ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

15 πράγματα που δε γνώριζες για το μεγαλύτερο brand μόδας του πλανήτη

Το όνομα που επηρεάζει τα περισσότερα fashion icon παγκοσμίως.

15 πράγματα που δε γνώριζες για το μεγαλύτερο brand μόδας του πλανήτη

Ο οίκος Louis Vuitton δε χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς είναι ένας από τους πιο γνωστούς και παλαιότερους οίκους μόδας στον πλανήτη. Το γνωστό λογότυπο LV είναι ένα από τα πιο iconic σύμβολα του χώρου. Οι επώνυμοι θαυμαστές αμέτρητοι, όπως επίσης και τα πρόσωπα στις καμπάνιες του: Keith Richards, Madonna, Jennifer Lopez, Sean Connery, Angelina Jolie, Gisele Bündchen, David Bowie, Catherine Deneuve.

Μπορεί λοιπόν να γνωρίζουμε πολλά για τα δερμάτινα αξεσουάρ πολυτέλειας LV, ελάχιστα όμως έχουμε διαβάσει για τον ίδιο τον άνθρωπο που το όνομα του είναι συνώνυμο της γαλλικής φινέτσας και αδιαμφισβήτητα θεωρείται η επιτομή του στιλ στο παγκόσμιο jet set.

15 πράγματα που δε γνώριζες για το μεγαλύτερο brand μόδας του πλανήτη
Πορτραίτο του Louis Vuitton

1. Ο Louis Vuitton γεννήθηκε το 1821, σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Γαλλίας, από γονείς που ανήκαν στην εργατική τάξη. Ο πατέρας του ήταν αγρότης και η μητέρα του κατασκεύαζε καπέλα.

2. Όταν η μητέρα του πέθανε, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε. Φημολογείται μάλιστα ότι η μητριά του ήταν τόσο κακιά σαν αυτή της Σταχτοπούτας που ο μικρός Louis, πνεύμα αντιλογίας, δεν άντεξε άλλο την κατάσταση αυτή και σε ηλικία 13 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει μια για πάντα τη ζωή στο χωριό και να δοκιμάσει την τύχη του, διανύοντας 470χλμ. ολομόναχος μέχρι το μαγευτικό Παρίσι.

3. Ξεκινάει την καριέρα του στα 16 του ως κατασκευαστής ειδών ταξιδίου και πιο συγκεκριμένα, μπαούλων, στο εργαστήριο του επιτυχημένου κατασκευαστή κουτιών, του Monsieur Marechal. Η δουλειά αυτή ονομαζόταν malletier και ήταν μια από τις πιο αξιοσέβαστες τέχνες στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. Ένας malletier κατασκεύαζε κατά παραγγελία κουτιά και αποσκευές για την αποθήκευση αγαθών και προσωπικών αντικειμένων. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να αποκτήσει τη φήμη ενός από τους κορυφαίους επαγγελματίες της τέχνης του στην υψηλή κοινωνία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ένα από τα πρώτα φυλλάδιο με αποσκευές

4. Η σύζυγος του Ναπολέοντα και Αυτοκράτειρα της Γαλλίας, Eugenie de Montijo, κόμισσα από την Ισπανία, τον διόρισε ως τον προσωπικό της malletier με αρμοδιότητα να πακετάρει τα πιο όμορφα ρούχα που υπήρχαν με τον πιο θεσπέσιο τρόπο, κάνοντας διάσημο το όνομα του στις βασιλικές αυλές.

5. Το 1854 γνωρίζει, ερωτεύεται και παντρεύεται την Clemence-Emilie Parriaux, μια δεκαεπτάχρονη καλλονή της εποχής. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δισέγγονου του Henry-Louis Vuitton για να μπορέσει να την κατακτήσει «μέσα σε ένα μόλις ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων, είχε πετάξει τη στολή και τα υποδήματα εργασίας που φορούσε για να την φλερτάρει στολισμένος κομψά». Αυτό ήταν και το κομβικό σημείο που αποφασίζει να σταθεί στα πόδια του.

6. Λίγους μήνες μετά το γάμο του με την Parriaux, θα εγκαταλείψει το κατάστημα του Monsieur Marechal για να ανοίξει το δικό του στην πόλη του φωτός. Η ταμπέλα έξω από το μαγαζί έγραφε με μεγάλα γράμματα «Πακετάρουμε με ασφάλεια τα πιο εύθραυστα αντικείμενα. Ειδικευόμαστε στη συσκευασία ειδών μόδας».

Ένας από τους πρώτους καταλόγους με τις πολυτελείς τσάντες

7. O πατέρας Louis και ο γιος του, George ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν ένα νέο τύπο κλειδαριάς και μάλιστα προκάλεσαν το γνωστό μάγο Χουντίνι, προκειμένου να επιχειρήσει να δραπετεύσει από ένα μπαούλο τους. Τελικά όμως, ο Χουντίνι αρνήθηκε την πρόκληση και αυτή η δοκιμή δεν έγινε ποτέ.

8. Το μεγαλύτερο κατάστημα ειδών ταξιδίου του πολυτελούς brand ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το 1914 στα Ηλύσια Πεδία.

9. Το 1932 λανσάρει τις τσάντες μεταφοράς σαμπάνιας, που μέχρι και σήμερα παραμένουν το ίδιο δημοφιλείς ως τσάντες χειρός.

10. Ο οίκος διανύει την πιο δύσκολη περίοδο, όταν κατηγορείται για συνεργασία με τους Ναζί και συγκεκριμένα με το κατοχικό καθεστώς του Βισύ. Μεταπολεμικά, η εταιρεία ξεκίνησε να παράγει όλη την γκάμα των δερμάτινων αξεσουάρ, από πορτοφόλια, ατζέντες, νεσεσέρ και γάντια μέχρι τσάντες και κλειδοθήκες.

Ξεκινάει την καριέρα του στα 16 του ως κατασκευαστής ειδών ταξιδίου και πιο συγκεκριμένα, μπαούλων, στο εργαστήριο του επιτυχημένου κατασκευαστή κουτιών, του Monsieur Marechal. Η δουλειά αυτή ονομαζόταν malletier και ήταν μια από τις πιο αξιοσέβαστες τέχνες στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. Ένας malletier κατασκεύαζε κατά παραγγελία κουτιά και αποσκευές για την αποθήκευση αγαθών και προσωπικών αντικειμένων.

11. Όλες οι γνήσιες τσάντες Louis Vuitton είναι προσεκτικά φτιαγμένες στο χέρι. Λέγεται ότι για κάθε κομμάτι απαιτείται περίπου μία εβδομάδα εργασίας. Επίσης, ο λόγος που η τιμή τους είναι τόσο υψηλή οφείλεται στο γεγονός ότι όλες είναι αδιάβροχες και πυρίμαχες.

12. Κάθε σεζόν, τα παπούτσια και οι τσάντες που δεν κρατούν οι υπάλληλοι της εταιρείας, στέλνονται πίσω στο εργοστάσιο στη Γαλλία, προκειμένου να καταστραφούν ή να καούν.

13. Το 1987 η εταιρεία χάνει την οικογενειακή της ταυτότητα, καθώς συνενώνεται με την εταιρεία ποτών Moet et Chandon and Hennessy. Σήμερα ο όμιλος αυτός είναι γνωστός στην αγορά με την επωνυμία LVMH.

Διαφημιστική καμπάνια με τον David Bowie

14. Είναι αδύνατον να αγοράσετε κάποιο αντικείμενο Louis Vuitton με έκπτωση.

15. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο διασημότερος οίκος είναι ο τεράστιος όγκος των πλαστών προϊόντων που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά με το σήμα της εταιρείας του. Μάλιστα γίνεται λόγος ότι μόνο το 1% των διακινούμενων προϊόντων της είναι αυθεντικά. Για να περιορίσει το κακό, η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της μόνο μέσω των δικών της boutique, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα ειδικό τμήμα με αρκετούς υπαλλήλους που συντονίζει ντετέκτιβ και δικηγόρους παγκοσμίως για την προστασία της φήμης της.

Όλες οι γνήσεις τσάντες Louis Vuitton είναι προσεκτικά φτιαγμένες στο χέρι. Λέγεται ότι για κάθε κομμάτι απαιτείται περίπου μία εβδομάδα εργασίας.

* Στις 27 Φεβρουαρίου του 1892, έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του γαλλικού οίκου μόδας Louis Vuitton.



Read Next

24 Απρ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Πώς φόρεσε το οικονομικό λεοπάρ φόρεμα από τα Zara

Η Ελένη Μενεγάκη λέει "ναι" στο διαχρονικό λεοπάρ φόρεμα, και μας θυμίζει γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ

24 Απρ 2024

Πώς θα συνδυάσεις τα πιο stylish looks με τα πιο κομψά παπούτσια της άνοιξης σύμφωνα με την Κέισι Μίζιου

Τα looks και τα παπούτσια με τα οποία θα δημιουργήσεις επίκαιρες και κομψές εμφανίσεις.

Περισσότερα από

Μόδα

24 Απρ 2024

Το lookbook της άνοιξης: Η Αναστασία Παντούση δίνει την έμπνευση για να δημιουργήσεις τις πιο κομψές εμφανίσεις

Η Αναστασία Παντούση με τα ρούχα και αξεσουάρ που αξίζει να προσθέσεις στην ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

24 Απρ 2024

Το Chic Travel Style της Χρυσιάννας Ανδριοπούλου: Οι βαλίτσες και οι τσάντες ταξιδιού που επιλέγει

Τα είδη ταξιδιού που διαμορφώνουν τις τάσεις στη μόδα του chic traveling.

23 Απρ 2024

4 στιλιστικές συμβουλές για να δημιουργήσεις τα πιο κομψά και άνετα ανοιξιάτικα looks σύμφωνα με την Ελίνα Παπίλα

Η Ελίνα Παπίλα προτείνει τα must have κομμάτια της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας.

22 Απρ 2024

Λουλούδια, χρώματα και λάμψη: Η Αντιγόνη Νεοφύτου προτείνει τα πιο stylish looks για την άνοιξη

Η ηθοποιός δοκιμάζει επίκαιρα και διαχρονικά κομμάτια δημιουργώντας κομψά outfits για την άνοιξη.

21 Απρ 2024

Μαρινιέρα + denim: Η Σοφία Καρβέλα φόρεσε τη μαρινιέρα με τον πιο ανοιξιάτικο τρόπο

Το ανοιξιάτικο outfit της Σοφίας Καρβέλα που θέλουμε να υιοθετήσουμε

20 Απρ 2024

Πήραμε μία γεύση από τα σανδάλια που θα φοράμε όλο το καλοκαίρι

Ξαφνικά μύρισε καλοκαίρι και εμείς ήδη οργανώνουμε τη γκαρνταρόμπα της θερινής εποχής.

18 Απρ 2024

Η ανοιξιάτικη εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη με λευκό κοστούμι και εσπαντρίγιες

Το διαχρονικό κομμάτι της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας που επέλεξε η Όλγα Κεφαλογιάννη

17 Απρ 2024

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

17 Απρ 2024

Τα μυστικά για sexy εμφανίσεις μετά τα 50

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το sexy dressing.