πιλοτικά να νοικιάζει ρούχα και αξεσουάρ σε πελάτες της στο ιδρυτικό κατάστημα της αλυδίσας στη Στοκχόλμη. Όπως έχει γίνει γνωστό το κόστος της ενοικιάσης των ρούχων θα είναι περίπου 30 λίρες την εβδομάδα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο αριθμός των ρούχων και των αξεσουάρ που μπορεί κάποιος να νοικιάσει με αυτό το ποσό.

Η απόφαση πάρθηκε αφού ήδη εταιρίες όπως τα Urban Outfitters και τα Anthropologie προχώρησαν σε αντίστοιχη ενέργεια, ενώ και τα Free People και Banana Republic έχουν σχετικές υπηρεσίας μέσω το Style Passport.

Tα Η&Μ αποκάλυψαν πως η αρχική δοκιμή έχει στεφθεί με επιτυχία και ήδη εξετάζει την επέκταση του και σε άλλα μεγάλα καταστήματα της αλυσίδας σε όλο τον κόσμο. Ίσως σύντομα να έχουμε την δυνατότητα να ανανεώνουμε σε τακτική βάση την γκαρνταρόμπα μας χωρίς να γεμίζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και τόσο πολύ μα κυρίως χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις για τις επιπτώσεις του υπερκαταναλωτισμού μας στο περιβάλλον

 

Με πληροφορίες από Metro.co.uk

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS