Η αγάπη της για τη μόδα γεννήθηκε σε καταστήματα με μεταχειρισμένα, όπου σκάλιζε τα καλάθια αναζητώντας vintage ρούχα τα οποία στη συνέχεια θα «πείραζε» δημιουργώντας κάτι καινούριο. Η καλλιτέχνης Judith Rizzio, που αυτοπροσδιορίζεται «ακτιβίστρια του στυλ», εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια ασχολείται με τη μόδα και το styling, συλλέγοντας μοναδικά κομμάτια, δημιουργώντας καινούρια, τρέχοντας μη κερδοσκοπικά πρότζεκτ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σχεδιάζοντας θεατρικά κοστούμια για σχολικούς θιάσους.

Τώρα, στα 65 χρόνια της, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη μόδα ως ένα όπλο ενδυνάμωσης των γυναικών κάθε ηλικίας. «Έχετε το δικαίωμα να μην εξαφανιστείτε». «Έχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση». «Έχετε το δικαίωμα να δείχνετε όμορφες και ελκυστικές μέσα στα ρούχα σας» τις διαβεβαιώνει και για του λόγου το αληθές κάθε λουκ που ανεβάζει στο σάιτ της αποτελεί και ένα μοναδικό μάθημα προσωπικότητας και στυλ.

Η Judith θέλει να κάνει ιδιαίτερα τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες να αντιληφθούν και να εκμεταλλευτούν τη δύναμη μεταμόρφωσης που κρύβει η μόδα – και την προσωπική τους δύναμη. Στην εταιρεία που έχει δημιουργήσει στο Όρεγκον, Out of Our Closet, εστιάζει σε ένα κοινό άνω των 50 ετών, καθοδηγώντας ακόμα και τις λιγότερο ευνοημένες οικονομικά ώστε να ντυθούν κομψά και εντυπωσιακά με χαμηλό budget. Προσαρμόζει, μάλιστα, την αμοιβή της στις οικονομικές δυνατότητες κάθε πελάτισσας και δέχεται ως αντάλλαγμα ακόμα και αγαθά ή υπηρεσίες, όπως ένα δωρεάν γεύμα, μια φωτογράφιση ή ένα έργο τέχνης.

Η Judith θέλει να κάνει ιδιαίτερα τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες να αντιληφθούν και να εκμεταλλευτούν τη δύναμη μεταμόρφωσης που κρύβει η μόδα – και την προσωπική τους δύναμη.

Η έμπνευση για αυτό το πρότζεκτ ξεκίνησε από μια ντραγκ κουίν, όπως διαβάζουμε σε ένα αφιέρωμα που της έκανε το Narratively. Το 1992, όταν βρέθηκε ως εθελόντρια σε ένα Χάλογουιν πάρτι σε νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών με AIDS, ένας μεγαλόσωμος ασθενής κατάφερε να χωρέσει, μετά από μεγάλη προσπάθεια, σε ένα κοστούμι της Ντόλι Πάρτον και, μετά από μήνες, να τραγουδήσει. «Τον χειροκρότησα κλαίγοντας» θυμάται σήμερα η Rizzio. «Συγκλονίστηκα βλέποντάς τον να ξαναζωντανεύει».

Τότε συνειδητοποίησε πόση χαρά μπορεί να φέρει ένα απλό κοστούμι, ακόμα και σε περιόδους θλίψης και πόνου. Αυτό το συναίσθημα προσπαθεί σήμερα να εμπνεύσει στις πελάτισσές της, ιδιαίτερα σε όσες αισθάνονται «αόρατες» ή αντιμετωπίζουν άλλες προσωπικές προκλήσεις όπως η φτώχεια.

Η έμπνευση για αυτό το πρότζεκτ ξεκίνησε από μια ντραγκ κουίν, όπως διαβάζουμε σε ένα αφιέρωμα που της έκανε το Narratively.

Η ίδια αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ακόμα και με ένα second hand ντύσιμο. Vintage 50s φορέματα που αγόρασε σε κάποιο φιλανθρωπικό παζάρι και παλιά πουλόβερ ταιριάζουν με καινούρια κομμάτια των 150 δολαρίων στα οποία, όπως λέει, ενδίδει μόνο περιστασιακά.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερες γυναίκες άνω των 50 από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας. Σε αυτή τη «δημογραφική επανάσταση», όπως την αποκαλεί η Σούζαν Ντάγκλας, συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου «Older Woman Rising», προστίθεται η στιλιστική επανάσταση με εμπνευστικές γυναίκες στην πρώτη γραμμή όπως η σχεδόν αιωνόβια Άιρις Άπφελ.

Κι όμως, τα στερεότυπα ακόμα καλά κρατούν. «Η ηλικία είναι μεγάλο καθοίκι, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άντρες γίνονται “σέξι”, ενώ οι γυναίκες γίνονται “άσχημες”» υποστηρίζει η Rizzio. Η ίδια πιστεύει, ωστόσο, ότι θέλει θάρρος ώστε οι τελευταίες να βγουν από την αφάνεια, να αισθανθούν ελκυστικές και γεμάτες αυτοπεποίθηση. Το μαγικό άγγιγμά της σίγουρα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Μια φορά, θυμάται, πήγε στο μανάβικο με ένα απλό τζιν, ζιβάγκο και μαύρο πανωφόρι. Και μετά ξαναπήγε με αναβαθμισμένο ντύσιμο – ένα vintage λεοπάρ πανωφόρι και μαύρο γούνινο καπέλο. Τα αμέτρητα κομπλιμέντα που εισέπραξε στη δεύτερη περίπτωση από αγνώστους την προίκισαν με την καθησυχαστική διαβεβαίωση ότι «όλα καλά, δεν έχω εξαφανιστεί».

Περισσότερα για την Judith Rizzio θα βρείτε στο σάιτ της www.outofourcloset.com

Δείτε περισσότερα λουκ της Judith Rizzio:

Φωτογραφίες: www.outofourcloset.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS