Ο CEO και καλλιτεχικός διευθυντής του οίκου Christopher Bailey εξηγεί το σκεπτικό πίσω από την στρατηγική απόφαση της εταιρείας: «Η συμπεριφορά του καταναλωτή/πελάτη που επενδύει σε luxury brands έχει αλλάξει και αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που αγοράζει. Ο στόχος μας είναι να σταθεροποιήσουμε και να εδραιώσουμε την πορεία του οίκου Burberry, βάζοντας τα labels Brit, London και Prorsum κάτω από την ίδια ομπρέλα. Mε την αλλαγή αυτή, συμπτύσσοντας δηλαδή τα τρία labels σε ένα, μπορούμε να προσφέρουμε στον αγοραστή περισσότερες επιλογές ενισχύοντας ταυτόχρονα την σταθερή αξία των collections Burberry». Αν και μοιάζει με χρύσωμα του χαπιού, σίγουρα αποτελεί μια κίνηση-σωσίβιο. 

 

Τα αποτελέσματα αυτής της σύμπτυξης είναι ενδιαφέροντα εάν σκεφτεί κανείς ότι οι συλλογές που πολλαπλασιάστηκαν και χτίστηκαν με μικρές αποκλίσεις η μία από την άλλη, με στόχο την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, τώρα «αυτοακυρώνονται» για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.

Η σειρά Prorsum αφορούσε την ready-to-wear παραγωγή (αυτή που βλέπαμε στην πασαρέλα), η σειρά Brit τον casual ρουχισμό ενώ η London περιλάμβανε τις διαχρονικές καμπαρντίνες του οίκου καθώς και όλα τα αξεσουάρ.

 

Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι μεγάλες πολυεθνικές αναλαμβάνουν να καθιερώσουν μια πιο επιθετική προσέγγιση και στρατηγική marketing, για να επιτύχουν άμεσα επιθυμητά αποτελέσματα πωλήσεων, καθώς και την ενδυνάμωση των οίκων - κυρίως αυτών των luxury brands. Το ίδιο άλλωστε συνέβη μέσα στην χρονιά και με την οικονομική σειρά του Marc Jacobs, Marc by Marc Jacobs, η οποία έκλεισε με απόφαση του σχεδιαστή και της εταιρίας του, δίνοντας βραχυπρόθεσμα την δυνατότητα στην πρώτη του σειρά να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. Τα αποτελέσματα αυτής της σύμπτυξης είναι ενδιαφέροντα εάν σκεφτεί κανείς ότι οι συλλογές που πολλαπλασιάστηκαν και χτίστηκαν με μικρές αποκλίσεις η μία από την άλλη, με στόχο την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, τώρα «αυτοακυρώνονται» για τον ίδιο ακριβώς σκοπό: την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς. 

 

Μένει να φανεί εάν αυτές οι στρατηγικές κινήσεις ενδυνάμωσης μπορούν τελικά να αποφέρουν ισχύ, σταθερότητα και αύξηση των εσόδων στους οίκους ή εάν το φαινόμενο συρρίκνωσης που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στη μόδα αποβεί ζημιογόνο για τα brands, χάνοντας εκτός από χρήμα και την ταυτότητά τους. Ο χρόνος θα δείξει. 

 

  • Δείτε την καμπάνια της Burberry για τον εορτασμό των 15 χρόνων από την εμφάνιση της ταινίας Billy Elliott στους κινηματογράφους.

 

TAGS