Η πρώτη μεγάλη έλλειψη που έχουν αναφέρει όλες οι χώρες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με την πανδημία του κορονοϊού είναι αυτή σε αντισηπτικά, γάντια μίας χρήσης και μάσκες. Γι' αυτό όλες και περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένοι πολίτες έχουν πάρει την πρωτοβουλία να κατασκευάσουν οτιδήποτε μπορούν από τα παραπάνω με τα χεράκια τους.

Ανάμεσα στους παραπάνω είναι και οι φοιτητές σε μία σχολή μόδας στην Πράγα της Τσεχίας, οι οποίοι, ευαισθητοποιημένοι από την κατάσταση που βλέπουν να εξελίσσεται γύρω τους άρχισαν να χρησιμοποιούν το ταλέντο τους το ράψιμο για να φτιάξουν μάσκες για όποιον έχει ανάγκη.

Στην Ακαδημία Τεχνών, Αρχιτεκτονικής & Σχεδίου της Πράγας, αρκετοί από τους φοιτητές έχουν μέχρι στιγμής ράψει εκατοντάδες μάσκες προσώπου, οι οποίες αμέσως στάλθηκαν σε «νοσοκομεία, σπίτια ηλικιωμένων, εθελοντές ή άλλα άτομα που έχουν ανάγκη». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τέθηκε σε εφαρμογή αφού η κυβέρνηση εξέδωσε εντολή, ώστε όλοι να φορούν μάσκες προσώπου.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο μερικά νοσοκομεία στην Τσεχία άρχισαν να ζητούν μάσκες προσώπου (ακόμη και χειροποίητα) μέσα από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε η Alice Klouzková, βοηθός στην Ακαδημία. «Οι μαθητές και οι σχεδιαστές μόδας μπορούν να ράψουν και πολλοί έχουν μικρά εργαστήρια με ραπτομηχανές σπίτι τους». 

Η Τσεχία είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε μάσκες και γάντια, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όποιος μπαίνει σε δημόσιες συγκοινωνίες χωρίς μάσκα στο πρόσωπο θα συλλαμβάνεται. Από την άλλη, η εταιρία Adva που κατασκευάζει χειρουργικές μάσκες και έχει ως έδρα της το Λονδίνο, δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Πράγμα στέλνοντας μεγάλες ποσότητες μασκών για τους πολίτες και τα νοσοκομεία.

Στο Παρίσι, η σχεδιάστρια μόδας Allison Ozeray, ανακοίνωσε ότι και εκείνη θα αρχίσει να σχεδιάζει και να κατασκευάει μόνη της μάσκες τις οποίες θα διανέμει τοπικά και σε ιατρικές οργανώσεις. «Είχα την αίσθηση ότι είμαι άχρηστη μπροστά σε όλα αυτά», λέει. «Αν όλοι βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο και τις δεξιότητες μας τα πράγματα θα αλλάξουν και θα βελτιωθούν».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS