Η αλήθεια είναι πως ο Σεπτέμβριος είναι ένας μεταβατικός μήνας για πολλές καταστάσεις στην ζωή μας. Τελειώνουν οι καλοκαιρινές διακοπές και είμαστε όλοι με μια διάθεση τύπου…αλλού πατάω και αλλού βρίσκομαι. Πολύς κόσμος επιστρέφει στην δουλειά με άτυπη κατάθλιψη μιας και έχει εξιδανικεύσει την ζωάρα στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και επίσης αρχίζουν τα σχολεία και οι υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.

Έτσι, έχοντας μαζί μας ακόμα όλες αυτές τις αναμνήσεις από το καλοκαίρι ή ακόμα και από τα σαββατοκύριακα κουβαλώντας στα παπούτσια μας την άμμο από τις παραλίες και στα αυτιά μας τον ήχο από τα κύματα καλούμαστε να κυκλοφορήσουμε στην πόλη με έναν καλοκαιρινό ή φθινοπωρινό καιρό; Η μετάβαση από την καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα στην φθινοπωρινή είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα. Ειδικά στην Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου μια μεγάλη μερίδα κόσμου δεν είναι σε διάθεση να αγοράσει ολόμαλλα ζεστά παλτό και δερμάτινες μπότες. Ναι όμως συνάμα δείχνουν παράταιρα και τα καλοκαιρινά παπούτσια.

Έτσι δημιουργήθηκαν τα mules. Τα mules είναι σχέδιο παπουτσιού και δεν έχει σεζόν. Δηλαδή υπάρχουν και καλοκαιρινά και φθινοπωρινά. Βέβαια τα δεύτερα δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των γυναικών τουλάχιστον στην Ελλάδα διότι όπως είχε πει και μια κυρία….δεν καταλαβαίνω πότε να τα φορέσω. Φαίνονται να μην έχουν κάποια χρησιμότητα διότι δείχνουν πολύ κλειστά και βαριά για την περίοδο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου μιας και είναι φτιαγμένα από κάποιο σκουρόχρωμο δέρμα ή γούνα αλλά και από κάποιο χειμερινό ύφασμα όπως είναι ένα βαρύ μπροκάρ ή ένα μάλλινο pied de poule. Και η απορία είναι η εξής. Γιατί να πάρω τα mules μιας και από τα καλοκαιρινά παπούτσια μπορώ να περάσω κατευθείαν στις κλειστές χειμερινές γόβες και στα μποτάκια; Που μου χρειάζονται; Εξ’άλλου ούτε τον χειμώνα μπορώ να τα βάλω με καλσόν διότι είναι ανοιχτά.

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν απάντηση. Η απάντηση είναι πως τα φθινοπωρινά mules καλύπτουν αυτό το κενό του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και ξαναφοριούνται λίγο μετά τον χειμώνα δηλαδή Μάρτιο-Απρίλιο που είναι πολύ νωρίς για να βάλει μια γυναίκα πέδιλα. Το ίδιο όμως πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν και οι καλοκαιρινές γόβες σε υπέροχα φρέσκα χρώματα ή ευφάνταστα φλοράλ και ζωγραφιστά υφάσματα υποδηματοποιίας. Μόλις ζεστάνει ο καιρός για τα καλά, τα πέδιλα έχουν την τιμητική τους και οι γόβες θεωρούνται πολύ κλειστές.

Αν με ρωτάτε, θεωρώ πως η αντιμετώπιση αυτή είναι λάθος είτε πρόκειται για τα φθινοπωρινά mules είτε πρόκειται για τις καλοκαιρινές γόβες όμως αυτό δεν μεταλαμπαδεύεται και δεν γίνεται να το επιβάλλεις στον άλλον αν δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Όταν παίρνουμε ένα παπούτσι το παίρνουμε για να το έχουμε γενικά και όχι για να το φοράμε σύμφωνα με το ημερολόγιο. Προφανώς και δεν θα αγοράσουμε φλατ σανδάλια τον χειμώνα, όμως άνετα φοριούνται τα βραδινά βελούδινα πέδιλα με καλσόν και όχι υποχρεωτικά οι γόβες μόνο και μόνο επειδή είναι κλειστά παπούτσια! Το στυλ δεν βασίζεται στο ημερολόγιο και στο Meteo αλλά στην προσωπικότητα μας και στο κατά πόσο μπορούμε να υποστηρίξουμε τις επιλογές μας. Όπως έχω ξαναπεί, πάει πρώτα ο άνθρωπος και μετά η μόδα.

«Όταν παίρνουμε ένα παπούτσι το παίρνουμε για να το έχουμε γενικά και όχι για να το φοράμε σύμφωνα με το ημερολόγιο», λέει ο σχεδιαστής παπουτσιών Στάθης Σαμαντάς.


Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS